A jelenlegi törvényeinkkel nem tudunk még egy menekülthullámot kezelni

2019. október 21. 20:31

Stefan Aust
Cicero
A határnyitást sok politikus és újságíró nem gondolta végig, pedig a következményeit már 2015-ben fel kellett volna ismerni. Interjú.

„– Mondhatunk-e történelmi ítéletet a 2015-ös és az azt követő német migrációs politikáról? 

– Annyit mindenképpen elmondhatunk, hogy az önmagában is ellentmondásos menedékjogi törvény, ami bármikor megkerülhető vagy hatástalanítható, egy nagy problémát jelent. Egyre inkább eltávolodunk az alaptörvényünk menedékfogalmától. A fellebbezés útja minden esetben nyitva áll minden egyes elutasított menedékkérő előtt. Még egy végérvényes bírósági határozat után is gyakran itt maradhatnak, mert a fellebbezés olyan sokáig tart. Egy olyan hullám, mint a 2015-ös, a jelenlegi törvényekkel nem kezelhető. 

Észak-Szíriát és a török inváziót tekintve most egy hasonló hullám előtt állunk. 

– Igen, én is ettől tartok. Az Erdogannal kötött megállapodás nagyon sokba fog kerülni. Ez a következménye annak, ha másra hárítjuk a saját problémánkat.

– Az elmúlt évek migráció körüli vitáiban ki mutatott rosszabb képet: a politika vagy a média? 

– A politika és a média majdhogynem egy egységgé váltak. Aránylag kevés kritikus hangot lehetett hallani. A határnyitás következményeit a legtöbb politikus és újságíró nem gondolta végig. 2015 nyarán a migrációs politikát úgy neveztem: »egy konjunktúraprogram szélsőjobboldaliaknak«. Ha túl sok ember érkezik ellenőrizetlenül az országba, a normális emberek a fejüket csóválják, mások tüntetnek, megint mások feljogosítva érzik magukat az erőszakra a »népakarat« keresztülvitele érdekében. Ezt 2015-ben fel kellett volna ismernünk. 

– A politika nem ismerte fel. 

– A politika nem akarta felismerni a tevékenysége következményeit! Négyszemközt épp az ellenkezőjét mondták nekem a politikusok annak, amit nyilvánosan hangoztattak. Soha egy témánál sem éltem még meg ilyen kétarcúságot. A problémákat meg kell tudni nevezni. Ezért ül ma az AfD a parlamentekben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés