És ha önökkel történne?

2019. szeptember 24. 11:31

Bősz Anett
Népszava
Az egészségügy válsága nem új keletű, de a jelenlegi krízis elmélyüléséért vitathatatlanul Orbán Viktor és kormánya a felelős.

„Az egészségügy válsága arról szól, amiről a magyar társadalom válsága. Az egymástól eltérő szándékokkal rendelkező érdekcsoportok permanens háborújáról. Az egészségügy dolgozói, valamint a páciensek a kórházban emberhez méltatlan körülmények közt kényszerülnek létezni. De a kormányt – »pragmatizmus« jelszó alatt – soha nem érinti meg semmi. 

 Van viszont egy javaslatom arra, hogy a kormánytagok végre megértsék az emberi méltóság fogalmát. Nézzenek meg egy helyzetet, amely mindennapos az állami kórházakban:

1. hogy a járni képtelen embert nem hogy megforgatni, de napi rendszerességgel megmosdatni sincs kapacitás;
2. hogy a páciens feje fölött hoznak döntéseket kimerült és maguk is méltatlan helyzetbe került szakemberek, anélkül, hogy ismertetnék a beteg jogait és lehetőségeit; 3. hogy amikor szükségük lenne kötözésre, akkor a helyszínen azt mondják az embereknek: a kötszert magukkal kellett volna hozni;
4. hogy a kiürített gyomortartalomnak kinéző főzelékre ráteszik a döglött denevérre hasonlító főtt „húst”, és azt mondják, ez ebéd;  
5. hogy a kórház parkolójában óránként 500 forint állni, és hogy ide – külön ki van írva – nem érvényes a mozgássérült igazolvány;
6. hogy ha egy nő megszült egy babát, akinek még jobb lett volna pár hétig odabent, akkor édesanyaként nem mehet be bármikor, mert látogatóként tekintenek rá;
7. hogy emberek végignézik a hozzátartozójuk haláltusáját tehetetlenül egy sürgősségi osztály várójában, aztán a kórház kiad egy közleményt, hogy hiba nem történt.
Most pedig képzeljék el a tisztelt miniszter urak és a miniszterelnök, hogy bármelyik a fenti esetek közül a saját szüleikkel vagy gyermekeikkel történik meg. Ugye, így már nem is lenne annyira könnyű legyinteni erre az egészre?
Míg a politikusok és a szakemberek olyan – kétségkívül releváns – adatokkal érvelnek, mint hogy a sürgősségi ellátásban a többszörösen sérült esetek mindössze 75 százalékát képes ellátni a rendszer, ez a fennmaradó 25 százaléknak azt jelenti, hogy nem segítenek rajta. Hogyan fordulhatott elő a Honvéd kórházban, hogy egy embert, aki négy zacskót hányt tele vérrel, és ordított a fájdalomtól, fél napon át nem kereste a kórházi személyzet – kivéve azt a takarítónőt, aki elmondta, hová dobhatják a zacskóba gyűjtött vért a hozzátartozók? A Dél-Pesti Kórházban holttestet találtak az egyik mosdóban, ugyancsak a Honvédban ágyi poloskák keserítették meg az orvosok életét. Az egyik vidéki kórház nőgyógyászatán ápoltak sem jártak jobban: náluk lisztkukacok hemzsegtek a zuhanyzótálcákban.
Az egészségügy válsága nem újkeletű, de a jelenlegi krízis elmélyüléséért vitathatatlanul Orbán Viktor és kormánya a felelős.
Az embereket nem érdekli, hogy a kabinet végül nem járult hozzá az Egészséges Budapest Program fejlesztéséért felelős nonprofit kft. megalapításához, de az sem, hogy Kásler Miklós már nem birtokolja a miniszterelnök bizalmát. A tény, hogy az onkológus professzor valójában egészségügyi miniszter lenne szíve szerint, és a további 9 államtitkárságon sem képes ellátni a feladatát, senkit sem vigasztal. Érdektelen, hogy az Egészséges Budapest Program keretében kiírt pályázatok eredményhirdetése hosszú hónapokat késik, és az sem fontos, hogy történik-e szerződéskötés az önkormányzatokkal, vagy sem. Abból, hogy Cserháti Péter személyében egy komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakembert távolítottak el az EBP-ért felelős posztról, majd egy luxusautó-kereskedőt neveztek ki a posztra, pusztán az lényeges az emberek számára, hogy megkapják-e a szükséges ellátást egy kórházban, vagy sem. Ezek miatt többször kérdőre vontam a minisztert, és bár ő maga nem válaszolt a kérdéseimre, államtitkárával megüzente: minden a legnagyobb rendben van.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De, nagyon unom, még három hétig kell elviselni az agymenésüket, aztán el lesznek foglalva az újabb gyászmunkával, aminek soha nem érnek a végére.

Miért kezd minden pontot "hogy"-gyal?

Igazad van:-) előgyakorlat

Nem akaratlanul lett íly fekete, Bősz Anett gondolatainak menete, hanem akarttal.
Krízishelyzetről mesél, holott a születéskor várható élettartam a rendszerváltás óta jelentősen megnövekedett.
STADAT – 1.1. Népesség, népmozgalom (1900–)
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001b.html
Születéskor várható átlagos élettartam összesen
1990 69,33 év
2017 75,77 év
75,77-69,33=6,44 évvel növekedett.
Ez nem történhetett volna meg, ha az egészségügy terén nem következett volna be igen jelentős fejlődés.

A Bloomberg elemzése is a születéskor várható élettartamra épül.
Weltweites Ranking 22.09.2018 13:51 krone.at
A Bloomberg az egészségbiztosítás hatékonysága címmel közölt táblázatot 56 országról. A sorrendet annak alapján állapította meg, hogy a várható élettartam hogyan viszonyul a költségekhez.
Hong Kong áll az első helyen, Ausztria a 32. helyen Magyarország a 42. helyen, Németország a 46. helyen.
Külön érdekesség, hogy az USA, mely az "Absolut cost" 9536 Dollár(/fő) értékkel a legtöbbet költi, a sorrend utolsó előtti helyén az 54. helyen áll Azerbajdzsánnal holtversenyben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés