Fiatalok, polgik, kurdok, biomozgalmárok – itt a Mandiner hatodik száma!

2019. október 17. 8:30

Írta: Szalai Laura
Hogyan élnek, mit gondolnak, mire vágynak és mitől tartanak a mai magyar fiatalok? Legújabb számunk jelentős részét a fiatal generációnak szenteltük, a legkülönbözőbb szakértők és persze a fiatalok megkérdezésével. Új lapszámunkban kiértékeljük az önkormányzati választások eredményét és a Borkai-faktort, foglalkozunk a CDU jövőjével, a kurd konfliktussal, a kvantumszámítógépekkel, valamint a hazai biomozgalommal is. Önnek írtuk, szívből ajánljuk!

Hogy vagy, magyar fiatal? – tesszük fel a kérdést címlapos anyagunkban, amelyben alaposan körbejártuk az ifjúság jelenlegi helyzetét.

Négyrészes cikkösszeállításunkban mások mellett Bese Gergő iskolalelkésszel beszélgettünk, aki nem fél olyan témáktól, mint a tinder, a tiniszex, a drog, a pornó és más, a fiatalok körében elterjedt függőségek. Úgy véli, hogy ha a szülők valóban szeretnék a gyerekeiket, akkor nem lenne a diákok fele dohányos, és nem tombolna a kábítószer-fogyasztás az országban. 

Utánajártunk annak, hogy a fiatalok mennyire függnek az online világtól, és a kép meglehetősen elrettentő:

a közösségi médián kívül gyakorlatilag nincs élet számukra.

Ennek negatív hatásairól szakértőket kérdeztünk. 

Vezércikkünkben, az Első karakterben az önkormányzati választás eredményére reflektál Constantinovits Milán, aki szerint a mögöttünk hagyott időszak után kifejezetten jót tenne az összmagyar pszichének, ha kicsit megtisztulhatnánk, és tudnánk újra hinni választott képviselőinkben. 

 


 

Közélet

Az önkormányzati választás kiértékelése közélet rovatunkban is folytatódik. Összeállításunkban elemeztük a főbb csatatér városokban, valamint a budapesti kerületekben kialakult helyzetet, ezenkívül megnéztük, hogy a tavaszi EP-választásokhoz képest most milyen eredményt értek el a kormánypártok.

Lapunknak több politikus is mérleget vont a mostani kampányról, és egyet értettek abban, hogy a Borkai-faktor ártott a Fidesznek.

Interjút készítettünk Éger Istvánnal, a Magyar Orvosi Kamara elnökével, akivel többek között a paraszolvencia felszámolásáról beszélgettünk. 

„Mostanra eljutottunk oda, hogy kimondhatjuk, letöröljük ezt a szégyenbélyeget, cserébe viszont becsületesen fizessék meg az orvosokat” 

–  fogalmazott. A beszélgetésből kiderül az is, hogy az utcára vonulás nem az orvosok stílusa, továbbá, hogy a köztestületnek miként kell a politikához viszonyulni.

A baloldal dilemmájáról Dúró József politológus írt véleménycikket. 

 

Külhon & Külföld

Külhon rovatunkban a délvidéki magyarok 1944 utáni sorsfordulóiról írtunk. 

A Külföld rovat ezúttal a német CDU belső politikai és ideológiára vitáira, a lengyelországi választás eredményére, valamint a most következő kanadai választás legfontosabb témáira koncentrál. 

A külpolos véleményrovatban Szalai Máté (Corvinus Egyetem, Külügyi és Külgazdasági Intézet) ír realista megközelítésben a valójában igen bonyolult kurd konfliktusról.

Precedens & Makronóm

Precedens rovatunkban a globalizáció káros hatásaihoz hozzájáruló beruházásvédelmi választottbíróságokkal foglalkozunk, amelyek gyakran semmibe veszik az államok alkotmányos értékeit.

Vattay Gáborral, az ELTE fizikusával  Makronóm rovatunkban beszélgettünk a kvantumszámítógép jövőjéről, amely a digitális kor atombombájaként funkcionálhat.


Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

A Meta rovatban Böszörményi Nagy Gergely folytatja könyvrecenzió-sorozatát: ezúttal egy az ázsiai gazdasági csodát kritikusan szemlélő kötetet mutat be. 

Az Élet és Tudománnyal együttműködésben készülő Tudomány rovatunkban Zalavárra látogatunk el, ahol izgalmas új felfedezéseket tettek a nyár folyamán a régészek. 

Feminens cikkünk Szabó Magdát és szellemi örökségét méltatja. 

Élet rovatunkban ezúttal a hazai biomozgalomról írtunk: Drexler Dórával beszélgettünk, aki nyolc éve vezeti az ország egyetlen önálló, ökológiai gazdálkodással foglalkozó kutatóintézetét. 

„Elfelejtettük, ami korábban magától értetődött: a magunk és a családunk hasznára termelni”

– hívja fel a figyelmet riportunkban.

Mostani számunkban két filmajánlóval készültünk, és természetesen nem hiányozhat Arctér kisrovatunk hőse, aki ezen a héten Földváry Gergely helytörténész. 

 

A Mandiner hetilapot, mint mindig, elődlapunk, az Utolsó Figyelmeztetés szerzőinek rovata zárja: ezúttal Névai Gábor emlékezik vissza a 30 évvel ezelőtti eseményekre, az NDK kommunista szörnyállamának bukására és ennek tanulságaira.
 

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés