Probléma a nacionalizmus a belga liberális biztosjelölt szerint

2019. október 2. 11:00
Problémaként jelölte meg beszédében a nacionalista és populista retorikát Didier Reynders belga liberális politikus, akit az új Európai Bizottság igazságügyi biztosjelöltjeként hallgattak meg. Reynders szerint a nacionalizmus és a populizmus a múlthoz kellene, hogy tartozzanak, ám szerinte továbbra is fenyegetést jelentenek. Tudósításunk Brüsszelből!

Didier Reynders, a belga liberális Mouvement Réformateur politikusa, jelenleg belga védelmi- és külügyminiszter, korábbi pénzügyminiszter tartotta meg biztosjelölti bemutatkozó beszédét szerda délelőtt az Európai Parlamentben, mint az új Európai Bizottság igazságügyi biztosjelöltje. Reynders húsz éve szolgál különböző kormányokban, Ursula von der Leyen maga jelöltje a posztra,

feladata a jogállamisági mechanizmusok felügyelete és irányítása lehet.

A bemutatkozás során – melyet egy hosszabb áramszünet zavart meg – Reynders bevezető gondolataként Európa helyéről beszélt a világban: mint elmondta, amikor miniszter lett, Európa még megosztott volt, elsősorban a berlini fal leomlásának helyzetével foglalkoztak. Állítása szerint büszkék és boldogok lehetünk amiatt, amit azóta elért Európa, hiszen a kontinens sokat ért el miközben sokféleségét, nyelveit és kultúráját megőrizte.

A belga politikus programjának fő tételét az európai integráció mélyítésében jelölte meg. Feladatunk a változó világban helytállni és közben megőrizni egységünket – fejtette ki Reynders. Problémaként jelölte meg beszédében a nacionalista és populista retorikát, ami véleménye szerint a múlthoz kellene, hogy tartozzon, ám ami szerinte továbbra is fenyegetést jelent. Az igazságügyi biztosjelölt szerint a béke, a biztonság és a jólét megvédése közös feladatunk, ahogyan a demokrácia és az alapjogok óvása is.

Reynders itt röviden utalt a személyét ért korrupciós vádakra, amiket az ügyészség már sajtóhírek szerint is elejtett.

Az igazságügyi biztosjelölt kijelentette, hogy az Európai Unión belül a jogállamisági megközelítést tervezi érvényesíteni. Lényegében példaképeként

utalt Frans Timmerman alelnökre, akinek eddigi munkáját bátornak nevezte,

és akivel a jövőben is együtt tervez működni. Reynders fontosnak tartja, hogy a jogállamiságot védje az Európai Unió, mivel „nincsen demokrácia és nincsen alapjogvédelem jogállamiság nélkül”. Itt Reynders utalt a független bíróságok, a szólásszabadság, a szabad sajtó és a szabad választások értékeit.

A belga politikus szólt az újra elővett javaslatról, miszerint minden tagállamban egységesen monitoroznák a jogállamiságot. Ezt a „jogállamiság-kultúrát terjesztő javaslatot” ő felügyeli majd, éves „preventív megközelítést” ígért. Állítása szerint az igazságügyi eredménytábla majd segíti felügyelni ezt a folyamatot. Reynders szerint minden tagállamot figyelnek majd, de „egyes tagállamokra” jobban figyelnek majd, nevezetesen azokra, ahol „komolyabb problémák merültek fel”. Ezek mellett az igazságügyi biztosjelölt objektív és méltányos mechanizmus ígért és a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta.

Reynders szerint fontos, hogy ebben a folyamatban az Európai Parlament és az Európa Tanács is részt vegyenek.

Feladatának tartja, hogy fellépjen, ha valahol veszélyben látja a jogállamiságot.

Állítása szerint meg kell nézni, mikor van szükség kötelezettségszegési eljárásokra, ám ezt elsősorban az európai elfogatóparancsok betartásának kapcsán említette. Hasonlóan szólt a börtönökkel kapcsolatos minimumszabályok bevezetéséről és az Európai Ügyészség felállításáról, mellyel kapcsolatban már felvette a kapcsolatot Laura Codruța Kövesivel.

Az igazságügyi biztosjelölt szerint Európa büszke lehet arra, hogy adatvédelmi kérdésekben és alapjogvédelmi kérdésekben vezető szerepet ért el a digitális korban. Mivel folyamatosan új online és offline technológiákkal kell lépést tartani, ezért fogyasztóvédelmi szempontból vizsgálni kell, hogyan alakulnak a fogyasztói és üzleti modellek.

Záró gondolatai szerint a cél a jövő felé fordulás, és a mindenkire való odafigyelés. Mint Reynders elmondta, több millió fiatal van az utcákon, akik a fenntartható jövőt kérik számon a politikusokon. „Inspirációt kell nyerni belőlük, akik arra kérnek, hogy lépjünk föl”.

Mint korábban, a biztosjelölt bemutatkozó beszédét most is rövid kérdések és visszakérdezések követték. Mindjárt az első kérdés azon, nem nevesített országokra vonatkozott, melyek kihasználják többségi felhatalmazásukat a jogállamiság leépítésére és a hatalmuk bebetonozására. A kérdésre, miszerint az új átfogó mechanizmusért felelős biztos a kettes cikkely teljes értelmében érvényesíti-e majd jogkörét, Reynders azt felelte, hogy

új stratégiát dolgoznak majd ki a demokrácia kérdéséről és jogállamiságról.

Mint utalt rá, talán egy új jelentés is készülhet a témában, mely a demokrácia épségét vizsgálná. Lehetséges munkacsoportként a Tanácsot, a Bizottság és a Parlamentet nevezte meg, egy új, intézményközi vitatát vetítve előre a demokrácia és a jogállamiság kérdéséről.

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ilyesmit Edmund Veesenmayer is elmondhatott volna.

Én is erre gondoltam. Van neki otthon saját problémája.
Milyen az, hogy mindenkivel foglalkoznak, de egyeseknél jobban.......előre eldöntik, hogy kettős mércét fognak alkalmazni.

Belga nemzet nincs. De van például magyar nemzet, ennek jelentős része szerb, román, szlovák, ukrán uralom alatt.

Ezzel mit tegyünk, nagyokos belga úr?

A nacionalizmus természetes hajtóerő sportban, társadalomban egyaránt. Nem kell keverni a sovinizmussal, ami a nacionalizmus szélsőséges, felsőbbrendűséget hirdető változata.

Szerintem inkább ez a probléma, elvtikém:
II. Leopold belga királyt ma az “építő király” titulussal emlegetik, mert uralkodása alatt sokat építkezett főleg Brüsszelben, Ostendében és Antwerpenben. A szükséges jövedelem Belga-Kongó lakosságának kiszipolyozásából származott, melynek során a gyarmat 20 milliós lakosságának fele, tehát 10 millió erőszakos, időelőtti halállal halt.

"Reynders utalt a független bíróságok, a szólásszabadság, a szabad sajtó és a szabad választások értékeit."
Független bíróságok - pl. az Európai Bíróság?
"az Európai Bíróság a Sargentini-jelentés elfogadásáról szóló perben MEGTILTOTTA a parlamenti szavazáshoz készített szakvélemény nyilvánosságra hozatalát, mert szerinte az: közérdeket sért!"
A szakvéleményt A. Tajani EP-elnök készíttette, amit megismerését az Európai Bíróság letiltotta.
Ezzel minda négy "értéket" hatályon kívül helyezte:
FÜGGETLEN BÍRÓSÁG, SZÓLÁSSZABADSÁG, SZABAD SAJTÓ és ezek hiányában a
SZABAD VÁLASZTÁSOKAT.
----MEGHASONLOTT, PORBA ROSKADT LIBERÁLIS ÉRTÉKEK.
Az Európai Unió erkölcsileg, politikailag, humánusan: MEGBUKOTT.
Az nyilvánvaló, mindez G. Soros nemzetközi spekuláns bűnöző törvénytelen beavatkozása miatt történt.
Aki küldött emberként sötét erők érdekeit - a fehér társadalom szétzilálását, felszámolását - erőlteti az európai emberekre, a gonosz parancsai szerint jár el.
Ezek pedig:
"Zsidókként nem tudjuk egyedül legyőzni az antiszemitizmust. Szükséges más kisebbségekkel összefogni.”
...a zsidó-muszlim összefogás „a régi Európa ellen” (Pinchas rabbi szavaival élve) egy komoly jelenség:
The Independent: A brit zsidók és a muszlimok természetes szövetségesek;
The Hill: A zsidók és a muszlimok természetes szövetségesek a vallási diszkrimináció ellenében;
The Guardian: A muszlimokat és a zsidókat együtt fenyegeti a fehér felsőbbrendűség. Együtt kell harcolnunk ellene;
The New York Times: Mindketten fenyegetvén érezve magukat, az amerikai muszlimok és zsidók összefonják kezeiket;
The Jewish Chronicle: Zsidó és muszlim nők együttműködést fogadnak a gyűlölet ellen;
The Jewish Chronicle: A zsidóknak és muszlimoknak egyesülniük kéne a rasszizmus ellen;
The Jewish Chronicle: Zsidó közösségünknek többet kell tennie az iszlámfóbiások által támadott muszlimok támogatásában;
The Jewish Standard: Zsidók és muszlimok megnövelik szövetségeiket Trump megválasztása miatt;
EZ A VÉGCÉL, ERRE MEGY KI MINDEN SOROSI-BRÜSSZELI MACHINÁCIÓ ezért történik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés