Ostrompszichózis és nyilas terror

2019. október 25. 7:39

Pelle János
Neokohn
Nem célszerűbb-e inkább tömegpszichológiai szempontból elemezni az ostrom és a nyilas terror időszakát?

„Hetvenöt év telt el Budapest ostroma és a fővárosi nyilas terror dühöngése óta. Ideje lenne eddig figyelemre nem méltatott források alapján, új megközelítésben tárgyalni huszadik századi történelmünknek ezt a sötét és zavaros fejezetét. Budapest 1944-45-ös ostroma egyike volt a leghosszabbaknak a második világháború folyamán. Persze, attól is függ, honnan számítjuk az ostrom időszakát. 1944 november 3-tól, amikor az első szovjet páncélos megjelent a főváros határában, vagy december 25-étől, amikor bezárult az ostromgyűrű.

Ha az első dátumból indulunk ki, akkor 102 napig tartott a harc, ha az utóbbiból, akkor 52 napig. Figyelembe kell azonban venni, hogy a németek Szálasi Ferencet és a nyilasokat azért segítették hatalomra 1944 október 15-én, mert Horthy proklamálta Magyarország kilépését a világháborúból, és a szovjet hadsereg már átkelt a Tiszán, és megindult Budapest felé. Vagyis ekkor már küszöbön állt az ostrom, és Hitler az utolsó politikai szövetségesét használta fel, hogy »féken tartsa« a főváros lakóit.

Budapestnél hosszabb ideig ostromolta a szovjet hadsereg Breslaut, Königsberget (77 napig) és Varsót (60 napig). De a magyar főváros volt az egyetlen, melyben több, mint százezer zsidó is átélte az ostromot, részben a Szálasi-kormány által felállított gettóban (mintegy 70 ezren), részben pedig azon kívül, különböző helyeken bujkálva (ezt a számot 30-40 ezerre becsülik). A nácik és a nyilasok a zsidóságot ellenségnek, a szovjet hadsereg szövetségesének tekintették. Propagandájuk ezt már évek óta sulykolta, és a magyar közvélemény jelentő része hitelt adott a bűnbakképző vádaskodásnak.”

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Annyi tény, hogy a Napfény íze aljasságával ellentétben Petschauer Attila szovjet hadifogolytáborban halt meg, és a szovjet fronton a munkaszolgálatosok túlélési aránya magasabb volt, mint a harcoló egységeké.
Az atrocitások nemcsak muszosokat értek, a katonai fegyelem kemény volt a sorállománnyal szemben is.
(Bár iszonyú érzés lehetett, ha valakit zsidóként terrorizáltak, főként, ha igaz magyarként élte az életét.)
Pellének igaza van, hogy ideje lenne "új megközelítésben tárgyalni huszadik századi történelmünknek ezt a sötét és zavaros fejezetét".
De azt most borítékolni lehet, az új megközelítés végeredménye nagyon píszí lesz, és a bűntudatkeltés, -fokozás korlátlanul hódít majd.
Sőt, jöhetnek az újabb Nemes-Jeles Oscarok, immár budapesti "dokumentumokról"...

Érdekes zsidó lehetsz te. (Ha egyáltalán az vagy.) - Az írásaid inkább olyanok, mintha egy nem-zsidó parodizálná a zsidó világlátást. Csak az bizonytalanít el, hogy találkoztam olyan zsidókkal, akik halálkomolyan gondolták azt, amit te - szerintem ironizálva - mondasz. Az rendszerváltás tájékán egy, a magyar állam által éppen kitüntetett zsidó, tökkomolyan mondta a magyar tévénézők képébe, hogy a nem-zsidóknak tudomásul kellene vennie, hogy mi, zsidók nem tehetünk arról, hogy tehetségesebbek vagyunk másoknál.

Bűnbakot Weizmann képzett:
Chaim Weizmann, a Zsidó Világkongresszus elnöke New York-i beszédéből, 1942. december 3-án:

„Nem tagadjuk, és nem félünk annak bevallásától, hogy ez a háború a mi háborúnk és a zsidók felszabadulásáért folyik. … A mi frontunk, a zsidóké, erősebb, mint minden más front együttvéve.

Ehhez a háborúhoz mi nem csak a pénzügyi támogatásunkat adjuk, amelyen az egész háborús termelés alapul. Ehhez a háborúhoz mi nem csak a teljes propaganda gépezetünket adjuk, ami a morális energiát szolgáltatja a háború folytatásához.

A győzelem garanciája túlnyomórészt az ellenséges erők gyengítésén alapszik, ahogy a saját országaikban, az ellenállás útján semmisítjük meg azt. Mi vagyunk a Trójai Faló az ellenség várában. Az Európában élő zsidók ezrei jelentik azt az alapvető tényezőt, amely az ellenség megsemmisítéséhez vezet. Ott a mi frontunk egy tény és a legértékesebb hozzájárulás a győzelemhez.”

„Tudom a te dolgaidat és nyomorúságodat és szegénységedet (de gazdag vagy), és azoknak káromkodását, a kik azt mondják, hogy ők zsidók, és nem azok, hanem a Sátán zsinagógája.”
(Jelenések könyve 2-9)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés