Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes - Népi táncok tanítása Szatmárban

2019. október 29. 8:52
Nagyecsed kiemelkedő jelentőségű táncos település.

A hagyományőrző néptánccsoport 1996 januárjában jött létre, helyben főleg a fiatalságot célozzák meg, mivel az utánpótlásnak nagy szerepe van a nemzeti értékek megőrzésében.

Nagyecsed kiemelkedő jelentőségű "táncos település", ahol a magyar verbunkot, a lassú és friss csárdást, a cigány szólót, botolót és cigányos csárdást napjainkban is együtt táncolják fiatalok és idősek, magyarok és cigányok. A csoport tagjai nem hivatásos táncosok, hanem lelkes hagyományőrzők, akik a táncot elődeiktől és egymástól tanulják. Ezt a tudást igyekeznek átadni a 2007-ben megalakult utánpótlás csoportnak is. Nagyecseden felismerték, fontos az utánpótlás nevelésének elkezdése ahhoz, hogy tovább működjön a Rákóczi Gusztáv Hagyományőrző Együttes. Táncpedagógusok bevonásával ez is megvalósult. A 3-5 évesek a Toporgók és a Lápi lurkók csoportban kezdik a tánctanulást, a 6-10 évesek pedig a református iskolában folytatják.

2017-ben vette fel őket az UNESCO a szellemi kulturális örökség jegyzékébe. Nagyecseden kívül nincs olyan település, ahol együtt táncol 6 fő Népművészet Mestere és 6 fő Népművészet Ifjú Mestere.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés