Trónra lépett Naruhito japán császár

2019. október 22. 09:52

A trónörökös Naruhito öccse, Akisino herceg, illetve utána az ő fia, a most 13 éves Hiszahito lehet.

2019. október 22. 09:52

„Trónra léptem az alkotmánnyal és a császári házra vonatkozó törvénnyel összhangban. (...) Esküszöm, hogy az alkotmány szerint fogok cselekedni, és teljesíteni fogom kötelességemet az állam és a japán nép egységét jelképezve” – mondta Naruhito a császári palotában tartott ceremónián, amelyen 190 országból és nemzetközi szervezetből mintegy kétezer rangos vendég, külföldi uralkodó és közjogi méltóság vett részt, köztük Áder János köztársasági elnök.

„Őszintén remélem, hogy népünk bölcsessége és kitartó erőfeszítései révén országunk tovább fog fejlődni, és hozzájárul a barátság és a béke megteremtéséhez a nemzetközi közösségben, és az emberiség boldogulásához és jólétéhez” – hangoztatta az új japán császár.

Naruhito fellépett a hatalmas – 6,5 méter magas, 8 tonnás –, pavilonszerű krizantémtrónra, a Takamikurára, és onnan mondta el a trónfoglaló beszédét. Az új császár az ezeréves hagyományt követve a 19. században készült sötét-narancssárga öltözéket és fejdíszt viselt, amelyet csak a császárok vehetnek fel különleges alkalmakkor. A ceremónia idején egy valamivel kisebb trónon ült mellette Maszako császárné.

Az Európában megszokott hagyományoktól eltérően a császárt nem koronázták meg, hanem bemutatták a császári család napistenségtől örökölt tárgyait, egy kardot és egy nyakláncot. A trónra lépési ceremónia előtt a császári pár felkeresett három, a palotán belüli szentélyt.

Biztonsági intézkedések

Kedden szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Tokióban, 26 ezer rendőr érkezett a fővárosba szerte az országból, hogy biztosítsák a szertartás zavartalanságát. A trónra lépés alkalmából Japánban nemzeti ünnepet tartottak, a kormány ebből az alkalomból mintegy 550 elítéltnek megkegyelmezett, javarészt olyanoknak, akik közlekedési balesetek elkövetése miatt kerültek börtönbe. A szakadó eső ellenére hatalmas ünneplő tömeg gyűlt össze a császári palota felé vezető utakon, ahol elhaladt a Naruhitót és tőle külön Maszako császárnét szállító konvoj. Eredetileg azt tervezték, hogy a császári pár délután részt vesz a fővárosban tartandó parádén, de a tíz nappal ezelőtti, nyolcvan halálos áldozatot követelő Hagibis tájfun okozta pusztítás miatt ezt november 10-re halasztották.

Előzmények

Naruhito apja, a 85 éves Akihito japán császár három évtized uralkodás után április 30-án távozott a trónról, amire kétszáz éve nem volt példa a japán uralkodói családban. Akihito távozásával lezárult a nevéhez kötődő heiszei (békét teremtő) uralkodói korszak. Ötvenkilenc éves fia másnap jelentette be a krizantémtrón átvételét, kedden foglalta el a trónt, és uralkodásával kezdetét vette a reiva (gyönyörű harmónia) korszaka. A keddi ceremónián nem vett részt sem Akihito, sem felesége, Micsiko volt császárné.

Naruhito eddigi élete

Naruhito 1960. február 23-án született Tokióban, 1982-ben diplomázott a tokiói Gakusuin magánegyetemen történelemből, egy évvel később pedig felvételt nyert az oxfordi Merton College-ba, ahol további három évig tanult. Naruhito 1993-ban világszerte az újságok címlapjára került, miután a császári palota bejelentette eljegyzését Ovada Maszako diplomatával. Esküvőjüket ugyanezen év júniusában tartották. A párnak 2001-ben született meg lánya, Aiko hercegnő. Naruhito, ellentétben sok japán apával, aktív szerepet töltött be Aiko felnevelésében. Naruhito egyetlen lánya azonban nem léphet apja örökébe, mivel nő nem foglalhatja el a trónt. A trónörökös Naruhito öccse, Akisino herceg, illetve utána az ő fia, a most 13 éves Hiszahito lehet.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos
2019. november 08. 11:18
Azért ne feledkezzünk meg a nagyvárosokban található kislánybugyi-automatákról se! Mint a japán kultúra részéről. https://femina.hu/utazas/igy_nez_ki_egy_bugyiautomata_7_dolog_amit_csak_japanban_lathatsz/
jóember
2019. október 22. 19:42
"És ők ezt lelkiismeretes, kötelességtudó emberekként meg is tették." Furcsa népség az biztos. Hűség, kötelességtudás, becsület: "Az utolsó szamuráj" c. film -nem tudom, hogy mennyire hitelesen- könnyfakasztóan mutatja ezt be. https://www.youtube.com/watch?v=sZTWCwqmgLc
sors
2019. október 22. 14:41
Mi magyarok is példát vehetnénk a japának hagyománytiszteletéből. Éppen most olvasom a magyar királysírok sorsa című könyvet. Szánalmas, hogy fél évszázadot kellett várni III. Béla és felesége eltemetésére is, onnantól kezdve, hogy feltárták a sírt. Az MTA már akkor is annyira volt magyar mint ma... Még szerencse, hogy nagyobb beruházásokban akkor nem volt akkora szigor. Emígy nem lenne Parlament, Andrássy út, Hősök tere... Hiszen mindig csak az élő népet kellene szolgálni. Csak azt felejtjük el, hogy az emberek nem képesek emlékezni arra, hogy honnan is indultak, egyfolytában hálátlanok...
Nuttika
2019. október 22. 11:14
"Naruhito egyetlen lánya azonban nem léphet apja örökébe, mivel nő nem foglalhatja el a trónt." Ezt azért annyival módosítanám, hogy nem teljesen van így, több császárnője is volt már a dinasztiának. Ebben az ágban nem volt még női uralkodó és a parlament nem akart belemenni, hogy Aiko hercegnő trónörökös lehessen. Sokáig dilemma volt, aztán megszületett Hisahito herceg és ekkor a japán parlament végleg lesöpörte a kérdést az asztalról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik