Heves reakciókat váltott ki a Grexit-film

2019. szeptember 30. 14:19
A közelmúltbeli euróválság nyomán felmerült uniós kilépésről készített filmet egy görög-francia rendező.

A 2015-ös görög adósságválságról készített filmet Costa-Gavras. Az ismert görög-francia rendező ebben a Grexit lehetőségét boncolgatja, valamint bemutatja a zsákutcába jutott tárgyalásokat az akkori görög kormány és az Európai Trojka között. A film máris heves reakciókat váltott ki – számol be a fejleményekről az Euronews.

„Az ilyen reakciók teljesen normálisak. Az Adults in the Room egy olyan időszakról szól, amit a görögök nagyon erősen éltek meg. Jól ismerik az eseményeket. Mindenkinek megvan a saját története ezzel kapcsolatban. Mindenki a maga módján érzékelte az eseményeket. Most valaki egy másik szögből mutatja meg mindezt, ez a film az én nézőpontom. Mindenki nézze meg, és azután dönthet” – magyarázta a rendező az Euronews szerint.

Mint ismertetik, a Velencei Filmfesztiválon volt a premier. A görög társadalmat jócskán fölkavarta a film, az interneten rengetegen írnak róla pro és kontra, annak ellenére, hogy még be sem mutatták a mozikban.

Az egyik színész szerint nem kell hallgatni arról, ami akkor történt. „Beszélnünk kell ezekről az eseményekről, amíg még friss és közeli az élmény. Az idő segít lecsendesíteni a heves indulatokat, és megadja a szükséges távolságot. A művészet is segít távolabbról rálátni a közelmúlt eseményeire” – vélte Krisztosz Loulisz.

A film fájdalmas sebeket tép föl, nincs olyan ember Görögországban, akit ne érintene így vagy úgy ez a téma.

„Mostanában az emberek mindig rohannak. Kapkodva tájékozódunk, sietve formálunk véleményt, és ugyanígy vonunk le következtetéseket valami mellett vagy épp ellen. Ha elkezdjük azt megítélni, hogy egy rendező foglalkozhat-e vagy sem egy emberrel vagy eseménnyel, akkor az ijesztő és veszélyes cenzúrához vezet. Ennek semmi köze a demokráciához. Ezen praktikus okokból kiindulva úgy gondolom, hogy akinek van képe politikai vagy társadalmi célokra fölhasználni egy ilyen filmet, az mindenképpen rossz úton jár” – magyarázta egy filmkritikus, Lida Galanou a páneurópai hírtelevízió szerint.

Az Adults in the Room című filmet a hét második felében kezdik vetíteni a görögországi mozikban.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés