Joggal aggódik

2019. szeptember 18. 9:16

Simon Zoltán
Népszava
Valami nem stimmel a rendszerrel, a sokadik tesztelés során is hibákat találnak.

„Pedig Pintér és az akkor még OVB-nek nevezett választási szervezet szerint a 2002-es parlamenti választások törvényes rendben és magas színvonalon zajlottak le. Mindez nem akadályozta meg a Fideszt abban, hogy »csalást« kiáltson. Áder János az akkori kétfordulós rendszerben már az első, a kormánypártnak kedvezőtlen választási forduló után jelezte, »a választás tisztaságának megőrzése érdekében« demokráciavonalat hoznak létre, mondván: a bejelentések alapján a választás eredményét befolyásoló visszaélések minden válfajára »több száz példát lehet mondani«. A »demokráciaközpont« jelentése példátlannak nevezte, hogy a választásokon olyan eredmény szülessen, amely »homlokegyenest mást mutat, mint az összes közvélemény-kutató cég egybehangzó előrejelzése«.

Bizony, daliás idők voltak ezek! 2002 után 2006-ban még előjött a Fidesz a választási csalás vádjával, hogy a 2010-es kétharmados győzelem után teljesen elfelejtse. Sőt, 2014-re új választási törvényeket írtak, amelyek az azóta már jól ismert módszerekkel erősítették saját esélyeiket: egyfordulós választás, többes ajánlás, kamupártok bőkezű finanszírozása, győzteskompenzáció, levélszavazás a határon túliak számára, külképviseleti sorbanállás a külföldön tartózkodóknak, és lehetne még sorolni. Mégsem kiáltottak farkast, pedig ha a másik oldalról – ellenzékből – néznék a dolgokat, mást sem tennének.

Közben a választási rendszer informatikai problémái is elfajultak. Tavaly a választási honlapot – nem magát a választási rendszert – kellett lecserélni épp a szavazás napján, hogy a nyilvánosság is követhesse a voksolást. E gondok odáig fokozódtak, hogy a ma már NVI-nek nevezett választási szerv vezetője, Pálffy Ilona elgondolkodott a lemondáson. (Persze nem mondott le.)

Mindez arról jutott eszembe, hogy péntekről szombatra meghibásodott az NVI választási honlapja, a rendszerben összekeveredtek a különböző települések és választókerületek, illetve a választók adatai. Pedig épp szombattól, szeptember 14-től közli a honlap – elvileg –, hogy kik a hivatalosan, jogerősen induló önkormányzati jelöltek. Valami nem stimmel a rendszerrel, a sokadik tesztelés során is hibákat találnak. Az ellenzék tehát joggal aggódik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés