Jourová évente vizsgálná a tagállamok jogállamiságát

2019. október 8. 7:55
Nem pont ugyanúgy, de folytatni kívánja Timmermans munkáját a jogállamiság védelmében az új Európai Bizottságban az „értékek és átláthatóság” nevű portfólió élére jelölt cseh politikus.

Vera Jourová hétfői meghallgatásán kiemelte, a jogállamiság védelme az egyik legfontosabb kérdés jelenleg az Európai Unióban – számolt be az ülésről az Euronews.

Mint közölték, a cseh alelnök-jelölt az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságainak ülésén leszögezte, hogy Didier Reynders leendő igazságügyi biztossal tovább akarják erősíteni az EU eszköztárát, hatékony megelőző intézkedéseket szeretnének elérhetővé tenni a demokrácia és az alapvető jogok védelmében, például éves jelentésre lenne szükség a tagállamok átfogó jogállamisági helyzetéről.

Jourová támogatásáról biztosította a közösségi költségvetési források kifizetésének jogállamisági feltételekhez kötését, amelynek keretében szankciókat fogadhatnának el bizonyos ellenőrzési hiányosságok vagy pénzügyi visszaélések esetében. Hozzátette, ennek során is garantálni kell a tisztességes eljárást és az átláthatóságot.

Korábban a cseh biztost az idén a Time magazin a 100 legbefolyásosabb embere közé is beválasztotta az adatvédelemért végzett munkája miatt – emlékeztet a páneurópai hírtelevízió portálja, amely szerint a biztosi feladatok mellett a bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke is lehet Jourová.

Az 55 éves jogász végzettségű szakpolitikus Csehországban annak a politikai közösségnek a tagja, amelynek az EU-s források felhasználása miatt mostanában egyre több kritikát kapó cseh kormányfő, Andrej Babis is. Ennek ellenére úgy tartják róla, hogy a munkáját politikai hitvallásától függetlenül végzi.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem több, mint bármely más államnak, kivéve ha működik a kettős mérce.
Erre egy jó példa a közigazgatási bíróság. A finnek el van, de azért a finnek megtámadnak minket miatta.

Ez a jogállamiság-cirkusz nevetséges, mert a demokratikus választások és népszuverenitás bőven elegendőek. A többi csak pártpolitikai érdekek álcázott megjelenítése.

Ez megint egy hülye. Azt vizsgálna naponta, amit még meg se határozott a méghülyébb szervezete:
"Jogállamisági kritériumok
Mandíner, 2019. október 3
DONÁTH ANNA EP-képviselőként én mindenképpen partner leszek abban, hogy egységes jogállamisági kritériumokat dolgozzunk ki."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés