Alku az ördöggel: a Weiss család és az SS

2019. szeptember 11. 12:55

Pelle János
Neokohn
Weisséket 1945 után a fasizmus pusztításaiért is okolták.

„Tény, hogy a családon belül összpontosult a hazai »zsidó nagytőke« legnagyobb része. Ez a társaság a jobboldali radikális, mindenekelőtt a nyilas propaganda első számú célpontjává vált, mégis, a Horthy Miklóshoz és Bethlen Istvánhoz fűződő kapcsolataik miatt megőrizték pozícióikat. Majd a német megszállás után 1944 júniusában alkut kötöttek Kurt Becher alezredessel, és magyarországi vállalataikat huszonöt évre átengedték az SS-nek, »bizalmi kezelésre«.

Ennek fejében mintegy negyvenen repülőgépen Svájcba, majd onnan Portugáliába távozhattak. 1945 után a kommunisták »a nép kizsákmányolóinak« tekintették őket, de a holokauszt túlélői is gyűlölték őket az SS-szel kötött alkujukért és megmenekülésükért.

Weisséket, mint »fináncoligarchákat« 1945 után a fasizmus pusztításaiért is okolták, tekintettel arra a hadiipari együttműködésre, melyet a csepeli gyár, majd a Tökölön újonnan épült Dunai Repülőgépgyár tartott fenn a németekkel. Csakhogy a politika, ahogy Németországban, úgy Magyarországon is rákényszerítette akaratát a gazdaságra, és a csepeli gyárkomplexum már 1941-től katonai felügyelet alatt állt, ahová a tulajdonosok be sem tehették a lábukat. Mielőtt rátérnék Závada Pál regényére, érdemes felidézni, hogy az üzleti zseni Weiss Manfréd és családja iránti ellenszenv még a nyolcvanas évek végén is erős volt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a családon belül összpontosult a hazai »zsidó nagytőke« legnagyobb része. "
Ha megengeded, János, nem is csekély helyesbítés:
"hazai »zsidó TERMELŐ nagytőke«"
Nagyon nem mindegy, ez maga az alfa és az omega

Závada egy patkány, önhibáján belül, tudatos patkány.

A Wall Street-i "elvtársak" számára abban az időben Európában a halott zsidó volt a jó, a hasznos zsidó. Az életben maradottak bosszantóak, hiszen a tézisen - Old Newspaper Read's Six million Jews Died in 1915 1938 Before Hitler was in power - csak rontanak.
A PC mainstream, a neokohn uralma és minden hasonló "innovációjuk" máig erre épül.
És meddig még...

Weissék átadták a gyárat a németeknek, aminek fejében tudomásom szerint német katonai géppel átvitték őket Svájcba, Ha hepciáskodnak, mennek a lágerbe, nyilván ezt az utat választották.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés