Szabaduljon ki ’56 a politika fogságából!

2019. október 23. 12:28

Nagy Ervin
Pesti Srácok.hu
Az 1956-os forradalom morális szempontból igazolható politikai cselekvésként és lineáris történelmi eseményként áll előttünk.

„Elmondható tehát mindezek után az, hogy az 1956-os forradalom (majd az utána kialakult szabadságharc) morális szempontból igazolható politikai cselekvésként és lineáris történelmi eseményként áll előttünk. Kísérlet egy diktatórikus rendszerből való »morális átmenetre«, egy demokratikus rendszer megteremtésének igényére – a nép és a nemzet akaratából.

A politikafilozófia eszközeivel alátámasztható az is, hogy a forradalom célja a társadalmi-politikai rend megváltoztatása, illetve a klasszikus polgári és emberi szabadságjogok egy részének kiharcolása, végül egy kezdetleges demokratikus rend kialakítása, a létező elnyomás megszüntetése volt. Voltaképp a pluralizmus és a polgári szabadság megteremtésének békés, majd »erőszakos« törekvése. És persze a haza önvédelmének nemes cselekedete volt.

Gyakorlatilag a diákok, a papok, a kétkezi munkások és az elnyomással szemben fellépő értelmiségiek közösen követelték az akkori hatalom megdöntését, és egy »morális átmenetet« egy másik politikai állapotba, az elnyomó hatalom részéről.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Látom, Hadházy performansza megihletett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés