Baráti? Tűz!

2019. november 6. 16:14

Révész Sándor
HVG
A főváros ne számítson kíméletre a következő ciklusban. Se a főpolgármester, se a kerületi polgármesterek és testületek, sem híveik, munkatársaik és üzletfeleik.

„Orbán Viktor nem szeretné, ha visszatérne Budapesten a Demszky-korszak. Nem csodálom. Volt ő már ellenzéki fővárossal együtt élő miniszterelnök, s abba nem a főpolgármester bukott bele, hanem ő. »Egyetlen ciklusban sem volt a fővárosnak akkora hatása az országos politikára, mint ebben. Ezekben az években Budapest volt a jobboldali kormány legerősebb ellensúlya, Budapestbe bukott bele az Orbán-kormány, Budapest adott lehetőséget a hosszú 'balliberális' kormányzás megkezdésére.«

Ezt egy hatalmas méretű, igen súlyos kötetből idéztem. »Budapest 1990–2010 – Egy szabad város 20 éve«. Ez a címe. A Főpolgármesteri Hivatal adta ki 2010 derekán, Demszky Gábor ötödik főpolgármesteri ciklusának a végén.

Ezt a könyvet természetesen nem Demszky ellenségei írták, hanem azok, akiknek ez a húsz év Budapesten jelentett valamit, s – összességében – nem éppen rosszat. Ők azonban teljes kritikai szabadsággal írták meg a magukét, másképp nem is írták volna, s ezt a kritikai szabadságot – kevés kivétellel – rendesen ki is használták. Nincs az a reprezentatív kiadvány, az a laudációra és önfényezésre hajlamosító alkalom, amely a kritikai készséget és a kritikatűrő képességet kiölné abból az értelmiségi közegből, amelyben Demszky működött.

Minderről azért írok most, hogy a főváros ne számítson kíméletre a következő ciklusban. Se a főpolgármester, se a kerületi polgármesterek és testületek, sem híveik, munkatársaik és üzletfeleik. És ne jöjjenek azzal, hogy ezzel tartjuk a hatalomban Orbán Viktort, mert 2002-ben sem tartottuk. Akkor is belebukott a problémacentrikus, kritikai készenlétben élő Budapestbe. Nem ezen múlik. Illetve ezen is, csak pont ellentétesen. Úgy, hogy kritikára kész közegben nem lehet annyira elzülleni, mert nem lehet minden kritikus szót az ellenség hangjának minősíteni.

Az elzüllés korlátait máris érzékelhetjük Horváth Csaba esetében. Ő rögtön azzal kezdte (volna) áldásos tevékenységét Zuglóban, hogy az önkormányzat két ülése között egyszemélyi döntési lehetőséget biztosított magának szinte mindenben, amit halaszthatatlannak minősít; továbbá az ingatlanok esetében ötszörösére, az ingóságok esetében háromszorosára emelte azt az értékhatárt, amelyben a vagyongazdálkodási bizottság a képviselő-testület nélkül dönthet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csinálhattok bármit, rá lehet fogni a Fineszre.

Előre tudható volt, hogy ez lesz Révész elvtárs.

Fletóék új visszahozalatát a HVG is elősegítette.

Egyetértünk. Mesélje el, hogy a fővárosban a demokrácia jegyében a kormánypártnak egy bizottsági hely sem jutott. Ennek ismeretében kifejezetten galád a cikk

Ez a Révész részben hazudik, mert 2002-ben a láncszavazók, meg az angol Munkáspárt segítettek nyerni.
Másrészt a FIDESZ túlzottan is engedékeny, mert a Liget projektben jogerős építési engedélyek vannak.M még az index is elismerte., hogy a kormány befejezheti a projektet eredeti tervei szerint.
Most mégis engedékeny , pedig a moslék koalició még a jogos bizottsági helyeket is elveszi.
Nem beszélve a fővárosi vállalatok igazgatósági és fb. helyeiről.

Ez a cikk is igazolja, hogy a baloldal továbbra is készen áll a kormányoldallal szembeni vádaskodásra, mert az a lételeme, s teljesítmény híján ebből él.

Válaszok:
pollip | 2019. november 6. 18:29

Tegnap és ma reggel még azt írták, hogy Varhelyi Oliverbol nem lehet bővítési biztos. Ma este már szerintük is lehet:-)))
Hazug, az igazságtól fuggetlen rossz tollú újságírók írnak blintre valamit.
Ez nem jött be:-))))))

Úgy látszik a szerzőnek nagyon hiányzik az OPNI ahova bevonulhatna és szabadnak érezné magát.

Nem is a Demszkij korszak tért vissza Pest-Budára, hanem egyenesen a Dobrev Klein.
KariFeri csak báb. Nem mertek Drazséval, Havas Szófiával, Török Zsolttal, Lakos Imrével plakátolni.

A fővárosi közgyűlés épp hogy az Internacionálét nem énekelte el üde mámoros ajakkal. De belül dúdolgatják és ma ünneplik a Nagy Októberi Forradalmat.

Nagyon jó találat. A folytatás is jó:
"Én elemeztem benne Demszky harmadik, 1998-2002-es ciklusát. Föntebb magamtól idéztem."

Ezeknek már az agyukra ment a weyerbélázás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés