Az eredmény

2019. október 15. 12:11

Galló Béla
Mozgástér blog
Ki lesz a főnök, Karácsony, Botka vagy a Karácsony győzelmét elég savanyú vidámsággal ünneplő Gyurcsány?

„A háromszor egyharmados szimpátia-tagoltság ténye újfent bebizonyosodott. Egyharmad ide, egyharmad oda, a harmadik rész pedig inaktív, illetve bizonytalan.

Ez a képlet eddig is fennállt, a vasárnapi választáson azonban – hosszú idő után – ismét ki is derült. Mint ahogy megerősítést nyert az a trend, hogy a vidék (falvak, kis- és közepes városok) inkább a jobb-, a nagyvárosok egy része, főleg a főváros pedig inkább a balliberális oldalé. (Ez persze egyben nemzetközi jelenség, például Trump, Putyin, Erdogan a saját országukban egyaránt erőteljes vidéki bázisra támaszkodhatnak.)

Budapesten, amely kommunikációs szempontból döntő csatatér volt, az ellenzéki  kampánystratégáknak sikerült saját táborukat az általános kormánykritika jegyében mozgósítaniuk. Karácsony személye ilyen értelemben másodlagos volt, mert az ellenzék mindenáron összefogást akart bizonyítani a jelölt – történetesen Karácsony – mögött. Sikerült is. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP és maga Tarlós szintén Karácsony személyére,  „alkalmatlanságára” összpontosított, ami egy tisztán helyhatósági választáson akár be is jöhetett volna, csak hát a fővárosi voksolás már menetközben is jól láthatóan nagypolitikai küzdelem volt.

A véghajrában az ellenzék a karaktergyilkosok országos versenyét is megnyerte. E nemes bajnokság sokáig döntetlenre állt, de a Borkai-videóval az ellenzék a célban előzött. A  szexualitás politikai tárgyiasítása innentől fogva alighanem az arzenál megbecsült fegyvere lesz, a továbbiakban tessék tehát a mindenre képes mobiltelefonokat a ruhatárban hagyni. Mert bár Borkait újra választották Győrben (igaz, éppenhogy csak), az ügy negatív hatása mégis tagadhatatlan volt, legalábbis a fővárosban.

Kérdés, ki mit von le majd a vasárnapi eredményből. Az ellenzéknek, amely az összadatok szerint korántsem győzött, viszont kétségtelenül megint önkormányzati életjeleket produkált, építkeznie kell, hogy saját egyharmadát politikailag tartósan megszervezze. Ki lesz a főnök, Karácsony, Botka vagy a Karácsony győzelmét elég savanyú vidámsággal ünneplő Gyurcsány? Merthogy főnök kell, anélkül nem megy, s még az sincs kizárva, hogy jön egy negyedik (aki aligha lehet Tóth Bertalan). Kiéleződik-e majd rögtön az ünneplés napjai után az MSZP/Párbeszéd kontra DK/Momentum, más szóval a piroszöld kontra liberális belső vetélkedés, melyik osztagnak lesz nagyobb a nemzetközi háttér-támogatottsága? Vagy ami még lényegesebb: hogyan teremthető meg egy politikai összetapadás tartalmi koherenciája?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ki lesz a főnök?

Gyurcsány Ferenc, mivel a megyei közgyűlés listáján az ellenzéki oldalon a DK kapta a legtöbb szavazatot.

Hacsak rövid úton el nem viszi a májzsugor (nem kívánom még neki sem).

1976. október 13. – Első alkalommal látják meg elektronmikroszkópon át az Ebolavírust.

2019. október 13. – Útjára indul Budapesten a gyurcsányi vírus.

"Ki lesz a főnök...?" - attól tartok, hogy a Káosz.

Szép halál. Már amennyire a halál szép lehet. Isten nyugosztalja.

Én külföldi főnökre tippelek....

Ki lesz a főnök? Na ki felel meg a várományosok közül Kéthly Anna értékrendjének? Marosán György, Az úton végig kell menni című könyvéből: "Kéthly sokszor és sokaknak mondotta: Marosán azért veszélyes ember, mert amit csinál, őszinte szívvel, becsülettel és meggyőződésből teszi!"

E három jelző, de ebből csak egy is, kire illik a győztesek közül?

Isten nyugtassa. Jó volt téged olvasni!

Örülök. Nem Karácsonynak vagy a többi ballibnek, hanem a kiegegyenlítődésnek.
A teljhatalom sosem szül jót és talán a lopásszint is csökkenni fog, miután jobban tudják ellenőrizni egymást.
Sajnos, csak ebben bízhatunk, a tisztességben kevésbé.

Válaszok:
Box Hill | 2019. október 16. 18:10

Ugyanezt mondhatom én is: van logika (még igazság is) abban, amit írsz,de az egyik fél alkalmatlansága sem menti a másik erkölcstelenségét (lopás, szexproblémák,hatalmaskodás stb.).

Szeretem az optimista embereket.
Üdv

Demokráciában csak teljhatalom van. Aki több szavazatot kapott, annak a hatalma.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés