Szabaduljon ki ’56 a politika fogságából!

2019. október 23. 12:28

Az 1956-os forradalom morális szempontból igazolható politikai cselekvésként és lineáris történelmi eseményként áll előttünk.

2019. október 23. 12:28
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Pesti Srácok.hu

„Elmondható tehát mindezek után az, hogy az 1956-os forradalom (majd az utána kialakult szabadságharc) morális szempontból igazolható politikai cselekvésként és lineáris történelmi eseményként áll előttünk. Kísérlet egy diktatórikus rendszerből való »morális átmenetre«, egy demokratikus rendszer megteremtésének igényére – a nép és a nemzet akaratából.

A politikafilozófia eszközeivel alátámasztható az is, hogy a forradalom célja a társadalmi-politikai rend megváltoztatása, illetve a klasszikus polgári és emberi szabadságjogok egy részének kiharcolása, végül egy kezdetleges demokratikus rend kialakítása, a létező elnyomás megszüntetése volt. Voltaképp a pluralizmus és a polgári szabadság megteremtésének békés, majd »erőszakos« törekvése. És persze a haza önvédelmének nemes cselekedete volt.

Gyakorlatilag a diákok, a papok, a kétkezi munkások és az elnyomással szemben fellépő értelmiségiek közösen követelték az akkori hatalom megdöntését, és egy »morális átmenetet« egy másik politikai állapotba, az elnyomó hatalom részéről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
The Loner
2019. október 24. 19:05
Ákos, annyi eszed van mint egy méretes lópénisznek. No, ezt eddig is tudtuk . Most azt áruld el, mire volt jó ez az ön reklámozás a parlamentben ?
Akitlosz
2019. október 24. 17:55
"Az 1956-os forradalom morális szempontból igazolható politikai cselekvésként és lineáris történelmi eseményként áll előttünk." Igazán szép mondat. Mennyit gondolkodott rajta?
Valodi
2019. október 24. 09:44
"1945-ös választás 2 697 262 szavazat 57,03% 245 OGY mandátum 59,90% kormánypárt" Ilyen törvényeket hoztak: 1945 évi VI. Törvény (100 kataszteri hold az kb. 57 hektár.) "1. § ......A földreform végrehajtása életbe vágó nemzeti érdek és gazdasági szükségesség. A nagybirtokrendszer megszüntetése után Magyarország mezőgazdasága erős, egészséges és termelőképes kisbirtokokon fog nyugodni, melyek birtokosok telekkönyvileg bejegyzett magántulajdonát képezik. 10. § Földhöz juttatás céljára megváltás ellenében igénybe kell venni a 100 kat. holdon felüli, illetve a székesfőváros határától számított 30 kilométeres körzetben az 50 kat. holdon felüli birtokokat. 11. § Teljes egészében igénybe kell venni - az 1000 kat. holdat meghaladó minden mezőgazdasági földbirtokot, - a kereskedelmi törvény és más kereskedelmi vonatkozású törvények alapján létesült összes társas vállalatok, valamint az elismert vállalati nyugdíjpénztárak és társadalombiztosító intézetek földbirtokait, terjedelmükre való tekintet nélkül." Hatályon kívül helyezte a fidesz 1999. évi LXI. törvénye.
Valodi
2019. október 24. 09:33
"Szabaduljon ki ’56 a politika fogságából!" - höhöhö.... tegye azt! Kezdje Dózsa Lászlóval: ".... Mansfeld Péter, Wittner Mária, DÓZSA LÁSZLÓ, Pongrátz Gergely, Nagy Imre, Mindszenty József – ha rájuk nézek, egy nemzetet látok." (Orbán Viktor)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik