Miért kellene választójogot adni a bevándorlóknak?

2019. november 13. 8:13

Merker Iván
Mérce
Ha a társadalom jelentős részét kirekesztjük a szavazati jogból, akkor azzal a demokráciát magát is korlátozzuk.

„Az érme másik oldala, hogy vannak olyan döntések, amelyek kizárólag vagy legalábbis nagyobb arányban érintik a nem állampolgár lakosokat. A Windrush-botrányban, példának okáért, a bevándorlóellenes uszításban gyökerező brit belügyminisztériumi policy, az »illegális« bevándorlók „haza”kényszerítésére irányuló úgynevezett »ellenséges környezet« (»hostile environment«) vezetett el odáig, hogy az országban sok-sok évtizede jogszerűen tartózkodó lakosokat kezdett el deportálni a brit belügy. Ezeknek az embereknek tehát az egész egzisztenciája múlik azon, hogy vajon erősödik-e a bevándorlóellenesség, de nem tudnak ez ellen a szavazataikkal tenni.

A demokrácia lényege, hogy a döntéseket az érintettek – a társadalom tagjai – közösen hozzák meg. Ha tehát a társadalom jelentős részét kirekesztjük a szavazati jogból, akkor azzal a demokráciát magát is korlátozzuk.

A választójogot tehát érdemes volna alapvetően lakóhely alapján felfogni – pontosabban: érdemes volna a lakóhelyet a választójog egyik, de nem kizárólagos forrásának tekinteni. Az, hogy Magyarországon valaha egyáltalán felmerüljön a nem magyar állampolgárok szavazati joga, az két kormányzati migránsozás és három »ellenzéki« ukránnyugdíjásozás (jusson csak eszünkbe a DK szégyenteljes EP-beli viselkedése menekültügyben) között persze elég scifinek hangzik. De attól, hogy valami nem fog megváltozni a közeljövőben, még nem lesz helyes.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt a szemetet! A választójogot egy hosszú és fárasztó gyalogmenethez meg úszáshoz meg mindenhez kötné a nácija! Aki igazán demokratikusan gondolkodik, az minden afrikában élőnek megadná a magyar választójogot!

A demokrácia olyan mint a kötél. Mást jelent a hóhérnak és mást annak, aki a kútból ki akar húzni valakit.

Iván ezt a svájciakkal beszélje át!

A 'társadalom' nem csak emberek sokasága, hanem közösség, amelynek közös múltja és céljai vannak. Aki ennek kötelezettségeit vállalni (nem csak szavakban) tudja, jogaiban is részesülhet.

Az életvitelszerű itt élés miért fontos neked? A mai mobilis világban, hogy ellenőrzöd? A tengerészt, a diplomatát, a misszionáriust, a békefenntartót, stb.?
Az állampolgárság ad tagsági bizonyítványt. És egyértelmű. Még akkor is, ha kettős.

Ilyen érvelésre csak anyázva lehet válaszolni. Ez fekete/fehér értékrendi kérdés. Lehet érvelgetni napestig, de minek? Az iskolában igen, ott kötelezővé tenném a vitát, hogy a nebulók megértsék, mitől függ és hogyan alakul ki a véleményünk.

Merengések: Miért ne akasszuk fel az összes liberálist?

A kettős lojalitásnak nem feltétele a kettős állampolgárság. Tanulmányozni kéne a történelmet.

Szóval az összes kormánypárti szavazót fel akarod kötni. Nagyon demokratikus. Biztos DK-s vagy. Azok ennyire.

Úgy könnyű, hogy a saját kijelentésedet se érted meg. Szövegértéseddel rontod az amúgy is csapnivaló magyarországi átlagot. Minek?

" Kezdve ott, hogy maga a lojalitás nem egy kimutatható paraméter."
Érdekes, egy vállalat minden menedzsere számára pregnánsan kimutatható.
Kéne egy kis vezetéstudományt tanulnod.

Másik marhaság: "És az állampolgárság megadásakor sem kötelezi senkik papíron loyalitásra az illetőt."
Hát az állampolgársági eskük szövegében mi van? Csak a beleszületettnél nem kell lojalitást fogadni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés