Illegális bevándorlók miatt ütött ki tűz egy teherhajó fedélzetén

2019. november 18. 13:39
Miközben újra illegális bevándorlók százai érkeztek görög szigetekre, csupán 179 menekültet vittek át a görög szárazföldre a hatóságok.

Hat algériai illegális bevándorló szorult orvosi ellátásra a romániai Konstanca kikötőjében, miután tüzet okoztak azon a panamai zászló alatt közlekedő hajon, amelynek fedélzetén elrejtőztek - közölte hétfőn a román parti őrség.

Törökországban szállhattak hajóra

A Fülöp-szigeteki és orosz legénységgel rendelkező hajó kapitánya szerint a potyautasokat útközben fedezték fel a Fekete-tengeren, miután elhagyták a török felségvizeket. A román parti őrség az úti okmányokkal nem rendelkező határsértőkről megállapította, hogy algériai állampolgárok. A kapitány kérésére a parti őrség kihívta a mentőszolgálatot is, mivel az illegális bevándorlók füstmérgezést szenvedtek, amikor meggyulladt egy matrac a rejtekhelyükön. Egyiküket kórházba szállították, a többieket a helyszínen látták el.

A hajó kapitányára 48 ezer lejes (3 millió 370 ezer forint) bírságot szabott ki a parti őrség, amiért illegális bevándorlókat szállított Romániába, ahelyett, hogy azonnal visszafordult volna, és átadta volna őket a török hatóságoknak. Az Agerpres hírügynökség szerint a hajót a román hatóságok őrzik, amíg – a migránsokkal együtt – el nem hagyja a konstancai kikötőt.

Százak érkeztek görög szigetekre, de kétszáznál kevesebb érkezett a görög szárazföldre

A múlt hét utolsó három napján 730, Törökországból induló illegális bevándorló érte el az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigeteket – jelentette hétfőn a görög sajtó a parti őrség tájékoztatása alapján. A görög parti őrség és az Európai Unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) járművei ezen kívül további 658 embert vettek fel a fedélzetükre a görög szigetek előtt. Őket görög regisztrációs központokba szállították.

A szigeteken működő zsúfolt gyűjtőtáborok tehermentesítésére a hatóságok 179 embert a görög szárazföldön létesített regisztrációs központokba vittek át hétfő reggel. A Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetén működő táborokban jelenleg 36 ezer migráns él. Ezeket a táborokat eredetileg csak összesen 6200 főre tervezték. A központokban elhelyezett 36 ezer főn túl további mintegy 1500 embert szállásoltak el kisebb táborokban, illetve lakásokban ezeken az égei-tengeri szigeteken.

(MTI)
 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés