Trónra lépett Naruhito japán császár

2019. október 22. 9:52
A trónörökös Naruhito öccse, Akisino herceg, illetve utána az ő fia, a most 13 éves Hiszahito lehet.

„Trónra léptem az alkotmánnyal és a császári házra vonatkozó törvénnyel összhangban. (...) Esküszöm, hogy az alkotmány szerint fogok cselekedni, és teljesíteni fogom kötelességemet az állam és a japán nép egységét jelképezve” – mondta Naruhito a császári palotában tartott ceremónián, amelyen 190 országból és nemzetközi szervezetből mintegy kétezer rangos vendég, külföldi uralkodó és közjogi méltóság vett részt, köztük Áder János köztársasági elnök.

„Őszintén remélem, hogy népünk bölcsessége és kitartó erőfeszítései révén országunk tovább fog fejlődni, és hozzájárul a barátság és a béke megteremtéséhez a nemzetközi közösségben, és az emberiség boldogulásához és jólétéhez” – hangoztatta az új japán császár.

Naruhito fellépett a hatalmas – 6,5 méter magas, 8 tonnás –, pavilonszerű krizantémtrónra, a Takamikurára, és onnan mondta el a trónfoglaló beszédét. Az új császár az ezeréves hagyományt követve a 19. században készült sötét-narancssárga öltözéket és fejdíszt viselt, amelyet csak a császárok vehetnek fel különleges alkalmakkor. A ceremónia idején egy valamivel kisebb trónon ült mellette Maszako császárné.

Az Európában megszokott hagyományoktól eltérően a császárt nem koronázták meg, hanem bemutatták a császári család napistenségtől örökölt tárgyait, egy kardot és egy nyakláncot. A trónra lépési ceremónia előtt a császári pár felkeresett három, a palotán belüli szentélyt.

Biztonsági intézkedések

Kedden szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Tokióban, 26 ezer rendőr érkezett a fővárosba szerte az országból, hogy biztosítsák a szertartás zavartalanságát. A trónra lépés alkalmából Japánban nemzeti ünnepet tartottak, a kormány ebből az alkalomból mintegy 550 elítéltnek megkegyelmezett, javarészt olyanoknak, akik közlekedési balesetek elkövetése miatt kerültek börtönbe. A szakadó eső ellenére hatalmas ünneplő tömeg gyűlt össze a császári palota felé vezető utakon, ahol elhaladt a Naruhitót és tőle külön Maszako császárnét szállító konvoj. Eredetileg azt tervezték, hogy a császári pár délután részt vesz a fővárosban tartandó parádén, de a tíz nappal ezelőtti, nyolcvan halálos áldozatot követelő Hagibis tájfun okozta pusztítás miatt ezt november 10-re halasztották.

Előzmények

Naruhito apja, a 85 éves Akihito japán császár három évtized uralkodás után április 30-án távozott a trónról, amire kétszáz éve nem volt példa a japán uralkodói családban. Akihito távozásával lezárult a nevéhez kötődő heiszei (békét teremtő) uralkodói korszak. Ötvenkilenc éves fia másnap jelentette be a krizantémtrón átvételét, kedden foglalta el a trónt, és uralkodásával kezdetét vette a reiva (gyönyörű harmónia) korszaka. A keddi ceremónián nem vett részt sem Akihito, sem felesége, Micsiko volt császárné.

Naruhito eddigi élete

Naruhito 1960. február 23-án született Tokióban, 1982-ben diplomázott a tokiói Gakusuin magánegyetemen történelemből, egy évvel később pedig felvételt nyert az oxfordi Merton College-ba, ahol további három évig tanult. Naruhito 1993-ban világszerte az újságok címlapjára került, miután a császári palota bejelentette eljegyzését Ovada Maszako diplomatával. Esküvőjüket ugyanezen év júniusában tartották. A párnak 2001-ben született meg lánya, Aiko hercegnő. Naruhito, ellentétben sok japán apával, aktív szerepet töltött be Aiko felnevelésében. Naruhito egyetlen lánya azonban nem léphet apja örökébe, mivel nő nem foglalhatja el a trónt. A trónörökös Naruhito öccse, Akisino herceg, illetve utána az ő fia, a most 13 éves Hiszahito lehet.

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ékszer, a kard és a tükör... A Napisten ajándékai. Melyeket átlagos halandó nem láthat, most is csak díszdobozban voltak láthatóak a kard és az ékszer a császár mellett- azt hiszem ráadásul csak a replikák. A tükröt nem is hozzák el abból a shintó szentélyből ahol tartják- a császár fog odamenni és bemutatkozni...
Ez eléggé olyan rtítus, amit ma már nem igazán lehet értelmezni. A japán császári család egyenes ágon bizonyíthatóan az 500-as évektől datála magát.
Írigyli és tiszteli az ember a japánokat- a mai világban ők a legjobb példa arra, hogy homogén nemzetállam is lehet vibrálóan izgalmas, nem csak a multikulti társadalmak. És az a jó hír, hogy valószínűleg a tengerentúli királyság a jövőben sem fog drasztikusan változni: tavaly olyan 40 menekültnek adtak tartózkodási engedélyt összesen...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés