Von der Leyen: Ne hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk a nyelvünket!

2019. szeptember 16. 21:30
Az Európai Bizottság elnöke szerint az EU-t kívülről és belülről destabilizáló erők meg akarják változtatni azt, amit az európai életről gondolunk.

Ursula von der Leyen Margaritis Schinast jelölte az európai élet védelméért felelős alelnöknek, ezt a döntést pedig általános értetlenség fogadta. A Bizottság megválasztott elnöke most azt mondta: az EU nem hagyhatja, hogy mások „elvegyék tőlünk a nyelvünket” – írja a Politico. 

Láttuk, hogy idegen hatalmak hogy avatkoznak a választásainkba kívülről” – írta von der Leyen egy hétfői cikkében. „És láttuk a saját populistáinkat is, ahogy olcsó nacionalista szlogenekkel próbálnak belülről destabilizálni bennünket.

Nem szabad hagynunk, hogy ezek az erők megváltoztassák azt, amit az európai életről gondolunk.

Azt akarják, hogy éppen az ellenkezőjét jelentse ez, mint ami valójában.

Az új portfólió kritikusai úgy jellemezték azt, mint egy a szélsőjobboldaliak kutyasípját. Marine Le Pen francia szélsőjobboldali politikus egy vasárnapi beszédében „ideológiai győzelemnek” nevezte az új portfóliót a Reuters szerint. 

Az új Bizottság elnöke elismerte, hogy az „európai élet” kifejezés valóban vitákhoz vezetett „​​​​​​​a kifejezés konnotációját és koncepcióját illetően”, de szerinte ez egy jó dolog, olyasvalami, amit „​​​​​​​nyíltan kell megvitatnunk.

„​​​​​​​Persze, hogy számítanak a szavak” – írta – „​​​​​​​Én ezt elismerem. Néhányak számára az európai élet egy politikai tartalomtól terhes kifejezés. De nem hagyhatjuk, hogy elvegyék tőlünk a nyelvünket: ez is egy része annak, akik vagyunk.” „​​​​​​​Ne hagyjuk, hogy [a beavatkozó erők] megváltoztassák azt, amit az európai életről gondolunk.” Hozzátette: „​​​​​​​Büszkének kell lennünk az európai életünkre annak minden formájában és dimenziójában, és folyamatosan őriznünk, védelmeznünk és gazdagítanunk kell azt. Ezért volt ez egyike a hat politikai vezérelvemnek, amelyek elnyerték az Európai Parlament támogatását júliusban”.

Von der Leyen hozzátette: „​​​​​​​az európai életért nagy árat fizettünk és nagy áldozatot hoztunk." „​​​​​​​Soha nem szabad természetesnek vennünk - mert nem garántált. Az, hogy Európa külső és belső ellenségei nap mint nap kétségbe vonják az életstílusunkat, bizonyítja ezt.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés