Miért kellene választójogot adni a bevándorlóknak?

2019. november 13. 08:13

Ha a társadalom jelentős részét kirekesztjük a szavazati jogból, akkor azzal a demokráciát magát is korlátozzuk.

2019. november 13. 08:13
Merker Iván
Mérce

„Az érme másik oldala, hogy vannak olyan döntések, amelyek kizárólag vagy legalábbis nagyobb arányban érintik a nem állampolgár lakosokat. A Windrush-botrányban, példának okáért, a bevándorlóellenes uszításban gyökerező brit belügyminisztériumi policy, az »illegális« bevándorlók „haza”kényszerítésére irányuló úgynevezett »ellenséges környezet« (»hostile environment«) vezetett el odáig, hogy az országban sok-sok évtizede jogszerűen tartózkodó lakosokat kezdett el deportálni a brit belügy. Ezeknek az embereknek tehát az egész egzisztenciája múlik azon, hogy vajon erősödik-e a bevándorlóellenesség, de nem tudnak ez ellen a szavazataikkal tenni.

A demokrácia lényege, hogy a döntéseket az érintettek – a társadalom tagjai – közösen hozzák meg. Ha tehát a társadalom jelentős részét kirekesztjük a szavazati jogból, akkor azzal a demokráciát magát is korlátozzuk.

A választójogot tehát érdemes volna alapvetően lakóhely alapján felfogni – pontosabban: érdemes volna a lakóhelyet a választójog egyik, de nem kizárólagos forrásának tekinteni. Az, hogy Magyarországon valaha egyáltalán felmerüljön a nem magyar állampolgárok szavazati joga, az két kormányzati migránsozás és három »ellenzéki« ukránnyugdíjásozás (jusson csak eszünkbe a DK szégyenteljes EP-beli viselkedése menekültügyben) között persze elég scifinek hangzik. De attól, hogy valami nem fog megváltozni a közeljövőben, még nem lesz helyes.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hirschattila
2019. november 14. 06:43
Gondolom ennek a kreténnek a szülei is feketeöves kommunisták voltak.
Biivisz
2019. november 13. 23:31
Nem kedves merkeriván, nem azért. A válasz sokkal, de sokkal egyszerűbb: Azért, hogy legyenek szavazóitok. Ennyi!
bunko_jobbos
2019. november 13. 20:24
Kíváncsi vagyok, ez a szarházi ugyanezt javasolná-e Izraelben. Szerintem nem. Értem én a javaslatát: érvekkel meg akar győzni az igazáról. Az ő világlátása, származása, eddigi ismeretei alapján úgy gondolja, hogy ez jó ötlet. A válaszom: az én világlátásom, származásom, eddigi ismereteim alapján úgy gondolom, hogy ez nem jó ötlet. Köszönöm szépen a fáradozásait.
Jack Reynor
2019. november 13. 20:02
Bevándorom Livhtensteinbe 50 ezer cigány, demokratikusan cigány kormányt választanak, amely kisajátítja az őslakók vagyonát és szétosztja a cigányok között. Nos, a dékás demokráciaértelnezés szerint ez jól lenne így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik