Tüntetést és sztrájkot ígért a Pedagógusok Szakszervezete

2019. szeptember 23. 11:02

Alapvetően nem a tüntetés az elsődleges cél, hanem az, hogy ötpontos követelésük teljesüljön záros határidőn belül – közölte Szabó Zsuzsa.

2019. szeptember 23. 11:02

Ha a kormány a magyar közoktatás napjáig – november 22-ig – nem teljesíti a követeléseket, akkor a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) őszre tüntetést, ha „ez sem elég”, 2020 januárjára országos sztrájkot szervez – mondta a PSZ elnöke hétfőn, budapesti sajtótájékoztatón.

Szabó Zsuzsa közölte, a bejelentett akciókról a szakszervezet előző napi kongresszusán döntöttek. Kiemelte: ragaszkodnak ahhoz, hogy a tárgyalások minél előbb elinduljanak, de alapvetően nem a tüntetés, a sztrájk az elsődleges cél, hanem az, hogy ötpontos követelésük teljesüljön záros határidőn belül. Ezek között szerepel a pedagógusok, az oktatásban dolgozók bérének rendezése, a munkaterhelés csökkentése mellett a szabad tankönyvválasztás visszaállítása, a szakképzés közoktatásból való kiszakítása elleni tiltakozás.

Elég volt, elfogyott a türelmünk, az elégedetlenség és az elkeseredettség óriási” – fogalmazott Szabó Zsuzsa, hozzátéve: egy évig tárgyaltak, de nem értek el eredményt. Ezért döntöttek úgy, hogy akciókat hirdetnek – jelezte. Az érdekvédelmi vezető közölte: minőségi oktatás nélkül az ország versenyképessége is veszélybe kerül. Nem tartható, hogy a diplomásbéreknél 38 százalékkal alacsonyabb a magyar pedagógusok bére, és az sem, hogy a pályakezdők bérét ki kell egészíteni a garantált bérminimum eléréséhez – mondta.

Hozzátette: ha azt akarják, hogy legyenek pedagógusok, akik biztosítják a minőségi oktatást, azt csakis a pedagóguspálya presztízsének emelésével lehet elérni. Az utolsó pillanatban vagyunk, záros határidőn belül rendezni kell ezeket a kérdéseket – hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy minden akció előtt megszólítják majd a szülőket, az oktatásban érintett szakszervezetet és a szakszervezeti konföderációkat, az oktatásban jelen lévő problémák ugyanis az egész társadalmat érintik. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a szakszervezet gyorsjelentését ismertetve kiemelte: továbbra is 67-68 óra a pedagógusok heti munkaterhelése. Éves szinten 45 órát helyettesítenek ingyen, emellett hetente 5 órát úgy dolgoznak, hogy azt nem tudják elszámolni, példaként említette a gyermekek étkeztetését, felügyeletét. A túlmunkáért csak 6 százalék kapott pénzbeli juttatást. A válaszadó pedagógusok 16 százaléka magántanítványokkal foglalkozik, 22 százalék másodállást vállal – sorolta. 

Kitért arra is, hogy jelentős a bérfeszültség a versenyszféra és a közszféra alkalmazottjai között, elvesztette értékét az a bérfelzárkóztatás, ami tulajdonképpen soha nem volt 50 százalékos. Mostanra ott tartunk, hogy a Romániában dolgozó pedagógusok bruttó keresete magasabb, mint a magyar pedagógusok átlagkeresete - mondta a szervezet alelnöke.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JMoflicheque
2019. szeptember 23. 19:50
Kommentelő csodaszülőknek javaslok egy hetet összezárva neveletlen hülye gyerekeikkel és azok osztálytársaival. Akkor pofázzanak, ha túlélték!
OberEnnsinnen
2019. szeptember 23. 18:08
Olyan osztályok százaiban, több százaiban, ahol nincs biztosítva az alap viselkedés, fegyelem, ott a PEDAGÓGUS csal, amikor a fizetését felveszi a 180 óráiért, aminek a fele: kidobott idő, haszontalan és végeredményében: romboló. A pedagógusnak kutya kötelessége lenne, ha hivatását tisztelné: szétválasztást követelni, a magatartászavaros gyerekeknek speciális osztályokban, különleges oktatást biztosítani.
Szőke Ciklon
2019. szeptember 23. 15:34
Ne hasonlítsa magát a versenyszférában dolgozó diplomásokhoz. Egy vezető beosztású mérnöknek a nap 24 órájában készenlétben kell állnia, szombat, vasárnap, Húsvétkor, Karácsonykor, és nincs túlóra, nincs tavaszi-őszi-téli és nyári szünet. Ha elvállal egy feladatot, ezzel számol és nem biztos, hogy többet keres, mint egy jól fizetett pedagógus. A Szabó szakszervezeti vezető meg menjen és tanítson, bár lehet, hogy jobb, ha az ilyen nem tanít, legfeljebb felügyeli az étkeztetést. Hol vannak ma már elkötelezett pedagógusok, azok, akik minket tanítottak, nem siránkoztak, neveltek, oktattak! Remek példa a mai tanítók(?) minőségére az mszp oktatáspolitikusa! és akkor még nem beszéltem azokról, akik oktatás helyett uszítanak, politizálnak!
OberEnnsinnen
2019. szeptember 23. 15:02
Az iskolai fejlesztő különválasztás, a különleges oktatást igénylőknél, nem szegregáció, ellenkezőleg: a tanulás alapfeltételeinek biztosítása, az Alkotmány szellemében. Ha van sztrájk, ami jogos a pedagógusoknál: ez az. Sőt, ez nem jogos: ez kötelessége lenne minden tisztességes pedagógusnak. E nélkül ugyanis nem végezheti el a munkáját a tisztesség szabályai szerint. Azaz: csal, amikor a fizetését felveszi a 180 óráiért, aminek a fele: kidobott idő, haszontalan és végeredményében: romboló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik