Ultraortodox és jobboldali pártokkal lép szövetségre Netanjahu pártja

2019. szeptember 18. 19:13

A Likud és szövetségesei 55 mandátumot szereztek a keddi izraeli választásokon, most abban reménykednek, hogy az államfő őket bízza meg kormányalakítással.

2019. szeptember 18. 19:13

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette szerdán, hogy szövetséget kötött a jobboldali és az ultraortodox vallásos pártokkal, és ígéretük szerint csakis együtt folytatnak koalíciós tárgyalásokat más pártokkal az előző nap tartott előrehozott parlamenti választások nyomán.

A tizenhármas kereskedelmi tévé híradása szerint Netanjahu úgy fogalmazott, a „nemzeti tábor”, vagyis a kormányzó jobboldali Likud, a Jobbra (Jamina) nevű, telepeseket támogató párt és további két, ultraortodox vallásos párt csakis együtt folytat koalíciós tárgyalásokat. A megbeszéléseken Jarív Levin turisztikai miniszter képviseli majd szövetségüket. Ezek a pártok együtt ötvenöt mandátumot szereztek meg a kneszet 120 képviselőhelyéből a keddi választásokon, vagyis nincs többségük. A szövetség létrehozásával egyes források szerint abban reménykednek, hogy Reuven Rivlin államfő őket bízza meg kormányalakítással. Az elnök azonban még nem kérte fel Benjámin Netanjahut a kormányalakításra.

A Likud egyik politikusa ugyanakkor azt közölte a Jediót Ahronót című újság honlapjával, a ynettel, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök arra számít, elsőként Beni Ganz, az ellenzéki Kék-fehér centrista párt elnöke kap lehetőséget Reuven Rivlintől a kormányalakításra, és Benjámin Netanjahu csak akkor próbálkozik majd, ha Beni Ganz már kudarcot vallott a választások után kialakult patthelyzetben, amelyben sem a bal, sem a jobboldal nem tudott többséget szerezni.

A kormányfő lemondta jövő hétre New Yorkba, az ENSZ közgyűlésére tervezett útját, noha kormányzatának eddigi időszakában 2010 óta mindig jelent volt ezen a nemzetközi találkozón, és már bejelentette, hogy idén is fontos találkozókra készült ott. A 13-as kereskedelmi tévécsatorna szakértői szerint azért mondta le az utazást, mert attól tart, hogy távollétében a Likud politikusai ellene fordulhatnának a választások után meggyengült helyzetében.

Izraelben azért rendeztek előrehozott választásokat kedden, mert az áprilisi választások után a kabinet létrehozásával megbízott Benjámin Netanjahu nem tudott kormányt alakítani. A parlament feloszlatta magát és új választásokat írtak ki.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2019. szeptember 18. 19:24
A zsidó fajelmélet képes egy sábeszdekli alá hozni az utraortodox és szélsőjobboldali pártokat is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik