Súlyosbodik az orosz–észak-koreai halháború

2019. október 2. 12:07
Rövid idő alatt már a negyedik alkalommal tör ki összetűzés észa-koreai orvhalászok és orosz határőrök között.

Orosz határőrök 64 észak-koreai orvhalászt vettek őrizetbe a Japán-tengeren, Oroszország kizárólagos gazdasági övezetében – közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Tájékoztatása szerint a határőrök szerdán és kedden tartóztattak fel négy észak-koreai halászhajót, amelyek fedélzetén 64 halász volt. Mintegy négy tonna törvénytelenül kifogott kalmárt, 600 kilogramm tarisznyarákot és három cápát találtak a hajókon. Az egyik halászhajó feltartóztatásához a határőröknek fegyvert kellett használniuk. Eközben megsebesítettek öt észak-koreai halászt, akik orvosi segítséget kaptak. A hajó 21 halászát ki kellett menekíteni, mert a leadott lövések következtében lángra kapott a gépház.

A törvénysértőket Nahodkába szállították, ahol lefolytatják ellenük a jogi eljárást.

Alig két hét leforgása alatt ez volt a negyedik incidens az orosz parti őrség és az észak-koreai orvhalászok között. Legutóbb kedden adott hírt az FSZB 87 észak-koreai orvhalász elfogásáról. Őket is a kizárólagos gazdasági övezetnek tekintett vizeken vették őrizetbe szeptember 28-30. között, lefoglalták az észak-koraiak 11 kisméretű vízi járművét és halászati eszközeit, valamint négyezer törvénytelenül kifogott tintahalat.

Szeptember 17-én a Japán-tenger medencéjében, az orosz gazdasági övezetben 160 törvénysértőt fogtak el. Az észak-koreaiak az orosz jelentés szerint megtámadták a járműveiket ellenőrző határőröket, akik közül négyen megsérültek, egy orvhalász pedig életét vesztette.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés