Sírásók

2019. október 7. 12:13

Rónay Tamás
Népszava
Ha Budapest megvétózza a brit halasztást, hivatalosan is az EU sírásója lesz.

„Egy skót bíróságnak beadott dokumentumban – melynek nyilvánosságra hozatalát a kormány meg akarta akadályozni – Johnsonék azt közölték, ha október 19-ig nem születik megállapodás a Brexit feltételeiről, akkor London a távozás időpontjának újabb halasztását kérvényezi. Ez 180 fokos fordulatot sejtetett a kormányfő politikájában, hiszen korábban többször is nagy hangon kijelentette: inkább a sírba kerül, mintsem megtegye ezt a lépést.

Azért is volt ez meglepő fordulat, mert Johnsonnak pont annyira lételeme, hogy London október 31-ig tényleg kilépjen az EU-ból, mint mondjuk Kim Dzsong Unnak a nukleáris fegyver. Felmérések szerint ugyanis a kilépés halasztása esetén a toryk népszerűsége hirtelen csökkenne, és ismét feljönne a Brexit párt. Vagyis vélhetően a konzervatívok nem nyernének meg egy előrehozott választást, ami súlyos kudarc lenne Johnson számára, a politikai jövője kerülne veszélybe. Meglepetés lenne azért is, mert nem illik a főtanácsadója, a Brexithez mindenáron ragaszkodó Dominic Cummings képviselte stratégiába.

Hamar kiderült azonban, szó sincs arról, hogy a brit miniszterelnök belátta volna, mennyire veszélyes politikát folytat, s milyen súlyos következményei lennének annak, ha hazája megállapodás nélkül távozna az unióból. A kormány illetékesei közölték, továbbra is reálisnak tartják, hogy október 31-ig bekövetkezzék a Brexit. A Telegraph szerint a terv az, hogy ráveszik a magyar kormányt: vétózza meg a kilépés meghosszabbítására tett kérvényt. Ha Budapest ezt megteszi, hivatalosan is az EU sírásója lesz. És egy percig se csodálkozzon azon, ha 2021-től a jogállamisághoz köti majd az EU a pénzügyi támogatások folyósítását.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szívességet tesz Európának az, aki ENNEK az EU-nak megássa a sírját.

"Ha Budapest megvétózza a brit halasztást, hivatalosan is az EU sírásója lesz." - ha csak ennyin múlik az EU jövője.

Legyünk óvatosak. Mi jönne utána?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés