Göncz Árpád megálló

2019. november 11. 10:16

Hegyi Gyula
Népszava
Ez lehetne az első lépés a progresszív és köztársasági eszmék nyilvános rehabilitálásában.

„Az önkormányzati választásokon aratott nagyszerű baloldali-demokratikus győzelmek után jogosan merül fel a kérdés, hogy mi történjen a sok átnevezett térrel, elhurcolt szoborral, meggyalázott emlékkel. A »realisták« nyilván most is arra fognak hivatkozni, hogy ennél a kérdésnél fontosabb a közlekedés, a lakhatás, az egészségügy rendezése, a korrupció felszámolása. De sokan – köztük éppen azok, akik önkéntes aktivistaként a legtöbbet talpaltak a mai vezetés győzelméért – bizonyosan az újabb önfeladás jelének tartanák ezt. Bölcs és tapintatos lépésekre van szükség. Kiválasztani a leginkább fájó, morálisan a legfelháborítóbb fideszes döntéseket, de nem kampányszerűen, hanem valóban a progresszió legnemesebb emlékeire koncentrálva helyreigazítani őket.

Helyes lenne – nem politikusokból – felállítani egy olyan emlékezetpolitikai tanácsadó kört, amely higgadtan végiggondolja, hogy egy demokratikus és köztársasági szellemű fővárosban (és vidéki városban) minek kell és minek nem szabad közterületeken maradandó emléket állítani. Én csak egyetlen javaslattal élnék. A XIII. kerület által bátran Göncz Árpád Városközpontnak nevezett térség metróállomását minden különösebb anyagi ráfordítás nélkül át lehetne nevezni Göncz Árpád Városközpont megállónak. Ez lehetne az első lépés a progresszív és köztársasági eszmék nyilvános rehabilitálásában.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Árpi bácsi, szegény börtönügynök.........minden rendes elvtársat vissza a közterületre. Legyen Péter Gábor tér, Szamuely sétány Lipóciában, nyissuk meg Recsket, kőbányába Orbánnal, minden fideszessel, aki közpénzhez nyúlt, vissza a Rákosi címert, Sztálin és Berija szobrot minden kerületbe, kitűzni a középületekre a vörös zászlót, fővárosi oktatási intézményekbe, óvodákba csak MSZMP tagkönyvvel rendelkező nagyszülők unokáit vegyük fel.......

Tulajdonképpen az ellenzéknek igaza van, ha ennyire dilettáns a Fidesz, akkor mindent ki kell húzni alóluk, ami törvényileg megengedett.

Szombaton, vagy vasárnap reggel a Karc FM rádióban Bálint István műsorvezető bírta volt mondani, hogy a Szent István parkban Bibó helyére akarta Tarlós Szt. István szobrát tenni. Bibó helyére, hát ennyire tájékozott a Karc FM műsorvezetője, s mit akar ez a média a balliberálisokkal szemben elérni?

G.Á. a magyar történelem jelentéktelen személyei közé tartozik-

Á, a faszi nem érti az új trendit!
A Vörösmarty teret át kell nevezni egyszerűen Vörös térnek. Mellette a kisebb József nádor teret pedig Apró A. térnek, hogy Dobrev et.-nő nagypapájára is emlékeztessen köztér név.
Az Erzsébet körutat pedig Klára Z. útnak, amiről azért a magyaroknak inkább Dobrev anyósa jut az eszébe, idővel el lehet hagyni a "Z"-t a névből.

Ja Húsvét- szigeteket pedig ezentúl Karácsony-szigeteknek kell hívni, egészen addig, amíg már kidobható lesz a szemétbe.

Ez volt a legszebb rész a cikkben: "a progresszió legnemesebb emlékei"
Mondjuk a progresszió valahogy mindig mészárlásba fordult, de ha ez neki nemes dolog, akkor az megmagyarázza a cikke többi részét. Máshogy nem lehet.

Már azt sem helyeslem, hogy Göncz Árpádról városközpontot neveztek el,
így aztán azt sem, hogy a metrómegálló is Göncz nevét viselje.
Nem kell, és kész.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2019. november 11. 13:59

Nincs mit hozzátenni a soraidhoz.

Nevezzük át Patkány térre. Win-win.

Egyébként eleve, milyen dolog már ez a "Göncz Árpád _városközpont_" elnevezés? Azt sugallja, hogy ez Budapest központi tere - nyilván nem véletlenül. Valahogy arra a viccre emlékeztet, amikor a harmadik cipőbolt tulajdonosa pedig kiírta az ajtaja fölé, hogy "Főbejárat"

És eddig a Hegyit a normálisabbak közé soroltam.
A metró is kisiklik, mint a rendszerváltás, ha Göncz beteszi a lábát.

„Én mindig is jó szándékú gyerek voltam, csak mire a szándékom végére értem, rossz lett.”
(Regős Bendegúz)

Dobi István meg Losonci Pál megálló nem kéne?

" Minden ellopotott millióért és milliárdért felelniük kell, máshogy nem megy."
Hol, kik, mikor lopták el ezeket a milliókat?
Ez hiányzik!
Így viszont...,
a qrva anyád arra taníthatott, mondjad fiam, ismételd, míg mindenki el nem hiszi... legyél ma aljasabb, mint tegnap, holnap aljasabb, mint ma, anyád ettől érzi jól magát, ettől lesz qrva anyának qrva gyermeke!

Göncz négy évvel a kommunizmus bukása után felfedezte, hogy újra veszélyben van a szólásszabadság. Akkor, amikor igen erős balliberális túlsúly uralkodott a médiában. „Európa, segíts!”, üvöltötte Göncz a La Stampa nevű olasz napilap címoldaláról 1993. szeptember 21-én. Az olasz újságban - amit a világ minden médiuma idézett - pedig volt képe azt állítani, hogy „Magyarországon az információ rab, mint a kommunista időkben”; hogy „Az ellenzék nem tud a néphez szólni” és hogy a „A kormányon lévő konzervatív párttal ellenkező minden hangot elnémítottak”.
Ami nem csoda egy olyan embertől, Göncz Árpádtól, aki egyik novellájában azt írta, mennyire örült a magyar anya és lánya, amikor a szovjet hadsereg egyik katonája megerőszakolta.

Most ez komoly, nehezen hihető, nem vagy hiteles, vagy tévedek?

Válaszok:
Schollander | 2019. november 11. 15:56

Lehet, hogy csalt az emlékezetem, és erre emlékeztem, de ez így még rosszabb, mint a sima erőszak, akkora hazugság:
"Nemrég mutatta be az állami televízió a Front című, 1980-ban írt, majd a rendszerváltás után is megjelent novellájából készült tévéfilmet. A novella – hogy a filmről kíméletből egy szót se szóljak – arról szól, hogy a második világháború végén egy pattanásos arcú orosz katona gépfegyverrel a kezében meg akar erőszakolni egy vidéki özvegyasszonyt, aki az anyja is lehetne, a nő azonban visszakézből szájon vágja, aztán – tán mert a fia is a fronton van – kitör belőle az anyai ösztön, s a végén, mielőtt kitessékeli a fiatal katonát, meg is vacsoráztatja."

Nagyszerű ötlet! A megálló falára pedig ki lehetne rakni egy jól sikerült képet Árpi bácsiról!
Itt van mindjár egy:

https://www.magyaridok.hu/belf..

Válaszok:
Berecskereki | 2019. november 11. 15:49

Egy progressziv hogyan allhatna meg?
Gonc Arpad ugeto legyen inkabb, mint megallo, nem?

Te mar a rendszervaltaskor is a Fideszt akartad elzavarni, nahat...
Ti mind ilyen okosak es jol informaltak vagytok?

Gönc csere, mint 1989-ben.

"2002 decemberében a román nemzeti ünnepet együtt ünnepelte meg Medgyessy Péter miniszterelnök, aki Göncz Árpád és Kovács László társaságában pezsgővel fogadta román kollégáját, Adrian Nastasét."

"minden különösebb anyagi ráfordítás nélkül át lehetne nevezni Göncz Árpád Városközpont megállónak", amely a román térbe torkollik.

Meg vagy döbbenve ugye,
hogy a kritikátlan mindent helyeslőkön, meg a mindent ellenzőkön
KÍVÜL
vannak olyanok is, akik egyes dolgokat helyeselnek, más dolgokat viszont elleneznek.

Boldog IV. Károly megállót! Királyságot!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés