Nem esik el forrástól Magyarország az uniós pénzügyi büntetés miatt

2019. november 13. 21:22

Mert a kormány korábbi döntésének megfelelően eleve több nyertes pályázatot hirdettek ki, mint amennyit Brüsszelből kifizetnek.

2019. november 13. 21:22

Nem jelent nettó forrásvesztést Magyarország az uniós pénzügyi korrekció miatt – írja a Portfolio.hu. A büntetésnek az lesz a következménye, hogy a Magyarországon végrehajtott uniós fejlesztések számláinak egy részét nem fogja kifizetni az Unió, vagyis azokat a magyar költségvetésből kell finanszírozni. Eközben Magyarországon folytatni kell a fejlesztések szabályos kivitelezését annak érdekében, hogy a jövőben is le lehessen hívni fejleszési forrásokat az Uniótól. 

Magyarországon eleve több nyertes pályázatot hirdettek ki, mint amennyinek a kifizetésére keret áll rendelkezésre. A tagállamok általában két okból szánják magukat ilyen lépésre: egyrészt óvatosságból, hiszen előfordulhat, hogy néhány számla fennakad a brüsszeli ellenőrzéseken; másrészt pedig racionális okokból, például azért, mert elképzelhető, hogy egy-egy fejlesztés megakadhat. Ezt túlvállalásnak nevezik. A Bizottság bátorítja a tagállamokat a 2-3%-os túlvállalásra, Magyarország a kormány korábbi döntésének megfelelően 10%-kal vállalja túl a számára rendelkezésre álló keretet. Éppen emiatt nem kell aggódnia a magyar hatóságoknak a nettó forrásvesztés miatt.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2019. november 14. 11:45
Nem esik el EU forrástól az állam, ez igaz. De azért nyugtalanító, hogy a csalásokat az adófizetők pénzéből finanszírozta a kormány. A kormány hazai belüggyé tette az EU források 10%-át, ezt a 10%-ot tehát nekünk kell megvizsgálni és a csalókat megbüntetni. Ha ezt nem teszi a kormány, akkor nyíltan közösséget vállal a csalókkal.
pot_ember
2019. november 14. 07:10
Az EU és MO jó megállapodást kötött. Az EU-nak nem kell bizonyítani a Jávor félék feljelentésén alapuló, kampánycélú rágalmakat, MO-nak nem kell várakoznia a pénzek kifizetésére. Senki nem jár rosszul. Ha volt korrupció, akkor aki ezt állítja tegyen büntetőjogi feljelentést névvel, bizonyítékokkal.
szavaztam
2019. november 14. 02:55
hát ezért vállalták be...különben pereskedni kell évekig...
Bástyaelvtárs
2019. november 13. 22:59
nincs forrásvesztés? ja, brüsszeli forrásból nincs is, de a magyar költségvetési oldalon kurvára van forrásvesztés, mert vkinek ki kell fizetni az500 mrd-os büntit. És azt az állam fogja kifizetni jó magyar adóforintokból. Vagyis végül megint a jónép fizeti ki a mocskos fideszes tolvajlás árát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik