Magyar fintech a valóságban: azonnali pénz a bankkártyánkra

2019. október 4. 13:40

Írta: Jerez Julio
Új, magyar fejlesztésű pénzküldő szolgáltatást mutattak be csütörtökön Budapesten. A Viber és a Mastercard pozitívan állt a Neopay fejlesztéséhez, így születhetett meg a Moneytou nevű szolgáltatás, aminek a neve nem véletlenül cseng ismerősen.

Nincs annál egyszerűbb, amikor csupán egy gombnyomással tudunk pénzt küldeni akár a családtagjainknak, akár barátainknak. Ez azonban sosem valósult meg – eddig: a Neopay ötletéből másfél év alatt valóság lett, a népszerű csetprogram, a Viber, valamint a világ vezető bankkártya-kibocsátója, a Mastercard közreműködésével. A nevét Manitou, az észak-amerikai indiánok hitvilágának főistensége ihlette.

Ami újdonság az eddigiekhez képest: a rendszer nem függ bankoktól, csak egy okostelefonra, egy (jobb esetben) Mastercard/Maestro-bankkártyára, valamint a megfelelő verziószámú Viber applikációra van szükség a tranzakció sikeréhez. Elhangzott, a magyar fintech fejlesztés elterjedésével világszerte sokkal többen élhetnek a pénzküldés univerzális lehetőségével.

Világcégek összefogása, magyar innováció

A Neopay vezetője, Benda Gergely elmondta: napokon belül elindul másfél év fejlesztése Magyarországon először, ez nagyon fontos volt nekik. Ez a szolgáltatás arra jó, hogy a magánszemélyek között azonnali pénzszolgáltatás létrejöjjön, például éttermi számla szétosztásánál vagy internetes vásárlásoknál. A Viber anyacége, a Rakuten globális pénzügyi vezetője, Cristina Constandache elmondta: örömmel álltak az innovatív fintech megoldást kínáló Neopay felé, két okból. Egyrészt küldetésük mindig is az volt, hogy értékes megoldásokat nyújtsanak ügyfeleinknek, másrészt azért, mert ez a régió az az egyik fő piacuk.

A Mastercard képviseletében felszólaló Gauder Milán elmondta: a kártyás fizetések után a személyek közötti pénzküldés lehetősége felé nyitottak, és remélik, hogy el fog terjedni az egész világon. Ezért sok kártyával használható, a pénzügyi és a szolgáltatási hátteret a Libra Internet Bank és a Wirecard biztosítja a Mastercard és a Visa rendszerén felül.

Meglévő technológiák új felhasználása

Nem kell új virtuális bankkártyát regisztrálni, és új walletet sem kell kialakítani, és a Mastercardon kívül a másik nagy kártyacég termékével is kompatibilis – hangzott el a bemutatón. Hozzátették: cél volt a fejlesztésnél, hogy a mindennapos használat során hétköznapi eszközökkel lehessen megvalósítani a tranzakciókat, akár hétvégén vagy késő este is. A pénzküldés azonban itt is pénzbe kerül: Benda Gergely elmondta, hétfőtől péntekig és vasárnap 79 forint, szombaton „a Moneytou-nap” miatt 49 forintos fix tranzakciós ár járul 3000 forintig. Efelett másfél százalékos az illeték.

Kiemelték a biztonságot, ezt a rendszerben a Mastercard és a másik bankkártyacég biztosítja, mégpedig az általuk meghatározott protokollok szerint (SMS-alapú 3DS-azonosítás – a szerk.). Egy kérdésre válaszul kiderült, hogy azért nem végtelen a pénzküldési lehetőség, ugyanis a havi pénzküldési limit 125 ezer forint, míg az éves 750 ezer forint. Elhangzott: jelenleg még az MKB, a K&H és a Cetelem Banknál nem működik az azonnali átutalás, de remélik, hogy ez ezeknél a bankoknál is meg fog történni hamarosan.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés