Őszintén

2019. szeptember 13. 11:49

Hargitai Miklós
Népszava
Ne változásnak hívjuk azt, ami a valóságban legalábbis válság, de még inkább összeomlás. 

„Azt kéri a pénteki klímademonstrációkat szervező Extinction Rebellion Magyarország a sajtótól, hogy nevezzük a nevén a »klímaváltozást«: ne változásnak hívjuk azt, ami a valóságban legalábbis válság, de még inkább összeomlás. 

A lényeget tekintve igazuk lehet. Nem arról van ugyanis szó, hogy a földi éghajlat véletlenszerű irányokat követve módosul, és ahol eddig rossz volt, ott mostantól esetleg a legfelkapottabb tengerparti vagy hegyvidéki nyaralóhelyek kellemes éghajlata köszönt be (pedig a »változás« akár ezt is jelenthetné). Hanem arról, hogy az ember a technikai civilizáció eszközeivel durván beavatkozott a földi klíma viszonylagos egyensúlyát biztosító nagy időjárási rendszerek működésébe, most pedig kapkodja a fejét, látva a részben kiszámítható, részben kiszámíthatatlan, de végeredményüket tekintve egyértelműen negatív következményeket. 

Ami most van, az tényleg válság, amiből a közeljövőben jó eséllyel összeomlás lesz. Ezt amúgy nemcsak az átlagemberek, hanem a politikusok többsége is tudja – a félnótás Trumpon kívül alig akad mérvadó vezető, aki ne kampányolna legalább néha-néha a klíma vagy a bolygó megmentésével. (És még az amerikai elnök is ráérzett a dolog ízére, amikor eltérítette a tornádót.) Csak aztán a zömük, ha pozícióba jut, mégis inkább a klímagyilkos gazdasági lobbik kijáróembereként gyakorolja a hatalmát. 

Hogy lehet-e a jelenség ellen nyelvpolitikai eszközökkel küzdeni, az egyelőre talány – ám ha igen, akkor annak a (mostantól) klímaösszeomlás mellett igaznak kell lennie a többi civilizációs katasztrófára is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés