Ki is volt Szabó Magda valójában?

2019. szeptember 20. 10:18

Erre a kérdésre keresi a választ a Magda, a Szabó című színházi est, amelynek ősbemutatóját szombaton tartják a PIM-ben.

2019. szeptember 20. 10:18

A 70 perces színházi est rendezője Mészáros Tibor, aki Krajcsi Nikolett-tel együtt lép színpadra a produkcióban – olvasható a Petőfi Irodalmi Múzeum MTI-hez eljuttatott közleményében, amely szerint a múzeumban tartott ősbemutatót követően az estet számos magyarországi nagyvárosban láthatja majd a közönség.

Mint írják, a darabban arra keresik a választ, hogy ki is volt Szabó Magda valójában. „Írónő, nő, feleség, szerelmes asszony. Aki rajongó boldogsággal élte életét férje, a szintén író Szobotka Tibor oldalán. Ki is volt ez a hányattatott sorsú férj, akihez annak halála után is leveleket, naplókat írt?” – teszik fel a kérdést.

„Kik voltak ők, az író házaspár, akiknek az írás volt az életük, de a hírnév csak egyiküket 'üldözte'? Ki volt e furcsa Rómeó és Júlia, akik feltételek nélküli szerelmük ellenére gyermektelenül élték le életüket?” – az alkotók olyan kérdésekre keresik a választ, amelyek mindenki életében előfordulnak, legyen szó párkapcsolatról, karrierről, gyermekvállalásról. És míg a válaszokat kutatják, addig feltárul két regényes életút, egy nagy találkozás.

A történet izgalmas nézőpontból ismerhető meg. Szabó Magda legendás állatszeretete kutyák és macskák életét aranyozta be, és két legkedvesebb cicusa, Évuka és Konstantin nevében leveleket is fogalmazott a szomszédaikhoz. Ezekben az üzenetekben az írónő szenvtelen őszinteséggel és szarkasztikus humorral átszőtt öniróniával vall saját magáról – az állatok nevében. Így derül fény a darab folyamán a házaspár mindennapjaira, magánélettől karrierig.

Az előadásban a két színész az állatok bőrébe bújik, érzékenyen billenve át olykor az író házaspár karaktereibe, „kiadva” akár féltett titkaikat is.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. szeptember 21. 19:35
Lélek, szellem, müveltség, tehetség. Kivételes, különleges egyéniség. Ezt tükrözik müvei is.
syphax
2019. szeptember 21. 05:59
Szabó Magdánál ugye nagyon lényeges az Ő tős-gyökeres DEBRECENISÉGE--EZ ÉRTÉK! Legalábbis kultúremberkörökben "az"! Másrészt az igaz és mély reformátussága is lényeges. Nem véletlenűl volt Ő--talán 2 cikluson keresztül--a Magyarországi Kálvini Protestáns (azaz: református) Egyház ú.n. VILÁGI ORSZÁGOS GONDNOKA. Ez a tisztség a reformátusoknál a legmagasabb VILÁGI--tehát nem papi-lelkészi--irányítófunkció. Mindez Szabó Magda IRODALMI-IRÓI munkásságához csak vajmi keveset t3esz hozzá vagy vesz el abból, EMBERI ARCULATÁNAK azonban mégis nagyon lényeges része--mely valamelyes hatással azért mégiscsak van az irói ouvre-re.
syphax
2019. szeptember 20. 22:22
Szabó Magda irodalmi CSÚCSKVALITÁST képvisel--aki ezt nem látja OLVASÁSKÉPTELEN MŰVELETLEN bunkó. Viszont az is igaz, hogy én nem túlzottan kedvelem--de ez nem jelent semmit, mert látom a MINŐSÉGET NÁLA ÉS BENNE.
Zokni
2019. szeptember 20. 16:27
Ki volt Szabó Magda? Hát egy magyar lektűríró. Ma már így mondanám. De abból nagyon jó. Én szerettem mindig a könyveit. Csak az "önajnárt" kerülte volna. (Nem tudom, helyes-e. De valójában leszarom. Illetve lekakilom.) Egyébként sztem azért kedveli ez a kurzus, mert kiderült, hogy lelkes Trianon-harcos volt (kis)lyánykorában, amit idősebb korában sem szégyellt. Nagyon helyesen. Az ember a tévedéseit is vállalja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik