Nincs lehetetlen – egy magyar családi cég születése

2019. november 21.
Pető Sándor
A jég hátán is megél a találékony magyar? A pécsi, elsősorban elektronikai sorozatgyártásra specializálódott Z Elektronika Kft. esetében ez biztosan igaz. Egyszerűség, jó szem az olcsó megoldások és a piaci rések felfedezéséhez, nyelvtudás és bátorság – ez Dallos László tulajdonos hitvallása.

Amikor az évtized elején bezárt a finn elektronikai cég, az Elcoteq pécsi gyára, a város főterének lépcsőin emelt alkalmi ravatalon koporsó feküdt, rajta a felirattal: „Elcoteq: élt 13 évet”. Ezerötszáz ember került az utcára egy vérszegény iparú városban, ahol a hajdani óriás bányáknak már csak a nyomait mutogatják. Egy magyar családi vállalat a multi romjain vett startot, majd rakétaüzemmódba kapcsolt, és mára száztíz embert foglalkoztat.

A BEFEKTETETT MUNKA MEGTÉRÜL

Dallos László ügyvezető és tulajdonos a két hónapja elfoglalt új üzemépületben fogad. Itt nincs fényűzés: a gyártócsarnok nyüzsgő, de még nem túlzsúfolt, az irodák cseppet sem nagyobbak, mint ami még kényelmes, a bútorok praktikusak, de nem drágák. Az épület előtt nem áll luxussportkocsi.  A tulajdonos mutatja a kis irodákhoz vezető fém- és falépcsőt: a saját kezével készítette. Ha nem fognak meg minden fillért, most nem tartanának egymilliárd forint feletti árbevételnél.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés