Európai útkereszteződés

2019. november 12. 11:33

Őry Mariann
Magyar Hírlap
Von Der Leyen optimizmusa valóban biztató.

„Kurz koalíciós tárgyalásai azért érdekesek, mert a szigorú migrációs politika folytatásának ígéretével választást nyert jobbközép politikus éppen egy olyan párttal keresi a közös nevezőt, amely kimondottan bevándorláspárti, európai szövetségeseivel a nyitott határokat támogatja, a bevándorlásnak pedig csak a humanitárius oldalát hangsúlyozza. Ráadásul ez utóbbi szempont is csak az újonnan érkezőket tekintve fontos, a fogadóországok lakossága által elszenvedett következményekről szemérmesen hallgatnak. Hogy mire jut velük Kurz, még nem tudjuk. Az érzékeny veszteségei miatt az ellenzéki létet választó Szabadságpárt mindenesetre már figyelmeztetett: a zöldpárti államfő által felállított technokrata kormány módszeresen építette le a bevándorlásellenes intézkedéseiket.

A spanyol Vox erősödése európai szintű trendbe illeszkedik, ám hiába a sikerek, Ausztriában és Olaszországban is láthattuk, hogy a régi elit pártjai, köztük a liberálisok, milyen hatékonyan gáncsolják a bevándorlásellenes erőket.

Von der Leyen optimizmusa, aminek múlt pénteki, magával ragadóan előadott, ám gyakran közhelyes beszédében hangot adott, ugyanakkor valóban biztató. A pontos tervek azonban csak jövőre jönnek, és addig, ha mi is vele akarunk reménykedni, az eddigi pozitív jelzéseire kell figyelnünk. Ilyen volt például, hogy bár európai parlamenti felszólalásában aggasztóan sokat udvarolt a zöldeknek, később többször hangsúlyozta, Közép-Kelet-Európa iránt nagyobb tiszteletet kell tanúsítani, kioktatás helyett meg kell hallgatni az »új« tagállamokat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés