Miniszterelnökség: Rémhír terjed a Mátrai Erőműről

2019. november 21. 21:23

Gulyás Gergely szerint az erőmű körüli patakokban habzás, valamint halpusztulás sehol nem tapasztalható.

2019. november 21. 21:23

Az Inforádió beszámol arról: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rémhírnek minősítette, hogy a Mátrai Erőmű visontai víztározójából felszabadult, erőteljes szagú bomlástermék veszélyes az emberi egészségre. Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta: mérések igazolják, hogy a környezetbe kerülő gáz koncentrációja nem haladja meg a határértékeket. A tárcavezető azt is cáfolta, hogy az eladás alatt álló erőmű veszteséges lenne. Mint fogalmazott, folyamatosak az ellenőrzések, a vizsgálatok adatai pedig a kormány rendelkezésére állnak.

A Katasztrófavédelmi Mobil Laborok (KML) levegőmérései alapján a kifolyási ponton közvetlen körzetén kívül sehol nem mérhető határérték fölötti légszennyező anyagkoncentráció, így valószínűleg a kén-hidrogén okozhatja a bűzhatást, ami határérték alatti koncentráció esetén is előfordulhat, tette hozzá a kancelláriaminiszter A vízmintavételi eredmények a vízügyi hatóságnál állnak rendelkezésre, napi rendszerességgel végeznek méréséket – folytatta –, a környezetvédelmi hatóság rendelkezésére álló adatok alapján pedig a vízfolyáson habzás, valamint halpusztulás sehol nem tapasztalható. A tárcavezető megjegyezte azt is, hogy a környezetvédelmi hatóságon jelenleg hatósági eljárás sincsen folyamatban, ahogyan a lakosság részéről sem érkezett jelzés az elmúlt napokban.

Egyszeri eseményről volt szó – szögezte le Gulyás Gergely –, azóta azonban semmilyen rendellenesség nem tapasztalható. Semmilyen határérték túllépést a hatóságok nem mérnek, ehhez képest pedig csak rémhíreknek tudja minősíteni az ezzel kapcsolatos különböző sajtóban és máshol megjelenő találgatásokat.

Az Inforádió azt is közölte: a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón kérdésre válaszolva cáfolta, hogy az eladás alatt álló Mátrai Erőmű veszteséges lenne. Gulyás Gergely elmondása szerint stratégiai fontosságúnak tekintik a lignitvagyont, miután rendkívüli helyzetekben ez jelenthet energiatartalékot Magyarország számára. Megjegyezte, való igaz, 2017-ben még veszteséges volt, de ezt követően nyereségessé vált, ennek köszönhetően az eredménytartalék terhére 11 milliárd forint osztalékot fizetett ki az erőmű a tulajdonosoknak az elmúlt évben. Az Opus Global Nyrt. és a Status Energy Magántőkealap szándéknyilatkozatot írt alá az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66 százalékos közvetett tulajdoni hányadának eladásáról.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
selsalzfar
2019. november 25. 03:20
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
stifwacar
2019. november 23. 21:49
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
felucca
2019. november 22. 20:22
Nyilván azért tartanak sajtótájékoztatót pár nap késéssel, mert nincsen baj. Végül is csernobilban is tartottak sajtótájékoztatót, ahol elmondták, hogy a grafit tervszerűen került a tetőre, nincsen baj. https://index.hu/belfold/2019/11/22/matrai_eromu_gazszivargas_irritacio_mergezes/# Persze, lehet itt hazugindexezni, de minek?
Menhetten
2019. november 22. 15:23
Még azért is aljas húzás ez a kormánytól, hogy megveszik, mert a cég tavaly kapott 7 milliárdos állami támogatást és Mészáros kivett osztalékként 11,2 milliárdot, rohadjon meg a stróman és kinek a strómanja is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik