Ez itt a kérdés: megint a „melegterápiáról” vitatkoztak

2019. szeptember 12. 14:34
Megint szóba kerültek a terápiák, miután kiderült, hogy nem veleszületett a homoszexualitás. Hodász András mellett ezúttal Szilvay Gergely, valamint a Háttér a Melegekért ügyvivője, Dombos Tamás vitázott a stúdióban.

Ezúttal a „meleggén” kérdéséről kezdődött az M5 Ez itt a kérdés szerda esti adása, a nemrég napvilágot látott és nagy port kavart kutatás kapcsán, amely megint kimutatta, hogy a homoszexualitásnak biológiai oka maximum csak minimálisan van, és az is maximum hajlamosít, a környezeti tényezők tehát sokkal meghatározóbbak. 

Trombitás Kristóf műsorvezető vendége ezúttal Hodász András atya mellett Szilvay Gergely, portálunk főmunkatársa, a Melegházasság – Kritika a klasszikus gondolkodás fényében című, 400 oldalas kötet szerzője (a kötetről itt olvashat bővebben), valamint Dombos Tamás, a Háttér a Melegekért Társaság ügyvezetője volt.

A műsor elején elhangzott: a közvélekedéssel ellentétben eddig sem volt tudományos bizonyítéka a homoszexualitás veleszületettségének (erről itt olvashat bővebben).

Martin Dannecker, a Frankfurti Egyetem Szexuáltudományi Intézetének professzora, a melegmozgalom egyik fő alakja egy 2000-es publikációjában, amelyben a német kormány felkérésére foglalt állást a kortárs gén-, agy-, hormon- és ikerkutatásokra vonatkozóan, beismerte: min den addigi kísérlet, ami biológiai magyarázatot akart adni a homoszexualitásra, kudarcot vallott: „Minden olyan múltbéli kísérlet, amely arra irányult, hogy a homoszexualitást biológiai magyarázattal támassza alá, kudarcot vallott.”

Richard Pillard, a nagy visszhangot kiváltó, 1991-es ikervizsgálatokról ismert professzor, aki az egyik első, homoszexualitását nyíltan vállaló tudós volt, egy 2010-es interjúban elismerte: „Igazán nehéz bármilyen végleges állásfoglalással előállni a helyzetet illetően. Szerintem valamennyi genetikai hatás eléggé valószínűnek tűnik, de ezen túl mit mondhatnánk? A válasz: nem sok mindent.”

Nem igaz tehát, hogy eddig lett volna bármilyen tudományos bizonyíték arra, hogy a melegek „born that way”.

A januári adás

Trombitás Kristóf és Dombos Tamás közt némi vita bontakozott ki, Dombos kifogásolta, hogy januárban, amikor Hodász András és Szőnyi Szilárd volt a műsor vendége, az utolsó pillanatban hívták be őket. Hodász atya jelezte, őket is előző este hívták, Trombitás pedig rámutatott, hogy ez egy napi szerkesztésű műsor, egy főállásban LMBTQ-jogvédelemmel foglalkozó szervezet embereinek pedig talán nem kell külön készülni egy ilyen adásra. (A januári adást itt nézheti meg és olvashat róla részletesebben.)

Megint „melegterápia”

Ezután természetesen megint a terápiák kerültek szóba. Dombos Tamás tudománytalan kuruzslásnak állította be a reintegratív terápiás megközelítéseket. Hodász és Szilvay azonban rámutatott: el kell választani egymástól a valóban kuruzslásnak tekinthető healingeket és táborokat, valamint a tudományos pszichoterápiát, mint amilyet például Joseph Nicolosi művelt. Ráadásul nem egy, hanem sokféle tudományos terápia van. 

Megint elhangzott: az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó tanulmány a homoszexualitás megváltoztathatóságáról annak a Robert Spitzernek a nevéhez kötődik, akinek fontos szerepe volt az 1973-as döntésben, a homoszexualitás lekerülésében az APA diagnózislistájáról. Spitzer ugyanis rengeteg telefonhívást kapott egykori melegektől, akik felhívták a figyelmét arra, hogy meg lehet változni. Több mint kétszáz, egyenként 45 perces telefoninterjút készített volt melegekkel, s 2001-es tanulmányában arra jutott: a megkérdezett férfiak 66 és a nők 44 százaléka meg tudott változni, habár állítása szerint szkeptikusan kezdte a munkát. Spitzer ugyan 2012-ben visszavonta ezt a tanulmányát, de ezt melegszervezetek nyomására tette. 

Szóba került: az Amazon kitiltotta kínálatából Joseph Nicolosi könyveit. Szilvay szóba hozta: amikor egy ELTE-s pszichológus professzorasszony megrendelte a könyvtárba Nicolosi könyveit, az LMBTQ-hallgatók hadjáratot indítottak ellene. Vajon az ELTE pszichológia professzora is kuruzsló? – tette fel a kérdést Szilvay.

Megjegyezték azt is: Nicolosi maga eredetileg nem akart reintegratív terápiát kidolgozni, viszont arra lett figyelmes, hogy azok a páciensei, akik gyermekkori traumákkal, főleg családon belüli erőszakkal fordultak hozzá, a terápia után a férfiak helyett a nők iránt érdeklődnek, azaz megváltozott a nemi irányultságuk.

A terápiás szabadság

A vendégek megemlítettek egy friss jelentést a témával kapcsolatban. A Terápiás választás tervezett betiltása című dokumentum, amely számos volt kliens tanúságtételét is idézi, leszögezi: az LMBTQ-mozgalom ezen terápiás módszerek karikatúraszerű rémképe ellen küzd. A reintegratív terápiákat a brit kormány például lényegében azok definiálása nélkül tiltotta be, annyi féle megközelítés van. 

A londoni IFTCC jelentése leszögezi: miközben az LMBTQ-mozgalom azt állítja, hogy szakmai konszenzus és tudományos bizonyítékok támasztják alá a nem kívánt homoszexualitást a heteroszexualitás irányába elmozdító terápiás megközelítéseket, aközben a valóság az, hogy a területen rendelkezésre álló kutatások módszertanilag problémásak, és sok a tudományos bizonytalanság. Azaz minden bizonytalan, nincsen a kérdéskörről biztos tudásunk, túl kevés a rendelkezésre álló tudományos adat. Ilyen esetben pedig nem ildomos semmit betiltani, sem áltudományosnak kikiáltani.

Akik nem az LMBTQ-mozgalom kívánalmainak megfelelő eredményekre jutnak kutatásaik folyamán, azokat „elítélik, szakmájukban marginalizálják, nyomozást indítanak ellenük, megfosztják őket a pályázati lehetőségektől, és az akadémiai karrierjüket kockáztatják”. Ennek következtében az IFTCC szerint csoda, hogy egyáltalán a domináns narratívával ellentétes kutatások egyáltalán megjelenhetnek.

Az IFTCC jelentése rámutat: három szakember, Paul Santero, Neil Whitehead és Dolores Ballesteros 2018-as tanulmánya szerint a nem kívánt homoszexualitást a heteroszexualitás irányába terelő terápia a legtöbb résztvevő számára akkor is pozitívan hatott, ha nem vagy kis elmozdulás volt a heteroszexualitás irányába. Például javította az önbecsülést, csökkentette a depressziót, az öngyilkosságra való hajlamot. Káros hatásai pedig nem voltak jelentősebbek, mint bármilyen más terápiának.

A műsorból kiderült, hogy Hodász atyának és Dombos Tamásnak homlokegyenest ellenkező a tapasztalata. Hodász atya elmondta: rengeteg olyan embert ismer, akinek változott a szexuális irányultsága a terápia hatására. 

A Hír tévé Terc című műsorának szerdai adásában a melegpárok örökbefogadásának kérdése is szóba került.

A kérdéssel több cikkben foglalkoztunk már:
A melegházasságot kritizálja kötetében a mandineres szerző
M5: Válhatnak-e heteróvá melegek?
A „melegterápia” és a heteroszexualitás, mint alap
Betiltja az Amazon a reintegratív terápiák atyjának könyveit
Félmilliós kutatás: megint bebizonyosodott, hogy nincs „meleg gén”
Mark Regnerus: A meleg párok által nevelt gyermekek sokkal rosszabbul teljesítenek
Amerikai szociológus: Kétszer több érzelmi problémája van a meleg párok által nevelt gyermekeknek
 

 

 

 

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azonkívül a temérdek, könnyen elérhető meleg pornó is fokozza a kísérletezési hajlandóságot. Bár kétségtelen, hogy a hetero pornó is kínál olyan képeket és "élményt", ami felkeli az azonosnemű iránti szexuális érdeklődést. Amikor egy kukkoló kamasz fiú állandóan férfifarra és egyéb meredező alkatrészre bámul, nem kizárt, hogy az agyában összekapcsolódnak az ingerek. Erről keveset beszélnek, pedig igen komolyan átalakítja a fiatalok erotikus elképzeléseit. És az önképüket is.

Van, aki nem hívőként is inkább a paphoz megy, mert a marhamegértő meleg szakik nem akarják elhinni neki, hogy rühelli a saját homokos kapcsolatait. Többen megcsömörölenek a nagy buzulásba mint gondolnád.

A melegek nyafka beszedstilusa, az eltartott kisujj- szindróma mind felvett, szándékolt tulajdonság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés