Trump: Irán ma a legnagyobb fenyegetés a békeszerető nemzetek számára

2019. szeptember 24. 21:42
Keményen kritizálta Teheránt az ENSZ Közgyűlésben Donald Trump, de nem zárkózott el a párbeszédtől sem.

További szankciókkal fenyegette meg Iránt Donald Trump amerikai elnök az ENSZ Közgyűlésen tartott beszédében. Trump közölte: a szankciók egészen addig érvényben maradnak, amíg Teherán fenyegetően viselkedik. Az Egyesült Államok elnöke azzal is megvádolta Iránt, hogy „fokozta az erőszakos, provokálatlan agressziót” a régióban. Trump ezzel a szeptember közepén, szaúd-arábiai olajipari létesítmények ellen indított légitámadásokra utalt. Teherán tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz. 

Közvetlen katonai fenyegetést mindenesetre nem jelentett be Iránnal szemben az amerikai elnök. Trump viszont hangsúlyozta: „Amerika kész megvédeni az érdekeit”. Az elnök szerint ma a síita állam a legnagyobb fenyegetés a világ békeszerető nemzetei számára.

Donald Trump ugyanakkor ismét

hajlandóságot mutatott a párbeszédre Teheránnal.

Szerinte „az Egyesült Nemzetek sosem hittek a folyamatos ellenségeskedésben”. Kijelentette: az Egyesült Államok mai barátai közül régen sokan éppen a legnagyobb ellenségei voltak. Az USA ezért minden olyan országgal törekszik a barátságos viszonyra, amely őszintén tesz a békéért és a tiszteletért – hangsúlyozta az elnök. Trump már napokkal ezelőtt kijelentette: lehetőleg szeretné elkerülni a katonai konfliktust Teheránnal. 

Korábbi találgatásokból arra lehetett következtetni, hogy Trump és Hasszán Rohani esetleg találkozhat az ENSZ Közgyűlés kapcsán. Az amerikai elnök nem zárta ki egy ilyen találkozó lehetőségét, Emmanuel Macron pedig hétfőn jelentette be, hogy kész közvetíteni a felek között. Angela Merkel a keddi napon találkozott volna a két vezetővel, de ez végül nem valósult meg. 

Az ENSZ Közgyűlés előtt tartott beszédében Trump ismét kiállt az America First politikája mellett. „​​​​​​​A jövő a hazafiaké” – mondta. Donald Trump szerint a bölcs vezetők ma a saját országuk és népük jólétét helyezik az előtérbe. Példának rögtön fel is hozta az Egyesült Államokat, amely az ő hivatali ideje alatt látványos gazdasági fejlődést tudott felmutatni, de csökkent a munkanélküliség és javult a hadsereg állapota is.

A nyitóképen: Donald Trump beszédet mond az ENSZ Közgyűlés előtt. (MTI/EPA/Jason Szenes)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A térségben az USA követett el agressziót.
Irak, Afganisztán.
Azután ott vannak az "arabtavaszok, Líbia bombázás.
Az iráni sah hatalmának megdöntése után segítette (vegyi fegyverrel látta el,) Szaddam Husszeint, hogy Irán elleni háborújával gyengítse az Iszlám köztársaságot.
AZ USA költ legtöbbet fegyverkezésre, atomfegyverei és még ki tudja milyen fegyverei vannak.
Ez a kijelentés olyan, mintha Hitler azt mondta volna, a múlt század harmincas éveiben, hogy Lengyelország agresszív politikát folytat.
Miközben tudtuk, Németország az agresszor.

Ne cimkézz és ne emlegesd Édesanyámat, aki nagyon-nagyon távol volt a komcsiktól.
X

Irán a világ 123 pontján állomásoztat fegyveres erőket, míg az USA sehol.
Ebből is látszik, Donald ma kicsit mellélőtt.
Kicsit nagyon.
Ja, és a térségben egyedül Iránnak van atomtöltete, mindjárt 200 felett.
Ez is ellene szól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés