Karácsony borzalmas hónapja

2019. november 13. 9:29

Nagy Ervin
Magyar Hírlap
Egyedülálló aljasság, hogy egy közvetlenül megválasztott városvezető ennyi­re elárulja a saját programját az első harminc nap alatt.

„Emlékszünk még, hogy miként tértek ki az ellenzéki főszereplők azon kérdés elől, hogy miképp képesek ilyen egymástól ideológiai szempontból távol álló pártok vezetőiként, képviselőiként együttműködni a helyhatósági választásokon? Hogy lehet az, hogy annyi egymásra dobált sár és kölcsönös mocskolódás után együtt feszülnek neki az egyes önkormányzatok megszerzésének? Mi az, ami összeköti őket? Mi legitimálja az összeborulásukat – a Jobbiktól a Demokratikus Koalícióig, Karácsony Gergely nullaszázalékos pártján és a szocialista utódpárton át? A válasz pedig mindenki részéről ugyanaz volt. Nem kell egymásba szeretnünk, programok alapján kell az egyes településeken közösen indulni – magyarázták a bizarr összeborulás szereplői. A választási matekra ezúttal nem hivatkozhattak, így keresni kellett valami olyat, ami eltakarja a –  vélhetően – valódi okot, a hatalom megszerzésnek talmi dicsőségét. Így történt ez Budapesten, és így magyarázta a bizonyítványt Karácsony Gergely is.

Persze, egy-egy választási programot nem sokan olvasnak el. A szavazók jelentős részének csak egy-egy kiragadott, metapolitikai vagy jól kommunikálható terv, értékalapú ötlet, megvalósítandó anyagi cél mutatkozik meg igazán a kampányban. És ne essünk abba a naiv hibába, hogy komolyan vesszük egy-egy program minden egyes pontját. A politikusok – egy versengő demokráciában – ígérnek hetet-havat, majd jó, ha egy részét tényleg komolyan is gondolják és még kisebb részét meg is valósítják. Persze az idea és a valóság közti szakadék megléte elfogadható magyarázat minderre – ám az ígéretek tartalmának és tényleges politikai megvalósításának is van morális határa. Ez hatványozottan igaz akkor, ha bizonyos pártok, egyes politikai aspiránsok folyamatosan azzal érvelnek, hogy program mentén fognak együttműködni.

Karácsony sokszor mondta, hogy csak akkor hirdet programot, ha megnyeri az előválasztást, hogy minden résztvevő érdekeit és értékeit megjeleníthesse abban. Habár azt hangsúlyozta, hogy a főbb elképzelések a sajátjai, és azokért tűzbe teszi a kezét. Mondhatni úgy, hogy a Karácsony Gergely által meghirdetett program az együttműködés magyarázata, fundamentuma és esszenciája volt. Ezért is fontos ezt harminc nappal a megválasztása után megnézni, és ha kell, számon kérni.

Kevés idő telt el ugyan, és voltaképp több ígéret esetében igazságtalan lenne elvárni azt, hogy ez elég lett volna mindegyik teljesítéséhez, vagy legalábbis az első lépések megtételéhez, de az, hogy egy közvetlenül megválasztott városvezető ennyi­re elárulja a saját programját az első harminc nap alatt, egyedülálló aljasság a magyar politika rendszerváltozás óta tartó történetében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kérdés Karácsonyhoz: Az őt támogató öt párt közül melyiknek a programját fogja végrehajtani?

Utóbbi a legvalószínűbb, ezzel kell számolni, és erre kell majd a Fidesznek kampánystratégiát építenie.

Történelmi hiba volt a váltás, Fletó minden visszahozott káderével együtt.

Már a török bulinál kijött, hogy KariGeri egy harmatgyenge polgármester.

Az aprópénz lesz ahhoz képest, amit addig az önkormányzati pozíciókból kilopnak.
Van egy vicc, amikor a két koldus, egy látó és egy vak kap egy tál levest. Elkezdik enni, de előtte megállapodnak, hogy nem tudják megfelezni, ezért egyforma tempóval eszik, aki elkezdi falni, azt pofáncsaphatja a másik. Egyszercsak a vak lekever egy hatalmas pofont a társának. Az elkezd méltatlankodni, hogy miért, hát nem is evett gyorsan, meg nem is láthatta, mire az mondja neki a vak: Olyan gyorsan ettem, ahogy csak bírtam, mégsem vágtál pofon, képzelem, hogy akkor te milyen gyorsan ehettél.
Na így oszthatták el egymás között a jó pozíciókat...

Szerintem ebben téved Nagy Ervin: "Valószínűleg sehogy, ahhoz az is megjósolható, hogy Karácsony Gergely Medgyessy Péter sorsára fog jutni, azaz a sajátjai fogják őt „felfalni” és valaki őt is meg fogja puccsolni."
Karácsony ugyanolyan béna kacsa, szerencsétlen báb, mint Demszky volt. Amíg nem próbál önállóan cselekedni, tartja a hátát minden hülyeségért a budapestiek előtt, addig nincs veszélyben a pozíciója. Sőt, talán még néhány morzsa is leesik neki az asztalról azoktól, akik évente százmilliónál többet vesznek ki az önkormányzattól - per fő, természetesen.

A cigány is annak zenél aki fizet.
Ervinnek is élnie kell valamiből.
A gazda rendel, a pártmunkás teljesít...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés