Okostelefonon írt iskolai dolgozat? Valóság, nem álom

2019. október 10. 9:02
Az iskolák zárt wifi-rendszerén keresztül minderre lehetőség fog nyílni.

 Az ország 3500 általános és középiskolájának valamennyi tantermébe vezeték nélküli internetet kötnek be, a fejlesztés révén lehetővé válik, hogy a diákok az internetről töltsék le az órán a tananyagot, a dolgozatot, akár a saját okostelefonjukon is – mondta a Magyar Nemzetnek az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára.

Solymár Károly a lap csütörtöki számában megjelent interjúban elmondta: ötezer iskolában az internet is gyorsabb lesz. Közölte: két országos beruházássorozat is zajlik, az egyik fejlesztésben azt tűzték ki célul, hogy szupergyors internetet használhassanak a diákok; a kisebb iskolákban másodpercenként száz megabites sebességet garantálnak, a nagyobbakban pedig egy gigabitest.

A második fejlesztést azért indították el, hogy minden osztályteremben legyen vezeték nélküli internetelérési lehetőség. Ezzel a programmal igen jól haladnak, Budapesten és Pest megyében az iskolák harminc százalékában fejezte be a munkát a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, a legtöbb vidéki iskolában pedig már működik az osztálytermekben a wifi.

„Ilyen horderejű hálózatfejlesztés még nem volt a magyar oktatásban. A beruházások részben uniós társfinanszírozással fedezett összes költsége csaknem harmincmilliárd forintot tesz ki, amihez évente újabb tízmilliárdos tétel társul. Utóbbiból az újonnan létesített, kiépített hálózatok további fejlesztésének költségét fedezzük” – mondta a helyettes államtitkár, aki közölte azt is: a munkákkal a tervek szerint jórészt jövőre végeznek majd.

(MTI)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha lúd, legyen kövér. Egyébként tényleg. Nem két fillér, de érdekes lenne. Vannak, persze, hátulütők.

Ez a lényeg. Azon a kis szar képernyőn, aminek a fele már eleve a billentyűzet, hogy a francba lehet dolgozatot írni? Vagy mondjuk a matekhoz szükséges jeleket hogyan bányásszuk elő egy levezetéshez? Tudom, ha nagyon akarom, már erre is van megoldás, de iskolai órán? Erre spéci képzést nem kapott gyerekek?

Minden a részeleken múlik.
Több évet tanítottam úgy, hogy mind a hallgatók, mind a tanár ugyanazt az inernetes csoportmunka-támogató rendszert használták, és azon vizsgáztatni is lehetett. Egy csomó tanárkollégának fogalma sem volt róla, hogy ez a rendszer milyen fantasztikusan tágra nyitotta a puskázás lehetőségeit a vizsgázók számára. Ebben a rendszerben minden felhasználónak (tehát a hallgatóknak) is van privát adatterülete, amelyhez elvben csak ő férhet hozzá. Na most, ha a hallgató megadta a hozzáférési adatait egy külső helyszínen készenlétben lévő segítő társnak, az is láthatta/használhatta ezt az adatterületet. Egy csomó hallgató azt csinálta, hogy a vizsgakérdéseket azonnal átmásolta a saját privát területére, amiket így a fiókba egyidejűleg bejelentkezett, külső segítője is látott. A külső segítő ugyanoda rakta fel a megoldásokat, amiket használva a vizsgázó megválaszolta a kérdéseket. (Persze egy kellő ismeretekkel rendelkező tanár - úgy a tanárok 2-3 %-a - tudta ezt blokkolni.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés