Gréczy Zsolt szélsőjobbos retorikája

2019. november 22. 7:41

Merker Iván
Mérce
„Eközben meg majd a vietnámi fog ideszülni.”

„Nem szerettem volna hozzászólni a DK-s képviselők szavazatáról szóló vitához. Egyrészt, amit gondolok, jelentős részben elmondták már mások is (lásd például Szűcs Zoltán Gábor cikkét, aki ugyanitt volt szíves megerősíteni a helyem a DK-elleni támadásokra »mindig kapható megmondóember-kaszt« soraiban), megírni, hogy mennyire igaza van a Mércén vagy a Balra át!-on publikáló szerzőtársaimnak meg nem annyira az én műfajom. Másrészt, fenének van kedve kitenni magát a DK-s trollhadseregnek, akik szerint én fideszes volnék, mert nem tetszik valami, amit kedvenc pártjuk végez.

Legyen az Ara-Kovács Attila problémája, ha beszariságból még szimbolikusan sem áll ki az alapvető emberség mellett, majd egyszerre rendkívül tájékozatlan és felháborító politikai felhangokkal bíró Facebook-posztokban magyarázza a bizonyítványt, az sem az én problémám, ha a DK-sok szerint a parlamentarizmus konszenzusosan működik. Mivel sosem szavaztam rájuk, így az sem érdekel különösebben, hogy a cselekedeteiket érezhetően a kormánypropagandától való félelem motiválja, mintha ezzel a szavazattal ezt ki tudták volna küszöbölni. A javaslat leszavazása, az már zavar, de legyünk jóindulatúak Dobrev Kláráékkal, mindenki hibázhat.

Szóval soha nem szóltam volna ehhez a „botrányhoz”, ha ez tényleg egy rosszul felfogott pragmatikus ostobaság (a kormánypropagandától való félelem) és egy arra adott borzalmas reakció (eleinte egy kapkodós trolloffenzíva, majd Dobrev Klára korrektebb, de azért erősen maszatolós és – hogy úgy mondjam – tárgyi tévedésektől sem mentes írása) igen szerencsétlen keverékéből állna. Csakhogy jó okunk van feltételezni, hogy ez az affér a DK-nál nem annyira hiba volt, mint a politikai működésük kifejeződése.”

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a kis szösszenet illusztrálja azt a mélyben fortyogó kölcsönös megvetést és utálatot, amely az összefogás tagjai között feszül, és amit egyedül csak a még ennél is erősebb Orbán-gyűlölet és a húsosfazék iránti vágy fed el. Kérdés, hogy meddig.

Válaszok:
ÁrPi | 2019. november 22. 11:20

Többirányű gyűlöletből fakadó váltás és tisztulás? Wow, ez afféle "európai érték" lehet...

Nagyon jó ez a szemlézés. Önmagában olvasva totálisan értelmezhetetlen miről is van szó.
Nembaj, majd a kommentek rávilágítanak a valódi tartalomra.

Válaszok:
Agnieszka | 2019. november 22. 12:58
DrPepper | 2019. november 22. 19:27

Azt írja eme neokomcsi Mércés Merker Iván :

"Gréczy Zsolt megszólalása nem csupán rasszista beszéd, az a világ neonácijainak kedvenc konteóját, Renaud Camus „Nagy Felcserélés” (grand remplacement) elméletét idézi. Eszerint Európában a „tömeges migráció” valójában a „globális elit” (régen legalább egyenesen beszéltek az antiszemiták) kísérlete, hogy Európa fehér-keresztény népességét nem fehérekre és főleg muszlimokra cserélje."

Noshát. A Páneurópás elit nagy európai-díjasa (az első CharleMagne-, NagyKároly-díjas)
Richard Coudenhove-Kalergi 1925-ben "Praktischer idealismus" c. könyvében felvázolt már egy "idealizmusában" vágyott, rasszilag keveredettebb kontinentális embertömeget a jövőre és a felettük lévő legalkalmasabb FÜHRERRASSE -ot is megnevezte (Kalergi erre a zsidókat nevezte meg) .

(Zárójeles megjegyzésem: A MEIN KAMPF alig egy-két évvel a KALERGI könyv előtt adatott ki, és szerintem nem volt közismert ,és nem együtt komponálták :-))

(Kettes megjegyzés: Pl. Charlemagne-díjas a legújabb korunkban Merkel és Macron is.)

Még mindig nem egészen értem. Igaz, h. a szemlézett szöveg maga is nehézkes. Nem baj a végére biztos kiderül, mint a rejtélyes zaklató személye.

A Mérce gyakran üt meg DK-kritikus hangot. Jelen esetben gondolom arról van szó, hogy Gréczy és a DK miközben elvileg "européerek" (Gréczy meg Varjú mint européer!) és mint ilyenek elvileg migráció és bevándorláspáriak, nyíltan xenofób (a Fidesznél egyébként radikálisabb) hangot ütnek meg, amivel lényegében a Jobbik retorikáját veszik át, ami többszörösen gusztustalan.

Hol vannak jelenleg ilyen "bádogvárosok"? A keleti - kínai, vietnami - beáramlás vagy 30 éve tart, nézz körül bármelyik budapesti középiskolában: a 90-es évek végétől alig fogsz olyan osztálytablót találni, amelyiken ne lenne távol-keleti arc. Befolyásolja ez az ingatlanárakat?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés