Ezért nem lépek be a Fideszbe – Volner János a Mandinernek

2019. szeptember 26. 13:15
Európa Öröksége Intézet néven nemzetközi think tanket alapított Volner János, aki a Jobbik után a Mi Hazánk Mozgalmat is elhagyta. A politikust az okokról, a szervezet céljairól és hosszabb távú terveiről kérdeztük. Interjúnk!

Az elmúlt szűk egy évben át akarta venni a Jobbik vezetését, majd a pártból kilépve kipróbálta magát a Mi Hazánk Mozgalom képviselői csoportjában, őket is otthagyta, most pedig bejelentette a Facebookon, hogy Európa Öröksége Intézet néven úgynevezett think-tanket alapít. Nem találja a helyét?

A Jobbikból azért léptem ki, mert a párt a balliberális oldal felé fordult, ami nekem erkölcsileg elfogadhatatlan volt.

A Mi Hazánk Mozgalomba be sem léptem, soha nem is akartam a tagja lenni, 

kizárólag a parlamenti képviselői csoport működését segítettem. A párt létrejött, és állandó szereplőjévé vált a hazai politikai életnek. A Jobbikból való kilépésem idején erős médiakampányt folytattam, ennek a végén pedig a Mi Hazánk Mozgalom népszerűsége elérte a három százalékot, úgyhogy örülök, hogy segíthettem. Én egy másféle pártra gondoltam, nem olyanra, mint amilyen a Mi Hazánk lett, más típusú politikát képzeltem el. De nem szeretném ezt részletezni, mert nincs köztünk semmilyen konfliktus, Toroczkai Lacival is jó barátságban vagyunk és a pártban is sok jó barátom dolgozik.

Hogy érti azt, hogy más típusú pártot képzelt el? Mást várt a Mi Hazánk Mozgalomtól?

Igen. Nem célom a Mi Hazánk bántása, de amint akkor is elmondtam, azért nem támogatom tovább, mert 

bár bíztam benne, hogy modern, nemzeti elkötelezettségű, professzionálisan működő párttá válik, nem így lett. 

Számomra egyértelművé vált, hogy ez nem fog teljesülni, hiszen a tíz évvel ezelőtti jobbikos szlogenek és hibák változtatás nélküli másolása jelenti a politikacsinálást. Sok sikert kívánok a pártnak, de ahhoz, amit a Mi Hazánk Mozgalom tesz, az értelmiségi barátaim és én biztos nem kellünk.

Ezek szerint nem találta meg a számítását. Azért az önkormányzati választási jelöltállítás számait még megvárta a kilépés előtt. Nem arról van szó, hogy felmérte a párt népszerűségét, pozícióját, és az alapján döntött?

Úgy emlékszem, a bejelentésem idején még nem közölték a jelöltállítás számait. Nem, ez a döntés nagyon régóta érlelődött bennem. Nem véletlen, hogy egy ideje kizárólag háttérmunkát végeztem és nem szólaltam meg a párt színeiben. Egyszerűen nem az én utam, amin jelenleg a Mi Hazánk halad.

Mi az ön útja? Mik a hosszú távú tervei? Elindul a 2022-es választáson, vagy az Európa Öröksége Intézet vezetésében látja a jövőjét?

Ne szaladjunk ennyire előre. Jelenleg annyi történt, hogy létrehoztam egy szellemi háttérintézményt.

A Jobbik annak idején a szellemi alapok felépítését megspórolva vetette be magát a politikai küzdelmekbe.

Én egy másik utat járok: először egy erős intellektuális bázist építettem fel ahhoz, hogy a jobboldali térfélről erős nemzeti elkötelezettséggel vívhassuk a magunk harcát és tegyünk az európai értékekért. ezt a szellemi síkon zajló küzdelmet mostantól az Európa Öröksége Intézet keretein belül fogom vívni. Ez a megalapozása a későbbieknek. 

Saját pártot fog alapítani? 

Most nem szeretnék ilyen kijelentést tenni, jelenleg a think tankre koncentrálok. Ronald Reagan győzelmében például jelentős szerepet játszott több republikánus párti amerikai think tank megerősödése. Nemzeti elkötelezettségű, jobboldali emberként szeretnék mindent megtenni azért, hogy a politikai küzdelemben ne a balliberális oldal kerekedjen felül, mert ha így történne, az Magyarország és Európa számára is tragikus következményekkel járna.

Van még kereslet egy újabb jobboldali értelmiségi szervezetre? Jó pár hasonló intézet létezik, lassan Dunát lehet rekeszteni velük.

Igen, de mindegyik a kormánypárti oldalhoz tartozik. A jobboldali érzelmű és sem a Fideszhez, sem a balliberális oldalhoz nem kötődő embereket egyetlen hasonló szervezet sem képviseli.

Számukra szeretnénk egy jó alternatívát nyújtani

és hatást gyakorolni a magyar társadalomra azáltal, hogy feltárjuk a politika mélyebb összefüggéseit.

Bejegyzésében arról írt, hogy a Földközi-tengeri migránsmentő NGO-k az embercsempészek meghosszabbított karjai, Greta Thunberget pedig fel- és kihasználják balliberális lobbikörök, akik álszent módon a klímaváltozás mögé bújva próbálnak teret nyerni. Szinte szóról szóra ugyanazt mondja, amit a Fidesz-KDNP és a kormány kommunikál.

A lehető legtermészetesebb, hogy hosszú ideje a nemzeti oldalt képviselő politikusként nagyon sok területen hasonló álláspontot foglalok el, mint az Orbán-kormányok. Én is bevándorlásellenes politikus vagyok, én is örülök a családtámogatási intézkedéseknek, amelyek segítenek a demográfiai válság leküzdésében. Én is

elítélem azt a politikai pedofíliát, amit a liberális oldal művel Greta Thunberg szerepeltetésével

a saját utánpótlásának kineveléséért. Szerintem minden épeszű ember hasonlóan gondolkodik.

Miért nem lép be a Fideszbe?

Azért, mert sok különbség is van a Fidesz ideológiája és az én világnézetem között. Sosem szerettem volna fideszes lenni.

Százötven európai értelmiségit említett az alapítvány leendő tagjaiként. Mondjon pár nevet! Kik ezek és milyen nemzetiségűek?

Évekig a Jobbik második számú politikusa voltam, a kormányzati felkészülés felelőseként számos, általam nagyra becsült és miniszteri szerepre is alkalmasnak tartott csúcsértelmiségit ismertem meg. Elsősorban rájuk gondolok, de ez egy nemzetközi csoport, amelyhez számos európai országból csatlakoztak. Lengyelországból, Svédországból, Franciaországból, Angliából, Olaszországból, és a legtöbben természetesen Magyarországról származnak. A tudományos és az üzleti élet olyan szereplői, akiknek megkérdőjelezhetetlen tudása jelentősen befolyásolhatja a jövőnket, és segíthet, hogy az általunk vallott célkitűzések teljesüljenek, azaz

meg tudjuk védeni Európát és az európai értékeket a liberális oldal előretörésétől. 

Az önkormányzati választás után be fogjuk mutatni az Európa Öröksége Intézet jó néhány prominens szereplőjét, de már ezt megelőzően követjük a választási eseményeket és nyilvánosságra hozzuk az ezekről készített elemzéseinket. Elsősorban a balliberális oldal kritikájára lehet számítani, hiszen mi velük állunk harcban Magyarországon és Európában is.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Volner János - és az intellektuális holdudvar.
Egy mondatban. :)))

Ez eddig a hét vicce.

LOL
Volner János agytröszt?
Még-ha a kutyájáról lenne szó....

Volner mindig más volt, mint a partnerei.
Úgy tűnik, van karaktere és elképzelése, inkább erről kellene beszélni, nem a gyalázkodásokról, hasraütéses rutinnal.
Tképpen, mindenki, aki így tesz, a szememben: nem ember.

Valahol igazad van.
Egy sajátos elefántcsonttoronyban él, bizonyos értelemben, de ezt én nem ítélem el, sőt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés