Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata szerint Karácsony „élő adásban bizonyította alkalmatlanságát”

2019. október 10. 20:00
Kiemelték, hogy 2006 végén a kerület zárszámadása nem mutatott tartozást.

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt szerdán „élő adásban bizonyította alkalmatlanságát”, ugyanis valótlanságot állított a médiában – fogalmazott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Azt írták, hogy a tények nem hazudnak: Tarlós István adósság nélkül adta át Óbudát 2006-ban Bús Balázs (Fidesz-KDNP) jelenlegi polgármesternek.

A közlemény szerint Karácsony Gergely valótlanságot állított az ATV Egyenes Beszéd című műsorában és az Indexnek adott interjújában, amikor Óbuda-Békásmegyer 2006-os költségvetésének zárszámadásáról beszélt.

Kiemelték, hogy év végére nem volt tartozás

Kiemelték: 2006-ban Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kizárólag a szokásos működéséhez szükséges folyószámla-hitelkerettel rendelkezett, mely az év végére nem mutatott tartozást. Ez megszokott eszköz a kerületeknél, hiszen a fővárosi önkormányzat évente kétszer utalja át az iparűzési adó kerületeket illető részét, a köztes időszakot hitellel hidalják át az önkormányzatok.

Közölték, hogy 2006 végén Óbuda-Békásmegyer zárszámadása nem mutatott tartozást, az önkormányzatnak hitelállománya nem volt. Ez egyértelműen kiderül a képviselő-testület 2007. április 25-i ülésén elfogadott 19/2007. számú zárszámadási rendelet előterjesztéséből – tették hozzá.

Ellenőrizhető adatok és megszólalások

A 2006-os költségvetés végrehajtásáról szóló rendelet mellékletében nyilvánosan elérhető, a büdzsé beszámolóját felülvizsgáló független könyvvizsgálói jelentés megjegyezte: „a 2006. évet az önkormányzat megtakarítással zárta”.

A rendelet tárgyalása során Pető György akkori baloldali frakcióvezető, MSZP-s képviselő a következőt mondta, támogatandó a zárszámadás elfogadását: „2006-ban a baloldali-liberális többségű képviselő-testület, Tarlós István vezényletével egy jó állapotú költségvetést hagyományozott az új ciklusra” – idézte fel az önkormányzat.

„A fentiek alapján egyértelmű, hogy Karácsony Gergely tévedett, valótlant állított, amikor brutális adósságról beszélt Óbuda-Békásmegyer 2006-os zárszámadásában” – emelték ki, hozzáfűzve: az önkormányzat nemhogy adóssággal nem rendelkezett, de a pénzügyi mérleg pozitív volt.

Átláthatóság

Megjegyezték: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának honlapján a képviselő-testület üléseinek meghívói, előterjesztései, hanganyagai, határozatai 2006 óta bárki számára hozzáférhetőek. Így a hivatal működésének átláthatósága messzemenőkig biztosított – nyomatékosították.

„Ezzel szemben a Karácsony Gergely vezette Zugló Önkormányzata – a weboldaluk tanúsága szerint – 2014 márciusa előtt nem ülésezett, hiszen az azt megelőző anyagok nem érhetők el” – írták. A közleményben felszólították Karácsony Gergelyt tévedéseinek korrigálására és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának megkövetésére.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés