Most már örökké fenn

2019. szeptember 15. 17:54

Konrád György polgár volt, aki csak látogatóba érkezett erre a sivár vidékre.

2019. szeptember 15. 17:54
Mátyás Győző
168 Óra

„Aztán a szabadság elnyerésekor úgy tűnhetett: ez a fejlemény a Konrád-féle nézetegyüttes és magatartás diadala. Csak éppen nagyon hamar megjelentek nálunk a szabadságfóbia kiütései: bornírt, atavisztikus gyűlölségek másztak elő a sutból, és a közéleti szerepet vállaló Konrádra is fröccsent bőven a sár. Tűrte türelmesen. Közben utolérte a címekkel, pozíciókkal járó világhír. (Volt a Nemzetközi PEN Klub majd a Berlini Művészeti Akadémia elnöke.)

Sokasodtak tovább intellektuális izgalmat és nyelvi bravúrokat rejtő esszékötetei, regényei, mely utóbbiakból, az önéletrajzi ihletésűekből fény derült arra, hogy a véletlennek köszönhetően miként maradt életben 1944-ben, vagy arra, hogy a világ egyik legszelídebb embere miként bóklászott géppisztollyal(!) a vállán 1956-ban szeretett városa utcáin. Ezekből a rendszerváltás után született művekből kirajzolódik egy bölcs, toleráns, a közösség dolgait szem előtt tartó, szuverenitását öntudatos polgárként őrző alkotó arcképe.

Igen, polgár volt a szó legnemesebb értelmében. A demokratikus értékekben, az ember autonómiájában hívő, a minőség iránt elkötelezett, erkölcsi integritását óvó, szabad ember. Az élet szerelmese. Polgár, aki mintha csak látogatóként érkezett volna erre a sivár vidékre. És most eltávozott, örökre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2019. szeptember 17. 11:05
Ez kimeríti a 19. században elfogadott Csemegi kódexben (akkori Btk) a "szédelgő feldícsérés" kategóriát. "Konrádra is fröccsent bőven a sár"-ha netán arra gondolt a szerző hogy '90 után szemrehányást tettek neki hogy a saját (!) sógorát följelentette a 3/3-nál mivel az ő (!) írásait rejtegette a cserépkályhában, és ezért tönkretették az életét- nos ez nem sárdobálás, hanem tény. Ehhez képest Konrád fényes karriert futott be ilyen gerinccel is. Sztálinnál se felejthetem el milliók halálát csak azért, mert ő is meghalt. De majd odaát megítélik, a mi dolgunk hogy rögzítsük a tényeket.
Palepoli
2019. szeptember 16. 22:49
egyszer láttam kohnrádot a szigligeti strandon, szörnyű élmény!
puszika
2019. szeptember 16. 19:41
Már megint kevered győző elvtárs! A sivárságból jött az országba aztán itt érezte jól magát. Máshol megtűrt idegen volt!! Mondhatnám migráns!!
Aerion
2019. szeptember 16. 15:24
Nagyon érdekes felvetés, ahogy én látom Kosztolányi Endre simán csak zsidó volt, a csencselő típus csak igen nagy léptékben, de bolsevista nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik