A nő tíz fontos tulajdonsága a Példabeszédek szerint

2019. szeptember 21. 12:20

„Egész életén át javát munkálja urának, nem kárát.”

2019. szeptember 21. 12:20
Harmati Dóra

Otthonteremtő
»Ügyel háza népe dolgaira, nem kenyere a semmittevés.« (Péld 31,27)

Szorgalmas
»Érzi, milyen hasznos tevékenysége, éjjel sem alszik el mécsese.« (Péld 31,18)

Erős jellem
»Erő és méltóság árad róla, és nevetve néz a holnap elé.« (Péld 31,25)

Több a külsőségeknél
»Csalóka a báj, mulandó a szépség, de az Urat félő asszony dicséretre méltó.« (Péld 31,30)

Példakép
»Fölkelnek előtte fiai, és boldognak mondják, ura pedig így dicséri: 

Sok nő végez derék munkát, de te felülmúlod mindegyiket!« (Péld 31,28-29)

Keményen dolgozik
»Megkeményíti derekát, megfeszíti karjait.« (Péld 31,17)

Nem pazarol
»Ura szívből bízik benne, vagyona el nem fogy.

Egész életén át javát munkálja urának, nem kárát.Egész életén át javát munkálja urának, nem kárát.« (Péld 31,11-12)”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mia szösz
2019. szeptember 22. 13:24
"Ne szidd a kort komor nézésű kartárs. Hamis minden vád s káromló rikoltás. A Divatlapból vettél feleséget. Háremhölgyek nem szülnek új világot. Csodátlanság s csömör lett eleséged. A nő finom napraforgó-palánta: mindég olyan volt, milyennek kívánta a mindenkori férfiember: Napja. Mindenkor lelke meg mindég olyan volt, mint nője: a kor lelkét tőle kapja. A nő, kinél csak öncélú nyalánkság, akart,meddő, csípőtlen csók-falánkság a szerelem: züllesztője koroknak. Kort elseprő szörnyű barbárok jönnek, kezükben Isten-ostorok forognak. Ki új Családhoz készül törzsök-ősül, a Bibliából vesz asszonyt, ha nősül, kinek jó karja, dús csípője,melle, meg szíve titkos erőket sugároz, melyekkel ősi átkokat szerel le. Nem fél, ha májustáji bája illan, van más értéke: túlvilági villany világít át fájdalmak dúlta testén, mely kőből, kínból aranyat varázsol s virágot izzít a család keresztjén. Az Erős Asszonyt nem tanítja senki, de ösztön-lénye biztosan kizengi az Anyagból a terüljasztalkámat: paradicsom piroslik parancsára s gyümölcse hízik anyás almafának. Parancsol: és rendetlenségből rend lesz, hangos dudvák közt nagy halotti csend lesz, vezényel: és tojásból csirke, lenből boldogság-ing lesz, vadból rózsatő lesz, s madárt imádkoz rá a végtelenből. Ha csókkal játszik: célja van a csóknak! A csók: alkalmi bíbor szirom-csónak, mely Nemlét-partra jár kirándulásra s a lét vizén át vissza gyermeket hoz. Ő a teremtő Isten munkatársa. A gyermekért soha senkit se vádol, úgy jönnek sorba mint az iskolából. Mily élvezet etetni sok galambot, de még nagyobb gyermekszívet, piroslót: az Erős Asszony nem vár szebb kalandot. A férfi nem imádja: bízik benne, minthogyha maga a Madonna lenne. Nagy álmú férfi Erős Asszony mellett járhat kalandra eszmék országába s alkothat új hazát, új történelmet." (Mécs László: Az erős asszony dicsérete)
amaurote
2019. szeptember 21. 23:22
"Túl jó az embernek egyedül lenni, adok neki akadályozótársat." :)))
pemete jakab
2019. szeptember 21. 23:20
„Egész életén át javát munkálja urának, nem kárát.” Ez igaz, a férfi javát akarja, és el is veszi. Olyan, mint a kormány.
pemete jakab
2019. szeptember 21. 23:19
"A nő tíz fontos tulajdonsága a Példabeszédek szerint" Akinek tíz fontos van, az még nem is olyan sok. Mert 10 font, vagyis mintegy 4,5 kg az nem sok. De a legtöbb nőn ennél több van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik