Lengyelország lerohanásának mai tanulsága

2019. szeptember 5. 15:17

Frank Füredi
Látószög blog
Minél távolabb kerülünk 1939. szeptember 1-jétől, az évforduló a jelek szerint annál gyakrabban ad alkalmat közéleti vitákra Európában.

„Most, amikor politikai vezetők és médiaszemélyiségek hada emlékezik meg Lengyelország lerohanásának és vele a második világháború kirobbanásának 80. évfordulójáról, érdemes felfigyelni rá, mennyivel több fecsegés övezi a korabeli tragikus eseményeket, mint még tizenöt, harminc vagy akár ötven éve. Furcsamód minél távolabb kerülünk 1939. szeptember 1-jétől, Lengyelország lerohanásának napjától, az évforduló a jelek szerint annál gyakrabban ad alkalmat közéleti vitákra Európában.

A második világháború iszonyú eseményei, kiváltképp pedig a holokauszt egyfajta futball-labda szerepét töltik be, amelyet szüntelen továbbadnak egymásnak a helyezkedő közéleti szereplők, hogy kimutassák milyen erkölcsösek, s mennyire mélyen érinti őket az emberi szenvedés. Az évforduló ezenkívül politikai előnyszerzésre és az ellenfelek lejáratására is alkalmat ad. Számoljuk csak össze, hányszor hasonlítanak mindenféle közszereplőket Hitlerhez. Vagy hányszor mondják bármiről, ami nincs ínyükre, hogy »pont olyan, mint a harmincas években«. A médiában, de általában a közéletben is sokan a legnagyobb könnyedséggel neveznek fasisztának vagy egyenesen nácinak bárkit, aki nem ért velük egyet. Elég, ha valaki a Brexitre szavazott vagy aggodalmának adott hangot az Európába irányuló tömeges bevándorlás láttán, és máris egykönnyen minősítik szélsőjobboldali idegengyűlölő alaknak.

Itt van például Sadiq Khan londoni polgármester esete, aki a múlt vasárnap Gdańskban tartott beszédet. A baloldali politikus arra használta fel a második világháború kitörésének évfordulóját, hogy párhuzamot vonjon Lengyelország lerohanása és a mai kor között. Európa mai helyzete Khan szerint kezd emlékeztetni 1939 szeptemberére. Khant szemlátomást a legkevésbé sem érdekelte, mi is történt 1939 szeptemberében Lengyelországgal. Beszéde egy volt a szokásos »pontminthitler« – műsorok közül.  Ha rá hallgatunk, már látjuk is a barnaingesek masírozását Európa útjain. Egyebek között így fogalmazott: »Vegyünk csak szemügyre bizonyos Európa-szerte zajló fejleményeket. Egyesek a gyűlölet szavaival igyekeznek éket verni a közösségek tagjai közé, bűnbaknak tesznek meg másokat az illetők nemi identitása, származása, vallása alapján, vagy egyszerűen azért, mert azok, akik.«

A rosszéletű kelet-európaiakra utalva így folytatta: »Európa-szerte tapasztalni ezt, és lengyelországi barátaimra utalva mondom, … egyaránt találkozni vele Magyarországon, Olaszországban és Franciaországban is.«

Hogy mivel is találkozni? A populista idegengyűlölet Európát bejáró szellemével. E vádbeszéd nem csupán a magyar és a lengyel kormányról volt hivatva leszedni a keresztvizet. A polgármester arra is fel akarta hívni az Egyesült Királyság népének figyelmét, hogy a Brexittel az 1939-es dráma ismétlődik meg, enyhébb kiadásban.”

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sadiq Khan egy tipikus libsi szarember. Nem értem, hogy a lengyelek minek hívták meg ezt a selejt bohócot.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2019. szeptember 5. 16:16

Akkor miért nem valami olyat hívtak meg, akinek ránézésre talán valami köze is van Európához? Ha már a II. VH volt a téma. Ez a paki bevándroló azzal kezdi, hogy őtet 1939-re emélkezteti kelet-európai helyzet? Tudja egyáltalán, hogy ki kezdte el a II. VH-t, és kit rohant le?

A lengyelek időnként nem realista politikába csúsznak, pedig már sokszor ráfaragtak, de nem tanulnak.
Viszont, én meg azt nem értem, hogy lehetett London polgármestere ez a Sadiq Khan?
Kár, hogy ezzel a magányos, de annál tisztességesebb Frank Füredi nem foglalkozik.

"Ha Lengyelország nem szopta volna be Anglia és Franciaország "garanciáit" és inkább kiegyezett volna Németországgal, visszaadta volna Danzigot, akkor elkerülhette volna a háborút."

Dehogy kerülhette volna el, ez marhaság. Hitler nem Danzigot akarta visszaszerezni, hanem a harmadik birodalmat akarta kiépíteni.

Válaszok:
Box Hill | 2019. szeptember 5. 20:35

Még csak a 95%-ban német Danzigot se akarta, csak egy vasútvonalat és egy országutat Danzigig. Olyat, amit a marha nyugatiak voltak kénytelenek építeni 10 évvel később a Szovjetunió megszállta Kelet-Németországon keresztül Nyugat-Berlinig.

Akkor nagyon jól sikerült. Lengyelországot sem a német megszállástól négy évig, sem a szovjet megszállástól 45 évig nem tudták megvédeni, de elveszítették közben birodalmaikat és ingre-gatyára eladósodtak.
Az angolok a világ negyede fölött, a franciák a világ hetede fölött uralkodtak mielőtt Lengyelországot jól megmentették a szabadságtól.

Már a "Lengyelország lerohanása" kifejezés is hazugság.
A németek csak Lengyelország feléig, valójában kisebbik feléig rohanhattak, mert a másik felét a szovjetek rohanták le.

"Ezt miért tőlem kérded?"

Épp te jöttél szembe. :D Nem számonkérés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés