A pápa az egzisztencia peremére sodortak felkarolására buzdított

2019. szeptember 29. 17:07
Az idei elvándorlók és menekültek világnapjának a mottója: Nem csak migránsokról van szó!

Erkölcsi kötelességnek nevezte az egzisztencia peremére sodortak közös felkarolását Ferenc pápa a migránsok és menekültek egyházi világnapján vasárnap a Szent Péter téren bemutatott misén, amelyen migránsok, menekültek és az őket segítő szervezetek képviselői is részt vettek.

Ferenc pápa homíliájában hangsúlyozta, a migránsok és menekültek nem idegenek, hanem ugyanolyan rászorulók, mint sokan mások, szegények, betegek, magányosak, akik társadalmainkban – mint fogalmazott – a „selejt kultúrájának” válnak áldozataivá, az emberi lét perifériájára szorítva.

Elvándorlók és menekültek világnapja

A katolikus egyház 1914-ben vezette be az elvándorlók és menekültek világnapját: az idei, 105. világnapot a Nem csak migránsokról van szó! mottóval tartották.

Ferenc pápa a világnapra korábban közölt üzenetét idézve hangoztatta, hogy a világ egyre elitistább és kegyetlenebb a kirekesztettekkel szemben. A fejlődő országokat legértékesebb természeti és emberi kincseitől fosztják meg néhány kiváltságos piac számára. „A háborúk a világnak csak egyes térségeit érintik, de az ezekben használt fegyvereket olyan országokban gyártják, amelyek azután nem akarják vállalni a konfliktusok elől menekülőket” – hangoztatta az egyházfő.  

Kijelentette, hogy a keresztények nem maradhatnak közömbösek a szegénység régi és új formái, mások magukra hagyása, lenézése és a diszkrimináció iránt. „Nem maradhatunk érzéketlenek (...) nem tarthatjuk vissza könnyeinket, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne reagáljunk” – mondta Ferenc pápa.

A Szent Péter téren bemutatott misén többek között Peter Kodwo Appiah Turkson ghánai bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés előmozdításáért felelős vatikáni dikasztérium vezetője koncelebrált Ferenc pápával. A szertartáson használt tömjén az etiópiai Bokolmanyo menekülttáborából érkezett, ahol a helyi lakosokkal együtt mintegy 40 ezren élnek. A misén kínaiul, arabul, franciául és szuahéli nyelven is imádkoztak,  többnemzetiségű kórus énekelt, és az oltárhoz egy olasz, egy nigériai, egy szíriai, egy Fülöp-szigeti és egy szlovák család vitte az adományokat.

Az olasz püspöki kar elnöke is reagált

Ferenc pápához intézve szavait Gualtiero Bassetti bíboros, az olasz püspöki kar elnöke a misén kijelentette, hogy a migráció nagy kihívás elé állítja a helyi egyházakat és elsősorban az olasz püspököket. „Az ajtainkon kopogtató szegények, migránsok és mások, akik jobb életet keresnek, szükségben levő testvéreink” – jelentette ki.

A mise végén Ferenc pápa a különböző korok migránsait ábrázoló bronzszobrot avatott fel, a kanadai Timothy Schmalz alkotását. Az olasz egyházi sajtó emlékeztetett arra, hogy a világban 71 millióra tehető a háborúk, szegénység, üldözés és más okokból elvándorlásra kényszerülő emberek száma.

(MTI)

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A jelek szerint te nem ismered Krisztus tanai, úgyhogy inkább ne hivatkozz rá...

Nem. Nincsenek. Megnézem, hogy kivel vitatkozom és te nem tartozol ezek közé.
Tudod munkám során sok pszichiátriai esettel találkozom, így aztán tudom, hogy kikkel lehet és kikkel nem érdemes vitatkozni.

Szerinted vitatkoztam vele??????
Tudod te mi az hogy "vitatkozni"?????????????

Nem. Velük (veletek) foglalkozom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés