Magyar keringő a Felvidéken

2019. október 31.

Leimeiszter Barnabás
Az EP-választás sokkja után a jövő februári szlovákiai parlamenti választáson indítandó esetleges közös listáról tárgyalnak a felvidéki magyar pártok. Megvizsgáltuk az idáig vezető folyamatokat és az új együttműködés esélyeit.

Évekig nehéz volt elképzelni, hogy a felvidéki magyar (érintettségű) pártok egyszer össze tudnak fogni – most azután nyílik erre esély, hogy botrányok sorát szenvedték el, illetve elbuktak a választási küszöbben. A Most–Híd 2016-ban ígéretei ellenére koalícióra lépett az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párttal és a nacionalista Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), amelyből a sorozatos botrányok után sem lépett ki, maga ellen fordítva a liberális sajtót.

A tavaszi himnuszbotrány (a párt képviselői „figyelmetlenségből” megszavazták a külföldi ország himnuszának éneklését büntetni kívánó, SNS által kezdeményezett törvénymódosítást, végül Andrej Kiska államfő vétója siklatta ki) aztán tovább tépázta Bugár Béla vegyes pártját: az elnökválasztáson elszenvedett fiaskó után a Híd a májusi európai parlamenti választáson is gyatra, 2,59 százalékos eredményt ért el.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés