Aktív nyugdíjasok, szervusztok!

2019. szeptember 18. 7:40

Fekete-Győr András
Facebook
Ezek a nyugdíjasok végig vidámak voltak, jegyzeteltek, visszajelzéseket adtak, nevettek, jó ötleteik voltak.

„A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatának vezetői meghívtak Kiskunhalasra előadni a Momentum Mozgalom nyugdíjpolitikájáról. Három éves pártvezetői karrierem egyik legjobban sikerült fóruma volt ez. Az első pillanattól olyan vibráló hangulat volt a teremben, hogy az valami elképesztő! Ezek a nyugdíjasok végig vidámak voltak, jegyzeteltek, visszajelzéseket adtak, nevettek, jó ötleteik voltak.

A nyugdíjminimum emelésén, a nyugdíjjárulék-plafon eltörlésén, valamint a vegyes indexálású nyugdíjszámításon túl kifejtettem nekik, hogy én olyan nyugdíjas szeretnék majd lenni, aki tartja a lépést a XXI. századi világgal. Hiszem, hogy mind a gyerekeimmel, mind pedig az unokáimmal való összhang szempontjából szükségem lesz erre. Ezért is szeretnék majd a nyugdíjkorhatár betöltése után is aktív maradni, életen át tanulni, munkát vállalni. Rugalmasabb munkát. Az így megszerzett fizetésem (és fejlődésem) mellé pedig igényt tartok a nyugdíjamra, mert az mindenkinek JÁR, aki ledolgozott egy életet. Nem úgy, mint ma, amikor választani kell egyik vagy másik között... Ha pedig fizikailag nem bírok már többet dolgozni és pénzem sem lesz arra, hogy kiborggá váljak (robotizáljam a testemet), skandináv mintára fiataloknak fogok otthont biztosítani alacsonyabb lakbérért azért cserébe, hogy ők segítenek nekem a háztartásban, időnként gondomat viselik, miközben egymástól tanulunk. Ahogyan mi is nagyon sokat tanultunk Kiskunhalason egymástól!

Egy hatalmas élmény volt ez számomra, köszönöm szépen Nektek a meghívást és a sok építő gondolatot! Folytköv!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

„Az új svéd nyugdíjrendszer filozófiája öt pontban összegezhető:
• A keresőtevékenységet folytató magánszemély keresete alsó és felső korlátok közötti mértékének meghatározott százalékát rögzített megosztásban egyéni nyugdíjjóváírásként minden évben két egyéni nyugdíjszámlára (egy névlegesre és egy valódira) helyezik.
• A névleges és a tényleges nyugdíjszámlákon a nyugdíj igénylése időpontjáig gyűlnek az idehelyezett névleges és valóságos összegek és az azokon elért névleges és tényleges hozamok, vagyis a rendszer úgy működik, akár egy bank, amelyben a biztosított részére vezetnek egy névleges számlát és egy valódi számlát is, a vonatkozó adminisztratív és alapkezelési költségek érvényesítésével. A banki hasonlat azonban csak részben igaz, mivel egyrészt a nyugdíjszámlákon gyűlő összeghez természetesen nem lehet szabadon hozzáférni, másrészt a hosszabb életű személyek számlái között minden évben szétosztják az adott évjáratban korábban elhunytak számláin felhalmozódott egyenlegeket (ez az öröklési nyereség), így ezek a számlák nem is örökölhetőek.
• A svéd állami nyugdíjrendszerben a névleges számla alapján az inkomstpension (kereseti nyugdíj), a tényleges számla alapján a premiepension (prémium nyugdíj) jár - legkorábban a 61 éves életkor betöltésével -, de mindkét összetevő a nyugdíjigénylés időpontjában a vonatkozó egyéni nyugdíjszámlán rendelkezésre álló összegtől és a nyugdíjigénylés pillanatában a nyugdíjigénylő évjárata számára még hátralévő várható élettartam hosszától függ.
• Ha a kereseti és a prémium nyugdíj együttes összege nem érne el egy évente meghatározott, a lakhatási költségek nélkül számított ésszerű életszínvonal fenntartáshoz szükséges összeget, vagy az érintett egyáltalán nem jogosult kereseti és prémium nyugdíjra, akkor garantált nyugdíj (garantipension) iránti kérelmet nyújthat be, amelynek összege kizárólag a Svédországban tartózkodás egész években mért időtartamától függ. A garantált nyugdíj mellé lakhatási támogatás is jár.
• Ha minden kötél szakad - az érintett nem jogosult a garantált nyugdíjra sem, mert nem töltött elegendő időt Svédországban -, akkor igényelheti a svéd jóléti állam végső időskori védőhálóját képező idősellátási támogatást.”
Forrás: https://www.portfolio.hu/gazda..

Nem őriztünk együtt libát. Nem is fogunk.

"Az így megszerzett fizetésem (és fejlődésem) mellé pedig igényt tartok a nyugdíjamra, mert az mindenkinek JÁR, aki ledolgozott egy életet. Nem úgy, mint ma, amikor választani kell egyik vagy másik között..."

Nézz utána a dolgoknak, ha már véleményt mondasz.

Kb ennyi. Ha az indulás ilyen, a többi nem érdekel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés