Nem esik el forrástól Magyarország az uniós pénzügyi büntetés miatt

2019. november 13. 21:22
Mert a kormány korábbi döntésének megfelelően eleve több nyertes pályázatot hirdettek ki, mint amennyit Brüsszelből kifizetnek.

Nem jelent nettó forrásvesztést Magyarország az uniós pénzügyi korrekció miatt – írja a Portfolio.hu. A büntetésnek az lesz a következménye, hogy a Magyarországon végrehajtott uniós fejlesztések számláinak egy részét nem fogja kifizetni az Unió, vagyis azokat a magyar költségvetésből kell finanszírozni. Eközben Magyarországon folytatni kell a fejlesztések szabályos kivitelezését annak érdekében, hogy a jövőben is le lehessen hívni fejleszési forrásokat az Uniótól. 

Magyarországon eleve több nyertes pályázatot hirdettek ki, mint amennyinek a kifizetésére keret áll rendelkezésre. A tagállamok általában két okból szánják magukat ilyen lépésre: egyrészt óvatosságból, hiszen előfordulhat, hogy néhány számla fennakad a brüsszeli ellenőrzéseken; másrészt pedig racionális okokból, például azért, mert elképzelhető, hogy egy-egy fejlesztés megakadhat. Ezt túlvállalásnak nevezik. A Bizottság bátorítja a tagállamokat a 2-3%-os túlvállalásra, Magyarország a kormány korábbi döntésének megfelelően 10%-kal vállalja túl a számára rendelkezésre álló keretet. Éppen emiatt nem kell aggódnia a magyar hatóságoknak a nettó forrásvesztés miatt.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az előző idevágó cikk ellenzéki kárörvendező kommentjei jól jelzik az ő mohó hazugság-vágyukat, és stupiditásukat, mert nem várták meg a közleményt, amely itt értelmesen elmagyarázza miről van szó.

Miért lenne forrásvesztés, ha a nyertes pályázatok megvalósulnak?
Az eu-s és a hazai pénzből együttesen.

Ha egy egyszerű közlemény megértése ilyen súlyos gondot okoz neked, akkor inkább ne szólj hozzá...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés