Mi ez az egészen vad irányba mozdult külpolitika?

2019. október 15. 21:19

Szél Bernadett
Facebook
Orbán Viktor nyíltan asszisztál egy etnikai tisztogatáshoz és lakosságcseréhez.

„Van egy kérdésem: mit keres a magyar miniszterelnök a Türk Tanács ülésén, a törökül beszélő népek tanácskozásán, a keleti autokratikus hatalmak találkozóján? Mit keres ott Orbán Viktor, aki egy uniós ország vezetője? Mi ez az egészen vad irányba mozdult külpolitika (bocsánat: külgazdaság-politika), amibe belefér a véres török offenzíva melletti kiállás, a közös európai álláspont nyílt megtagadása? A magyar miniszterelnök konkrétan egy olyan társaságban feszít büszkén, amelyben egy dolog a közös: az emberi méltóság, a kisebbségi jogok és az uniós alapértékek semmibe vétele.

Azzal, hogy Orbán Viktor kormánya az agresszor Törökország mellé állt a kurd kérdésben, nemcsak a szövetségeseit árulta el, de a bűnösök oldalára állt. Mert hiába vette át a kormány a hivatalos török propagandaszöveget arról, hogy Törökország a menekültkérdés megoldásán fáradozik — az igazság az, hogy Orbán Viktor nyíltan asszisztál egy etnikai tisztogatáshoz és lakosságcseréhez, ártatlan civilek halálához és emberek otthonaikból való elüldözéséhez. Teszi ezt egy keresztény államférfi szerepében tetszelegve. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan, vállalhatatlan és Magyarország nevében ezt nem teheti, mert rengetegen vagyunk, akik a legmélyebb felháborodással figyeljük, mit művelnek az ország vezetői.

És még egy: a magyar kormány a törökök melletti kiállásával túllépett az »érdekalapú« külpolitikán. Ez már értékalapú külpolitika, csak épp az illiberális értékek alapján áll. Mint tudjuk, illiberális érték a »bajtársiasság«, az, hogy akkor is kiállunk a »bajtársunk« mellett, ha az épp alapvető emberi normákat sért. A Türk Tanács ülésén való részvétel és a sűrű kézfogások már nem a gazdasági érdekekről szólnak, hiszen a keleti nyitás egy gazdasági kudarc. A törökök melletti kiállás már nem arról szól, hogy mi csak üzletelni akarunk, de nem oktatunk ki senkit emberi jogokból. Ez már nyílt, politikai elköteleződés a török hatalmi érdekek mellett. A »hatalomért mindent« elv igenlése.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 123 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogy elkezdett fajni a szived a kurdokert, de a karpataljai magyarok, a donbasszi oroszok, stb stb az evek ota nem uti meg az ingerkuszobodet ribanc

Emberi jogok ügyében kérdőre lehet vonni a mintaállam Hollandiát. Ott jogszerű az eutanázia. Egy idős betegnek erőteljes tiltakozása ellenére beadták a halálos injekciót, azon az alapon, hogy valamikor írásban adta annak lehetőségét.

"Mi a bánatért?" - minket Európában ázsiaiaknak tartanak, rosszindulattal. A törökök is, de barátsággal. Nem nagyon tudunk válogatni. Egyébként egyre kevésbé lealázó ázsiainak lenni.

Kevés ország van Európában, ahol azért barátságosak velünk, mert magyarok vagyunk. Úgy mondják, a törökök ilyenek. Ők nem skandálják focimeccseken, hogy 'halott magyar a jó magyar'.

Ez pontosan így történik. Így születnek a Washington Postnak a magyarországi hírek. Innen írják, küldik a cikkeiket. Ebben élen jár az Index. Persze fejlődtek, mert némely cikket eleve angol nyelven írnak, és jelentetnek meg, csak át kell vennie a Washington Postnak.
Na meg, ahogy azt régóta tudjuk, a mandin és más médiákon commentelőktől szemezgetnek, de természetesen csak a kormány ellen uszító véleményeket. Mintha ez a magyar emberek többségének a véleménye lenne.

Valójában te játszod a butuskát. A helyzet az, hogy 1. a törökországi menekültek között van majdnem félmillió kurd, 2. A határzónából a szírek oda mennek, ahová akarnak Szírián belül. Erdogan pedig nem akar az amerikaiak által felhegyverzett kurd milíciákat a seggében, amiben van némi ráció. Mivel Kurdisztán megalapítása per pillanat nem tűnik világpolitikai prioritásnak, amit tesz, nem irracionális és túlzónak sem tűnik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés