Boris Johnson és Putyin véletlen segítői

2019. november 8. 16:00

Mark Galeotti
The Moscow Times
A britek még mindig stratégiákról beszélnek, de még sosem álltak tőle ennyire távol.

„Nehéz lenne elbagatellizálni, hogy mennyire kényelmes a Brexit Moszkvának. A Kreml célja alapvetően az, hogy megossza, eltántorítsa és demoralizálja a Nyugatot, egy szoros népszavazás, az azt követő önsorsrontó machinációk és egy esetleges Brexit aligha játszhatna rosszabbul Moszkva kezére. 

Nagy-Britannia most még elkeseredettebben és kannibalisztikusabban megosztott, mint valaha, és nagyon valószínű, hogy a végkifejlettől függetlenül a népesség egyik fele elárulva érzi majd magát. Az Európai Unió elveszíti az egyik legbefolyásosabb tagját, amelytől számos kisebb tagállam is függ, akik ellenállnának Brüsszel, Párizs és Berlin föderalizáló tendenciáinak. 

Noha retorikailag mindenki elkötelezett a biztonsági együttműködés megőrzésében, nagyon valószínűtlen, hogy az túlélne egy szakítást maradandó károsodás nélkül. Nagy-Britannia természetesen a NATO tagja marad majd, de ettől függetlenül az európai ambíciók a nagyobb befolyásról kevésbé lesznek majd plauzibilisek. Az »európai haderőről« szóló grandiózus elképzelésektől függetlenül az EU jövőbeli erődemonstrációs műveletei nagyban függnek majd a franciáktól, miközben a titkosszolgálati képességeket súlyos veszteség éri majd. 

Eközben a brit politikai elit figyelmét annyira elterelte a Brexit, hogy pillanatnyilag alig jut a szükségesnél több időhöz és levegőhöz az azonnali szükségletek ellátásán túl. Ahogy egy, a külügyekkel intenzíven foglalkozó parlamenti munkatárs mondta: »még mindig stratégiákról beszélünk, de még sosem éreztem magunkat ennyire távol tőle«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés