Áder: Annyi szén-dioxidot kell kibocsátani, amennyit elbír a természet

2019. szeptember 24. 6:58
A magyar államfő találkozik az ENSZ-főtitkárral is.

Magyarország Virtuális erőmű programját ajánlotta az ENSZ-klímacsúcs résztvevőinek figyelmébe hétfői New York-i felszólalásában Áder János. A köztársasági elnök a plénum előtt elmondta, hogy a 10 éve indult program lényege és filozófiája szerint az a legolcsóbb energia, amelyet meg sem termelünk. „A program keretében eddig több energiát takarítottunk meg, mint ami a magyarországi atomerőmű teljesítményének egy negyede” – fogalmazott a köztársasági elnök.

A klímacsúcson a magyar államfő bejelentette, hogy Magyarország a következő három esztendőben közel 6 millió dollárt fordít a nemzetközi klímafinanszírozásra, aminek egy részével a Zöld Klímaalapot támogatja a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Áder János leszögezte, hogy a klímára nem nyilatkozatok, kommunikációs versenyek hatnak, hanem csakis a végrehajtott programok.

Cél továbbra is a párizsi érték

Magyarország a jövőben is minden tőle telhetőt megtesz, hogy a közös párizsi célunk teljesüljön – mondta és hozzáfűzte, hogy ha mindenki hasonlóan cselekszik, akkor van remény. Az egynapos New York-i klímacsúcsot Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azzal a felkéréssel hívta össze, hogy ott a tagországok világos vállalásokat tegyenek és ne üres ígéretekkel érkezzenek. Most először fordult elő, hogy komoly hatalmi súllyal bíró, nagy országok nem kaptak felszólalási lehetőséget az ENSZ klímacsúcsán.

A magyar köztársasági elnök felszólalásában azért is indokoltnak nevezte az ENSZ főtitkárának kezdeményezését, mert a 2015-ös párizsi megállapodás óta nem csökkent, hanem nőtt a világ szén-monoxid-kibocsátása. A köztársasági elnök elmondta, hogy Magyarország 2030-ig megtízszerezi naperőművi kapacitását, befejezi a szén energetikai hasznosítását, bővíti atomerőművi termelését.

Áder János a plénum előtt szólt arról, hogy Magyarország 1990 óta 32 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását úgy, hogy az ország energiafogyasztása is csökkent – ugyanakkor gazdasági teljesítménye jelentősen nőtt. Tavaly 0,6 százalékos kibocsátáscsökkenés mellett 5 százalékkal nőtt a magyar GDP – szögezte le. „Az egy főre eső kibocsátásunk az egyik legalacsonyabb az iparosodott országok között, az USA-é például 3,5 szerese” – tette hozzá.

Ott vagyunk az Under2-ben

Kiemelte az is, hogy Magyarország 24 legnagyobb városa csatlakozott a legambiciózusabb nemzetközi klímaövezethez, tagja az Under2-nak. „Mindannyian, akik ma New Yorkban összegyűltünk, azt szeretnénk, ha lehető legrövidebb időn belül csak annyi szén-dioxidot bocsátanánk ki a világban, amennyit a természetes elnyelők, növényzet, talaj, víz semlegesíteni tudnak” – hangsúlyozta a magyar politikus.

Azt mondta: Magyarország azon három vállalása, mely szerint 2030-ig megtízszerezi naperőművi kapacitását, befejezi a szén energetikai hasznosítását és bővíti atomerőművi termelését, lehetővé teszi, hogy a magyarországi áramtermelés 90 százaléka 2030-ra, szén-dioxidmentes legyen. Áder János azt is az elérhető célok közé sorolta, hogy a magyarországi épületek energiahatékonyságát 2050-re legalább 30 százalékkal javítsák.

2030-ra minden 25 ezer főnél népesebb városunkban a közösségi közlekedésben már csak „E” autóbuszokat fogunk használni - szögezte le. Kiemelte, hogy Magyarország folytatja erdőtelepítési programját. Megjegyezte, hogy az elmúlt 100 évben a magyarországi erdőterület nagysága a kétszeresére nőtt. 2050-re az erdőterületeket 30 százalékkal növelni szeretnék az országban – hangzott el.

Az államfő Magyarország Virtuális erőmű programjával kapcsolatban elmondta, hogy az az energiahatékonyságot kívánja javítani magánszemélyeknél, cégeknél, állami intézményeknél. Azt is hangsúlyozta, hogy a programnak köszönhetően a magyarországi áramfogyasztás 6 százalékát nem kellett fosszilis forrásból előállítanunk. Közölte, hogy a programot Olaszországban, Nagy Britanniában, Romániában is elkezdték alkalmazni.

A következő napokban Áder János több hivatalos találkozót bonyolít le New Yorkban. Szerdán kétoldalú megbeszélést folytat Antonio Guterres főtitkárral is, valamint felszólal a Fenntartható Fejlődési Célokról szóló csúcstalálkozón, és jeles tudósokkal találkozik a CUNY Hunter College-ban.

(MTI)

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csökken az ózonlyuk. A tudósok nem értik, miért?
Biztos, hogy jól olvassák a Föld életfunkcióit?
Ettől függetlenül a környezetünk megkimelese nagyon fontos és állandó munkát kíván.

Egy perce töröltem az X- et, de már vissza is adom, te kis Földtudós:-)
Akik ezzel foglalkoznak, nem értik .
Gondolom azt sem tudod, hogy az Amazonas fái között van olyan, ami káros anyagot bocsát ki magából.
A stílus miatt X.

Én sem értem. Ugyan Karigeri megmondta, hogy klíma nincs is:-)))))

Jól kezdett:-) beszólt nekik, mert a klímát 17-18 fokra állították:-)
Áder nagyon jó.

Van abban feligazsag, amit mondasz.
De akkor nagyon sokan lesznek munkanélküliek, a multik úgysem mennének bele..........stb.
Nem lehet egy vagy két dolgot kiragadni, mert sokkal összetettebb.

Elolvastad a célkitűzéseinket?

Nesze semmi, fogd meg jól.

Fölháborítónak találom mégcsak a fölvetését annak, h. kevesebb gyerekkel küzdjünk a klíma katasztrófa ellen. Gyerekkorommal ellentétben mintha a kutya-macska lenne sokkal több, de ez senkit sem zavar, míg nem kell ürüléket, a más kutya-macskájáét, takarítania. A közhittel ellentétben a macskák elég sokat és gusztustalant tudnak produkálni. A környékünkön sokan szabadtartanak macskát, akik előtt nincs akadály, ha át akarnak ugrani egy kerítést, és más kertjében végezni a dolgukat.

Nagyon sok az egyszerű háztartási szemét. Valamit kéne kezdeni a minden háztartást elborító csomagolóanyagokkal. A hungarocellt át sem veszik.

Talán az is segítene, ha több lenne a családi csomagolás. Egyes joghurtokban van, a többségban nincs.

Nem ilyen egyszerű.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés