Most már örökké fenn

2019. szeptember 15. 17:54

Mátyás Győző
168 Óra
Konrád György polgár volt, aki csak látogatóba érkezett erre a sivár vidékre.

„Aztán a szabadság elnyerésekor úgy tűnhetett: ez a fejlemény a Konrád-féle nézetegyüttes és magatartás diadala. Csak éppen nagyon hamar megjelentek nálunk a szabadságfóbia kiütései: bornírt, atavisztikus gyűlölségek másztak elő a sutból, és a közéleti szerepet vállaló Konrádra is fröccsent bőven a sár. Tűrte türelmesen. Közben utolérte a címekkel, pozíciókkal járó világhír. (Volt a Nemzetközi PEN Klub majd a Berlini Művészeti Akadémia elnöke.)

Sokasodtak tovább intellektuális izgalmat és nyelvi bravúrokat rejtő esszékötetei, regényei, mely utóbbiakból, az önéletrajzi ihletésűekből fény derült arra, hogy a véletlennek köszönhetően miként maradt életben 1944-ben, vagy arra, hogy a világ egyik legszelídebb embere miként bóklászott géppisztollyal(!) a vállán 1956-ban szeretett városa utcáin. Ezekből a rendszerváltás után született művekből kirajzolódik egy bölcs, toleráns, a közösség dolgait szem előtt tartó, szuverenitását öntudatos polgárként őrző alkotó arcképe.

Igen, polgár volt a szó legnemesebb értelmében. A demokratikus értékekben, az ember autonómiájában hívő, a minőség iránt elkötelezett, erkölcsi integritását óvó, szabad ember. Az élet szerelmese. Polgár, aki mintha csak látogatóként érkezett volna erre a sivár vidékre. És most eltávozott, örökre.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Isten ajándéka volt.

Olyan kár ezért a semmitmondó dumáért. Hol van most Konrád személyesen? Ott fenn? Hol? A feltámadt Krisztus nélkül marad ez a szokásos liberális émelyítő gyász bla-bla.

Vendégek, akiket senkisem hívott ide, akik sem a vendéglátókat, sem a házukat megbecsülni nem tudják, de haza sem bírnak menni.

Ki kell bírni. Csak az segíthet, ha a nemzeti kormány meggyőzőbb többséget kap, mindenkinek el kell menni szavazni.

A Fidesz pedig sokkal többet tehetne e múltfeltárás műfajban és abban, h. az eredmény MINDEN háztartásba eljusson, éppúgy, mint a nemzeti konzultációs ívek. A sok szerencsétlennek látnia kéne, miért tartunk ott, ahol.

Nagyon szomorú ez az egész, de az érintetteknek egyszer el kellene jutniuk oda, h. a nemzetgazdaság tönkretevőiről érzelmileg leváljanak.

"Konrád György polgár volt, aki csak látogatóba érkezett erre a sivár vidékre."

De aztán, hogy, hogy nem ... mégis maradt.
Talán egy hiányérzete lehet az ilyen Mátyás-féle gondolkodóknak: Az, hogy természetes halállal kell végeznie, a sivár bennszülöttek még csak meg sem ölik...

"a becsület és a zsidóbolsevizmus antagonisztikus jelentéstartartalmak."
Éppúgy, mint a becsület és a spekuláns...
Talán az egy, Kosztolányi André.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában