A nagy fideszes G.I.G.A.L.O.P.Á.S.

2019. október 22. 21:36

Csibra Tibor
Pesti Srácok
Újpesten Wintermantel Zsolt kilenc, Óbudán Bús Balázs nyolc, míg Józsefvárosban Sára Botond hatmilliárd forintos egyenleggel számolt el.

„Úgy szétlopta a Fidesz Budapestet, és a főváros kerületeit, hogy a leköszönő kormánypárti polgármesterek rendre milliárdos közvagyonokkal, meggyőzően pozitív költségvetéssel adják át hivatalaikat az ellenzéki koalíció győzteseinek. Újpesten Wintermantel Zsolt kilenc, Óbudán Bús Balázs nyolc, míg Józsefvárosban Sára Botond hatmilliárd forintos egyenleggel számolt el, ami a baloldal eddigi vezetői teljesítményeit tekintve valószínűleg nem lesz jellemző az önkormányzati ciklus végére. Ezt alátámaszthatja az is, hogy a győztesek már most gigahitelek felvételéről beszélnek, a politikailag, morálisan nehezen értelmezhető választási szövetségek pedig sok éhes szájat jelentenek majd, és mindenki követelni fogja majd a maga vélt jussát. 

Kilencmilliárd forintos vagyonnal adta át hivatalát utódjának a leköszönő újpesti polgármester, Wintermantel Zsolt beszámolója szerint az önkormányzat bank- és értékpapír számláin levő készpénz és állampapír állomány összege október 14-én elérte az említett összeget. A volt városvezető jelezte, hogy szeptemberben a IV. kerület saját adóbevételek 98,5 százaléka-a teljesült, ez a tavalyi év hasonló időszakához képest több, mint félmilliárd forinttal magasabb bevételt jelent. A kiadási előirányzatok szeptember végéig ig 47,8, míg a bevételi előirányzatok – állampapír értékesítés nélkül – hatvankilenc százalékon teljesültek, ami azt jelenti, hogy a költségvetés egyenlege egyértelműen pozitív.  A kerületet kilenc évig vezető Wintermantel Zsolt felhívta a figyelmet, hogy Újpesten rengeteg folyamatban lévő fejlesztés zajlik, számtalan szerződéssel rendelkező, indítható beruházás van és megannyi kiviteli tervvel rendelkező, közbeszerzés után indítható projektet adnak át az új önkormányzatnak. 

Ismert, a IV. kerületben sokak meglepetésére az Újpesten korábban szinte ismeretlen momentumos, Déri Tibor lett a polgármester, és az ellenzéki koalíció képviselőjelöltjei is bekerültek az új közgyűlésbe. Valószínűleg Déri érkezésének tudható be, hogy a korábbi önkormányzat dolgozói közül negyvenen mondtak fel a napokban, mivel nem nem akarnak együttműködni az új városvezetéssel. A távozók között fontos posztok korábbi betöltői is vannak, ami nem könnyíti meg az új polgármester dolgát, amit tetéz, hogy semmilyen településvezetői tapasztalata sincs, politikai pályáját eddig döntően aktivistaként töltötte. Nem látnak igazolódni az ellenzék korábbi mantrái a hazatalicskázott mesés vagyonokról azokban a kerületekben sem, ahol Újpesthez hasonlóan a legtöbben korábban sima kormánypárti győzelmet vártak a választók: Óbudán Bús Balázs nyolcmilliárd forintos közvagyonnal adta át hivatalát az ellenzék győztesének, Kiss Lászlónak, míg Józsefvárosban Sára Botond hatmilliárdos mérleget hagyott Pikó Andrásra, a költségvetés pedig mindkét kerületben meggyőzően pozitív. A baloldal korábbi önkormányzati regnálásait felidézve feltételezhető, hogy a koalícióban résztvevő győztesek nem lesznek képesek ilyen mérlegeket felmutatni ciklusuk végére, a készülőben lévő kótyavetyére utalhat az is, hogy ilyen kerületben már most nagyösszegű hitel felvételéről beszélnek a győztesek, és ugyanezt tanácsolta a reinkarnálódott, és főtanácsadónak visszahívott Demszky Gábor is a hivatalba lépő Karácsony Gergelynek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 227 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te tudod mit jelent az a kifejezés, hogy egyenleg?

De amúgy röhej, hogy egyfolytában azt lehetett hallani, hogy a fővárosiak így tájékozottak, meg úgy bölcsek, aztán a fene nagy bölcsességükben megválasztanak ilyen Soproni Tamásokat, meg Niedermüller Pétereket, és olyan vezetőket hajtanak el, akik mintaszerűen vezették a kerületeiket...

Az egész gazdaság kitűnően működik, kezdettől fogva tudjuk, hogy ez a "korrupció", meg "lopás" ideológia ellenzéki hisztéria, műbalhé. Ez ősi ellenzéki lélektani módszer, Amerikától Németországig. Csak nálunk e módszer-alkalmazás hevesebb a másutt szokottnál, mert a gyatra ellenzéknek nincs más lehetősége a kitűnően működő kormánnyal szemben.

Seperc alatt mínuszba lesznek.

Valamint az összefogásuk eredménye.

Arrafelé hatalmas lehet a szegénység:-))))) mindenki autóval közlekedik.

De mire akarnak felvenni hiteleket? Ennek így semmi értelme. Hitelt akkor vesz fel az ember, ha már konkrét tervei vannak, már csak a pénz hiányzik.

SZÓRÓLAP ÉS PLAKÁT BETERÍTENI BUDAPESTET...

"A nagy fideszes G.I.G.A.L.O.P.Á.S.
2019. október 22. 21:36

ÍGY LOP A FIDESZ!!

Újpesten Wintermantel Zsolt kilencmilliárd Ft,
Óbudán Bús Balázs nyolcmilliárd Ft,
míg Józsefvárosban Sára Botond hatmilliárd Ft PLUSZ egyenleggel számolt el."

A qrva anyádnak volt kurva nagy "siker", amikor megszülettél!
"A kiadási előirányzatok szeptember 30.-ig 47,8 %-on, míg a bevételi előirányzatok (állampapír értékesítés nélkül) 69 %-on teljesültek"...
De még, ha minden így marad, és a 69%-ot nem követi a plusz 31%, még mindig marad dec. 31-én
6 MILLIÁRD FT, TE ÁLLAT.

Ne erőlködj, mert a hozzászólásodból kiderül, hogy nem értesz a pénzügyekhez.

"a valóság ezzel szemben:
ez azt jelenti, hogy szeptemberig beszedte a teljes éves adót (tehát bevétel már nem nagyon lesz), csak kiadás. de még milyenek! az újpesti vagyonkezelő (ami az önkormányzat cége 100%-ban) 800 m HUF rövidlejáratú (3 hónap) és 2,5 mrd forint hosszúlejáratú (~1év) kötelezettség van. ami az t jelenti, hogy
-újpestnek nincs bevétele év végéig
-decemberig van még nem kevés kiadása - mivel szeptemberig csak 47%-os, ez azt jelenti, hogy valamivel rohadtul csúszik, mert szeptemberben olyan 70%-osnak kellene lennie
-decemberig van még 800m huf kiadása a vagyonkezelő felé
-jövő szeptemberig ki kell adnia még 2,5 mrd-ot (valahonnan)." - írod.

Ennek a valóságban a fele sem igaz.

Tisztázzuk. A folyószámlahitel éven belüli hitel. Ilyen hitele a költségvetésből gazdálkodóknál és a versenyszférában is kb 80 %-ban jelen van. Ennek oka, hogy a kiadások előbb jelennek meg, mint a bevételek. A folyószámlahitel az esetek többségében a működéssel kapcsolatosak.
Az éven túli hitelek beruházási hitelek.
Ezért szükséges a kétféle hitelt különválasztani.

Amilyen hitelről te írsz az mindegyik éven belüli hitel. Ebből eredően a folyószámlahitel fogalomkörébe tartozik.

Ha az elszámolási időszakig a bevétel 69 %-ban teljesült, akkor még van 31 % ami az év hátralévő részében fog teljesülni. Így nem igaz az állításod, hogy már nem lesz bevétel.

A 47 % kiadás teljesítés pedig azt is jelenti, hogy a beruházások átadása, végelszámolása csak részben történt meg, részben hívták le az éven túli beruházási hiteleket.

Mindezeket figyelembe véve a hozzászólásod egy nagy katyvasz.

Ő tényeket ír, te meg általánosságban bunkóskodsz, minden konkrétum nélkül.
Aztán még te írsz a legrosszabb fajtáról.
Amúgy Baranyi és Pikó most veszik át a hivatalukat. Várj néhány hetet és olvass!!

Az adófizetők meg kifizették a büntetést...

Bocs a megszólítást, anyázást, de komolyan. Ettől függetlenül egy aljas provokátor vagy.

Teljesen különböző két dologról van szó, de ezt nem értenéd, pedig rém egyszerű:
Tarlós Budapest beruházásaira vett fel optimálisan alacsony kamatozású hitelt.
Amit a beruházások átadása után azok bevételéből fizetnek vissza.

Soha nem állítottam, hogy mindenhez értek. Ezt csak te állítottad és ezzel próbáltál megcáfolni.

A linken lévő rendelet a fő számokat tartalmazza, amelyből arra amit te írtál csak közvetve lehet megállapításokat tenni. Ezt te is megteheted, ha tudsz olvasni, összeadni és kivonni. Ehhez még felsőfokú közgazdasági végzettségre sincs szükség.

A rendeletből a következő főbb tényezők állapíthatók meg.
1. Pénzügyi mérlegről van szó.
2. A mérleg egyensúlyba van.
3. A kiadásoknak megvan a forrásfedezete.
4. Működési célú finanszírozási bevételek 17.362.388 eFt, a kiadási 15.110.327 eFt. Ez azt is mutatja, hogy a működési bevételek fedezik a működéssel kapcsolatos kiadásokat és pozitív az egyenlege.
5. A felhalmozási bevételek pedig tartalmazzák a saját erőt és a beruházási hiteleket. A felhalmozási kiadások pedig a beruházással kapcsolatos kifizetéseket. Hangsúlyozva, hogy pénzügyi elszámolásról van szó. (Ez utóbbinak a fogalmát megtalálod a világhálón.)

Mindezek figyelembevételével - mivel részletes pénzügyi mérleg nem áll rendelkezésre - arra lehet következtetni, hogy az időarányos bevételek tekintetében túlteljesítés van, míg a kiadásoknál alulteljesítés. Figyelembe véve a tervezett felhalmozási kiadások nagyságát, joggal feltételezhető; a beruházások pénzügyi elszámolása csak részben történt meg.

Ennyi az ami a linken található költségvetési előirányzatból megállapítható.

A számítás.
69 % - 47,8 % = 19,2 % szorozva a pénzügyi mérleg főösszegével 5.311.631 eFt.
Mivel nem ismerjük, hogy mennyi az értékesített állampapír, így feltételezhető, hogy a 9 milliárdhoz a különbözetet ez teszi ki.

Próbáld meg ezt a mondatot többször (!!!!!!!) elolvasni, hátha megérted amit írok!!

"Amúgy Baranyi és Pikó most veszik át a hivatalukat. Várj néhány hetet és olvass!!"

Amúgy ö igenis tényeket ír, mert azt írta, hogy a pozitív számla egyenleg mellett lehet annál nagyobb tartozás is. Márpedig ezt hívják úgy, hogy "tény".
Ehhez képest te elkezdtél személyeskedni, te szerencsétlen(sic).

Válaszok:
Berecskereki | 2019. október 23. 12:19

A "lehet" szó feltételezés és nem tény.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2019. október 23. 13:52

Elnézést elírtam.
Javítás.

69 % - 47,8 % = 21,2 % szorozva a pénzügyi mérleg főösszegével 5.864.926 eFt.
Mivel nem ismerjük, hogy mennyi az értékesített állampapír, így feltételezhető, hogy a 9 milliárdhoz a különbözetet ez teszi ki.

Ebben igazad van, de a vita onnan indult, hogy az alap állítás szerint nincs adóssága az önkormányzatnak, mert a szaldó pozitív.
A "lehet" jelen esetben azt jelenti, hogy ez az állítás nem biztos, hogy igaz, mert nem teljes a rendelkezésre álló információ.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. október 23. 15:16

Teljesen mindegy, hogy honnan indult el, a "lehet" akkor sem tény, mint ahogy a mostani állításod sem. Csupán feltételezés. Ami lehet igaz, de hamis is. Ezért nem érdemes vele foglalkozni. Erről szólt - most is - a megjegyzésem.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2019. október 23. 16:13

Pedig az a legfontosabb, hogy min indult el a vita.

Mert aki a "közmédiából" és a Habony-Médiaművek sajtójából tájékozódik, az aztán nagyon képben van és baromira tájékozott...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés