ENSZ-főtitkár: Mérföldkő a szíriai alkotmányozó bizottság első ülése

2019. október 31. 11:17
A polgárháború szemben álló feleit képviselő, 150 tagú szíriai alkotmányozó bizottság az ENSZ szorgalmazására ült tárgyalóasztalhoz.

António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön törökországi látogatásán mérföldkőnek nevezte a szíriai alkotmányozó bizottság előző nap Genfben tartott első ülését.

Guterres egy, a békeközvetítésről szóló isztambuli konferencián mondott beszédében reményét fejezte ki, hogy a bizottság munkája jelenti majd az első lépést a szíriaiak által megélt tragédia politikai megoldásához. Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint az ENSZ-főtitkár azt mondta: a folyamat meg fogja könnyíteni a szíriai menekültek biztonságos és önkéntes hazatérését.

Guterres Észak-Szíriát illetően elismerően szólt a párbeszédet célzó erőfeszítésekről, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki az északnyugati Idlíb tartományban kialakult helyzet miatt. Idlíb nagy részét a szíriai lázadók és az al-Kaida terrorszervezethez közel álló Haját Tahrír as-Sám tartja uralma alatt. A szíriai kormányerők és a velük szövetséges orosz csapatok április végén indítottak offenzívát Idlíbben és a szomszédos Hama tartományban a felkelők ellen, és azóta sok területet visszafoglaltak. Bassár el-Aszad szíriai elnök a múlt héten kulcsfontosságúnak nevezte az Idlíbben dúló harcokat a polgárháború lezárásában, valamint a „terrorizmus” elleni harcban.

A polgárháború szemben álló feleit képviselő, 150 tagú szíriai alkotmányozó bizottság az ENSZ szorgalmazására ült tárgyalóasztalhoz. A kormánynak, az ellenzéknek és a civileknek egyaránt 50-50 embere van benne. A testület az arab ország leendő alkotmányával kapcsolatos azon javaslatokat vitatja meg, amelyeket egy 45 tagú bizottság terjeszt elé.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés