Moszkva veszi át az amerikai csapatok helyét Észak-Szíriában

2019. október 17. 7:45
„Ez nem a mi határunk és a kurdok sem angyalok” – állítja Trump. Helyi jelentés szerint kb. 300 ezer hagyta el lakóhelyét a harcok miatt.

Az orosz csapatok is átlépték az Eufrátesz folyót és megérkeztek a török határ mentén fekvő Kobane városához, hogy megállítsák a török előrenyomulást, és megvédjék az eddig ellenük harcoló kurdokat – írja az Euronews. A szír kormányerők ugyanezért már kedden bevonultak a 60 kilométerre fekvő Manbídzsba és Rakkába.

Moszkva saját bevallása szerint azért küldött katonákat Szíriába, hogy kitöltse az amerikaiak távozása miatt kialakult űrt, valamint megakadályozza Damaszkusz és Ankara fegyveres összecsapását. Az oroszok több magára hagyott amerikai bázist is elfoglaltak, éppen ezért kedden az USA légi ereje lebombázott egy Kobane melleti cementgyárat, ahol még lőszereket tárolt.

Donald Trumpot sokan bírálták a csapatkivonások miatt, de ő erre csak annyit válaszolt: „Ez nem a mi határunk és a kurdok sem angyalok.” Viszont levélben kérte Erdogan török elnököt, hogy: „ne legyen kemény fiú”. Majd belengette: gazdasági szankciókkal fogja sújtani Törökországot, ha nem lesz sikeres Mike Pence alelnök ankarai tárgyalása és folytatódik az észak-szíriai offenzíva.

Az északkelet-szíriai kurd milícia elleni török hadművelet hatására több mint 300 ezer ember kényszerült elmenekülnie otthonából a térségben – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózatra hivatkozva az MTI csütörtökön.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában a korábban amerikai támogatást élvező kurd milíciák, továbbá az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen.

Az offenzíva deklarált célja, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá úgynevezett biztonsági, a törökök által megszállt övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

(MTI)

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudom, az amerikaiaknak mi céljuk lehetett Szíriában, a legvalószínűbb az, hogy meggyengítsék az oroszokat (költsenek el az oroszok minél több pénzt, törjön meg a GDP-jük).
Egyéb nem indokolhatta, a régióban már így is jelen vannak (Törökországban, Szaúd-Arábiában és Izraelben)
Szerintem változtak a prioritások, most már fontosabbak a kínaiak, rájuk koncentrálnak, az oroszoknak így is elég bajuk van a gazdaságukkal, és az ukrán jelenlét is pont elég pénzt visz, nem akarnak egy újabb Vietnámot. Saját szemszögükből teljesen logikus lépés.
Az Iszlám Államot meg otthonról is el tudják látni fegyverrel és pénzzel, nem kell ahhoz ott lenniük.

Csak arra kell figyelni, hogy ne sorozzák be a magyarokat golyófogónak, mert ezekből simán kinézem.

"Az ukránok megtették."
Igen, erre utaltam.

Putyin már utalt Erdélyre az egyik beszédében "Pandora szelencéjeként", pont arra célzott, hogy ne piszkálják a Krím miatt, mert ő is tudna az Eu-ban fegyveres konfliktust okozni.
Bár ők amúgy is utálják a románokat, de egy Putyin által kirobbantott erdélyi konfliktusra rámenne az erdélyi magyarság.

Amíg utóbbi a Nato tagja, addig a többi tagállamnak mellé kell állnia egy nyílt konfliktusban.
Tényleg, ti itt mindig a véreskezű Aszadot emlegettétek, meg Amerikát támogattátok, most mi változott, hogy nyíltan a szövetségesünk ellen beszéltek? Csak nem az, hogy újabb alkalom egy jó kis orbánozásra?

Te elolvastad, hogy mit írtam, vagy csak a kulcsszavakra vagy képes fókuszálni?

Ja, bár a cél az lenne, hogy a jelenlegi magyarság létszáma sokszorozódjon meg ott helyben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés