Vallása miatt nem kapott helyet egy apáca egy francia idősek otthonában

2019. november 20. 17:31
A vallás magánügy és annak is kell maradnia – írta az idősek otthona az apácának.

2018 októberében egy idős apáca jelentkezett a franciaországi Vesuol város idősek otthonába, amit a városi szociális központ tart fent – írja az intoleranceagainstchristians. Kilenc hónappal később, 2019 júliusában az otthon elfogadta az apáca kérelmét, de azzal a feltétellel, hogy „a szekularizmus tiszteletben tartása mellett, minden vallási közösséghez tartozó látható jelet fel kell adnia” – hozzátéve, hogy „a vallás magánügy és annak is kell maradnia”.

Az apáca azt mondta, hogy csak egy diszkrét keresztet viselt, de mivel egész felnőtt életében gyakorolta vallási szokásait, így megtagadta ennek a szabálynak a betartását, tőle pedig megtagadták a helyet az idősek otthonában. Az idős apácának – aki egész életét egy közösségben élte le – azért is lett volna jó választás ez az otthon, mert bár a lakók saját apartmanokban élnek, de az étkező közös helység, ahol lehet közösségi életet élni. 

Ehelyett a plébánia segítségével találtak az idős nővérnek egy lakást, így viszont az apácának egyedül kell bevásárolnia, főznie és ennie is.

A városi pap reagálva a történtekre azt írta: „amikor a sajtó arról ír, hogy egy muszlim nőt a vallási öltözetének eltávolítására kérnek, akkor mindenki fel van háborodva és iszlamofóbiát kiállt. A mi apácánknak viszont azért kellett volna levennie a fátylát, hogy lakást találjon. Mi is a szekularizmus? Az, hogy mindenki számára lehetőséget adunk, hogy a másik megsértése nélkül gyakorolhassa vallását”.

 

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Franciaországban egy nyugdíjasotthon nem fogadott be egy apácát, mert nem volt hajlandó polgári ruhát hordani
- írta az MTI kedden a France Bleu közszolgálati rádióra hivatkozva. A 70 éves apáca szülőhelyén, a kelet-franciaországi Haute-Saone megyében kívánt visszavonulni, és kérte felvételét egy önkormányzati nyugdíjasotthonba. Júliusban meg is kapta a helyet, de levélben tudatták vele, hogy világiasság tiszteletben tartása miatt nem viselheti apácaruháját.

A megyeszékhely, Vésoul polgármestere, Alain Chrétien a Twitteren kedd este közreadott közleményben tudatta, hogy "megdöbbenéssel" hallotta a hírt, és "igen sajnálatos hibáról" beszélt. "

Mindez azzal egy időben történt, hogy ismét fellángolt Franciaországban a vita a muszlim nők fátyolviseletéről, miután a konzervatív többségű szenátus törvényt fogadott el arról, hogy tilos a szülőknek a vallás előírta öltözékben elkísérni a gyerekeket a tanulmányi kirándulásra. A törvényjavaslatot várhatóan elutasítja a nemzetgyűlés, amelyben Emmanuel Macron elnök centrista pártjának van többsége.

Egy 2004-ben elfogadott törvény - amelyet heves vita előzött meg az iszlám fátyol viseletéről - megtiltotta, hogy az iskolások egyértelműen a vallásra utaló öltözékben jelenjenek meg a tanintézményekben.

https://index.hu/kulfold/2019/..

Elképzelhető, hogy a kolostori körülmények már túlságosan rigorózusak voltak a számára, tehát az idősek otthona rendelkezett olyan komfortokkal, amivel egy zárda nem.

Gondolod, hogy ezeknek érdemes valamit mondani? Olyan ostoba az összes, hogy arra nincsenek szavak.
Úgy védekeznek a valóság ellen, hogy csak a pártközpontjuk utasításaitásait olvassák el.

Én azt hallottam az Európai Értékek nevű médiában, hogy vallási alapon diszkriminálni csúnya dolog.

Fogalmad sincs a háttérről, miért alakult ki egy ilyen helyzet, de az ítélet már készen van
igaz-e? Azért, mert abban a szűk és sötét lyukban, amiben a gondolataid üzemelnek, csak
egyféle verzió keletkezett, nem biztos, hogy nincsenek más történeti alternatívák.

Ez EGY konkrét eset konkrét előzményekkel, és az előzményekről nem tudunk semmit.

Mindkettő, hiszen apáca. A saját rendi ruhájában jár.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés