Népiek és urbánusok

2019. október 20. 14:34

Bencsik András
Demokrata
Egy közösségi döntést legföljebb csekély mértékben vagy még úgy sem képes befolyásolni egy alvilági eszközökkel kiprovokált botrány.

„Tehát tényleg kettészakadt az ország: népiekre és urbánusokra. Ami ezúttal nem világnézetet jelöl, hanem sokkal inkább létfelfogást. Vagyis bármilyen lett volna a kampány, egészen biztos, hogy Budapesten és néhány nagyvárosban a baloldal dominál, de az ötezer lelkes vagy annál kisebb településeken a jobboldal. Éppen úgy, mint Ausztriában, ahol az egész ország jobboldali és konzervatív, de a pár nagyváros és Bécs ultrabalos és ultraliberális. Sajnos e vonatkozásban a jelek szerint utolértük a fejlett Nyugatot.

Tanulság az is, hogy az alvilági módszerek nem érnek semmit. Borkai Zsoltot megválasztotta Győr népe, de ami ennél is fontosabb, a Fidesz–KDNP itt a 16 választási körzetből 16-ot megnyert. Karácsony Gergelyt is jól meghajtotta a jobboldali média a titkos hangfelvétel miatt – és ez sem ért semmit. A kokainos botrány nem ártott a kispesti Gajda Péter polgármesternek, de még a filmben szereplő képviselő is befutott. Wittinghoff Tamás is magabiztosan győzött Budaörsön a hírhedt szexvideó ellenére. És nem ártott a zaklatási botrány, amit egy állítólagos orvosnő robbantott ki, az újbudai László Imrének sem, mert ő is befutott.

A jelek szerint egy közösségi döntést legföljebb csekély mértékben vagy még úgy sem képes befolyásolni egy alvilági eszközökkel (kukkolás, lehallgatás, vádaskodás) kiprovokált botrány. Úgy tűnik, a társadalom ennél érettebb. Különösen fanyar utóíze lett annak, hogy a választás előtt Tarlós István lemondásra szólította föl Borkai Zsoltot. Tarlós István megbukott, Borkai Zsolt győzött. Ezen érdemes elgondolkodni. Azon is, hogy a mai ellenzék Tarlós 2006-os kampányát másolta le. Akkor Tarlós István azzal érte utol Demszky Gábor ismertségét – és népszerűségét –, hogy szó szerint bejárta az egész várost. Három héten át mindennap elment egy-egy kerületbe. Eközben Demszky csak nyilatkozgatott. Tarlós népszerűsége nőttön nőtt. Csak azért nem nyert, mert kirobbant az őszödi beszéd okozta utcaháború, ami megijesztette a közvéleményt. Most Karácsony járta be Budapestet, és Tarlós nyilatkozgatott. Ilyen a sors...”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában